„Manje oružja, manje tragedija“ – MUP provodi akciju dragovoljnog vraćanja nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava

Obavijest o prodaji suvlasničkog dijela nekretnine na k.č.br. 4340/2 u k.o. Podravska Slatina
20.10.2020.
Održana završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade uprave Grada Slatine“
21.10.2020.
Obavijest o prodaji suvlasničkog dijela nekretnine na k.č.br. 4340/2 u k.o. Podravska Slatina
20.10.2020.
Održana završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade uprave Grada Slatine“
21.10.2020.

„Manje oružja, manje tragedija“ – MUP provodi akciju dragovoljnog vraćanja nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava

Na području cijele Policijske uprave virovitičko-podravske jučer je započela preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu koje će u naredna dva tjedna, odnosno do blagdana Svih svetih biti organizirane akcije dragovoljnog vraćanja oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koje provodi Policijska uprava virovitičko-podravska u suradnji sa Zajednicom udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, ostalim braniteljskim udrugama, te regionalnom i lokalnom samoupravom.

Iako se ova akcija provodi tijekom cijele godine, u naredna dva tjedna policijski će službenici Policijske postaje Slatina na info-pultu postavljenom na Trgu sv. Josipa, ispred NTL-ove samoposluge u Slatini intenzivno informirati građane o akciji s naglaskom da se nelegalno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstava mogu dragovoljno vratiti bez sankcija, što je i cilj akcije.

To su činili i danas kada su uz policijske službenike s građanima Slatine i okolnih mjesta razgovarali pomoćnik načelnika za krim policiju Ivan Birkić i zamjenik načelnika PU virovitičko-podravske Nenad Križić, te im dijelili promo materijale.

Info-pult je posjetio i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić izrazivši potporu Grada Slatine ovoj akciji čije je intenziviranje apsolutno dobrodošlo, budući da pojedine situacije koje se događaju u Hrvatskoj jednostavno zovu na alarm.

– 192 je lako pamtljiv broj i bilo bi dobro da se građani odazovu akciji i oružje kojemu je definitivno mjesto negdje drugdje, a ne po kućama i zakopanim skloništima, smjesti u nekakva skladišta pod ključ. Prave se uspomene iz Domovinskog rata zapravo čuvaju u srcima, kroz fotografije, druženja i aktivnosti naših braniteljskih udruga, ali i svih onih drugih koji su na neki način participirali u Domovinskom ratu.
Doista mi je drago da se na ovaj način ide prema građanima i da nas ova akcija sve upozorava da vodimo brigu jedni o drugima, a prije svega o našim bližnjima.
Ostavimo da o oružju brinu oni kojima je dozvoljeno njime rukovati poput vojske i policije, a sve ostalo nije prihvatljivo.
Stoga osim što pozdravljam akciju pozivam građane na odaziv istoj kako oružje ne bi pronašlo neko dijete ili netko nastradao u afektu, jer na kraju krajeva svi mi trebamo živjeti u jednom sigurnijem svijetu, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

U ovu se akciju uključila i ZUiČ HVIDR-a VPŽ na čelu s predsjednikom Matom Bubašem i predsjednikom slatinske HVIDR-e Ilijom Nikolićem koji nam je rekao kako će njihovi članovi za vrijeme trajanja akcije svakodnevno biti potpora policiji uz apel prema građanima, osobito prema braniteljskoj populaciji da se odazovu akciji zbog sigurnosti svih nas, osobito djece.

Iz dosadašnjih primjera poznato je da ima i onih građana koji imaju strah ili nelagodu vraćanja nelegalnog oružja policijskim službenicima, što je rezultiralo njihovim neodgovornim postupcima, odnosno nekontroliranog odbacivanja vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva na smetlišta, uz prometnice, kanale i slično, a što predstavlja veliku opasnost za ljude i životinje u slučaju nailaska na njih, koja se u danom trenutku nehotičnim ili namjernim dodirom mogu aktivirati te nanijeti teške ozljede koje mogu biti i sa smrtnom posljedicom.

Kako se to ne bi događalo zamjenik načelnika PU virovitičko-podravske Nenad Križić pojasnio je kako građani koji žele vratiti nelegalno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva to mogu učiniti putem besplatne telefonske linije na brojeve 192 ili 112, te na iste brojeve mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.
Policija jamči potpunu anonimnost i neodgovornost građana u slučaju takve prijave. Po dojavi će postupati policijski službenici posebno specijalizirani za ovu vrstu poslova u civilu s civilnim vozilom, te diskretno i sigurno preuzeti oružje ili eksplozivna sredstva.

– Svi mi ipak želimo da se svakodnevno osjećamo ugodno u svom gradu stoga još jednom pozivam sve one koji posjeduju nelegalno „trofejno“ oružje da se odazovu akciji i dragovoljno vrate isto bez ikakvih posljedica, – rekao je Križić izrazivši zahvalu građanima na susretljivosti i dosadašnjem odazivu, kao i medijima na potpori informiranjem šire javnosti.

Dodao je kako su dosadašnjim tijekom akcije svih ovih godina postignuti zadovoljavajući rezultati, a i ova je akcija već prvih dana svog intenzivnog provođenja dala rezultate te su policijski službenici od građana preuzeli određeni dio oružja i streljiva, naravno bez ikakvih sankcija.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content