Održana završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade uprave Grada Slatine“

„Manje oružja, manje tragedija“ – MUP provodi akciju dragovoljnog vraćanja nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava
20.10.2020.
Za sufinanciranje pomoćnih nastavnih materijala slatinskim osnovnoškolcima Grad Slatina osigurao 242.394 kune
21.10.2020.
„Manje oružja, manje tragedija“ – MUP provodi akciju dragovoljnog vraćanja nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava
20.10.2020.
Za sufinanciranje pomoćnih nastavnih materijala slatinskim osnovnoškolcima Grad Slatina osigurao 242.394 kune
21.10.2020.

Održana završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade uprave Grada Slatine“

Jučer je u Hrvatskom domu u Slatini održana završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade uprave Grada Slatine“ uz visoke standarde zdravstvene zaštite prema preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na samom početku konferencije sve nazočne pozdravio je slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je istaknuo kako je cijelu priču Grad Slatina započeo izradom projektnog prijedloga za spomenuti projekt u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine, a koji je početkom nominiran na Javni poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a svrha mu je poduprijeti provedbu mjera energetske obnove u zgradama javnog sektora koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije.

– Nakon energetske obnove zgrade jaslica u sklopu DV Zeko, Grad je krenuo u energetsku obnovu zgrade Gradske uprave koja je realizirana sa samo dva mjeseca zakašnjenja s obzirom na „block out“ za vrijeme korone, a pri kraju smo još jednog velikog projekta, odnosno energetske obnove zgrade Pučkog otvorenog učilišta Slatina i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, tako da mogu samo izraziti zadovoljstvo jer je velika stvar u protekle dvije godine napravljena i što ćemo uz ove dvije „ljepotice“ dobiti jedan reprezentativni izgled samoga grada ali prije svega učinkovitost kroz uštedu energije koja će doprinijeti sigurnijem, ugodnijem i kvalitetnijem boravku korisnika, te radu djelatnika unutar ustanove.
Na taj način povećali smo kvalitetu života naših građana što Slatina i zaslužuje, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te se zahvalio svima koji su participirali u ovom projektu.
Ujedno je izrazio nadu da će se sljedeće i u godinama koje slijede realizirati još sličnih projekata, te da će Fond iz kojeg idu sredstva za aktualne adaptacije, odnosno energetske obnove obiteljskih kuća, ponovno otvoriti mogućnost za energetsku obnovu javnih zgrada, a zgrada koja je sljedeća na redu je zgrada Hrvatskog doma u Slatini za čiju je energetsku obnovu već pripremljena potrebna dokumentacija. Uz zgradu suda u Slatini čija se obnova također planira iduće godine Slatina će dobiti jedan novi izgled samog središta.

Uz predstavnike gradskih institucija konferenciji su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija i pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Marin Kokorić, a prezentaciju o provedbi cijelog projekta održala je Mirela Prlić, viša stručna suradnica za gospodarstvo, financijsko poslovanje i administraciju pri Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine koja je bila zadužena za upravljanje projektom i administraciju.

Podsjetila je da je upravna zgrada Grada Slatine građena 1948./1949. godine. Tridesetak godina kasnije, 1982. godine uvedeno je centralno grijanje, a početkom 90-tih godina su obnovljene elektro i telefonske instalacije. Plinska kotlovnica je izgrađena 80-ih, a plinski kotao je zamijenjen prije 10-tak godina.

Iz ovih je podataka očito da je zgradi bila potrebna obnova, te su ovim projektom izvedeni vrlo obuhvatni građevinski i strojarski zahvati, nakon kojih se očekuju znatna poboljšanja, odnosno uštede toplinske energije od 63,67 % i toplinske primarne energije od 44,93 %, te smanjenje u emisiji CO² od 48,78 %.
Energetskom obnovom zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred B.

Projekt energetske obnove čija je provedba trajala 26 mjeseci, obuhvatio je građevinske zahvate, odnosno zamjenu vanjske stolarije i postavljanje toplinske izolacije vanjskih zidova, stropova i podova prema negrijanom prostoru, zatim strojarske zahvate u sklopu kojih je obavljena rekonstrukcija sustava grijanja, a uveden je i sustav hlađenja zgrade dizalicom topline i ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima.

Projekt energetske obnove je osim građevinskih radova također uključivao stručni nadzor građenja, energetski pregled i certificiranje zgrade nakon energetske obnove zgrade, upravljanje projektom te promidžbu i vidljivost.

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a ukupna vrijednost projekta je 5.843.843,19 kn. Iznos prihvatljiv za financiranje je 4.391.198,19 kn, te je od tog iznosa EU sredstvima financirano 2.655.067,18 kn (što iznosi oko 60% prihvatljivih troškova), dok je razliku pokrio Grad Slatina vlastitim sredstvima.
(www.radioslatina.hr)

Prije energetske obnove

Poslije energetske obnove

 

Skip to content