Završena terenska nastava projekta ”Istina o pobjednicima”

Slatinski CZP, Lag Marinianis i Grad Slatina na sajmu u Pakracu
13.10.2014.
Osnovna škola Josipa Kozarca provodi Projekt Drvo
14.10.2014.
Slatinski CZP, Lag Marinianis i Grad Slatina na sajmu u Pakracu
13.10.2014.
Osnovna škola Josipa Kozarca provodi Projekt Drvo
14.10.2014.

Završena terenska nastava projekta ”Istina o pobjednicima”

Obilaskom prve crte bojišnice 136. slatinske brigade s učenicima osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozrarca iz Slatine završen je ciklus terenske nastave iz povijesti u okviru projekta Istina o pobjednicima koji provodi Udruga HVIDR-a Slatina. Na terenskoj nastavi bili su i učenici osnovnih škola iz Sopja, Čađavice, koje je ispratio načelnik Općine Mirko Rončević, Mikleuša i Nove Bukovice.

S tijekom Domovinskog rata u slatinskom kraju, ustrojem 136. slatinske brigade Hrvatske vojske i herojskim djelima hrvatskih branitelja učenike su upoznali umirovljeni časnici poručnik Milan Dvojak i pukovnik Kazimir Libl iz Hrvatskog časničkog zbora – Gradski odbor Slatina, Mato Bubaš – prvi ranjeni gardista na našem području i predsjednik slatinske HVIDRE te branitelji Marko Kragujević i Ivan Medved.

Učenici i nastavnici odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Slatini, Ćeralijama, Voćinu i Četekovcu. O okupaciji Voćina, logoru Sekulinci i hrabrim Vočinćanima učenicima je iz vlastitog iskustva govorio Darko Božičković, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana – Ogranak Voćin. Velečasni Mladen Štivin upoznao ih je s poviješću Voćina i crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije. Govorio je o njezinom razaranju u Domovinskom ratu i obnovi nakon njega. Učenike i nastavnike pozdravio je i načelnik općine Voćin, Predrag Filić.

Cilj ove aktivnosti jest podići razinu informiranosti i znanja učenika osnovnih škola o zbivanjima u Domovnskom ratu u našem kraju, upoznati ih sa vrijednostima i istinom o Domovinskom ratu, ojačati njihovu nacionalnu svijest i potrebu za čuvanjem uspomena na poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Završetkom ovog ciklusa od tri terenske nastave ne prestaju aktivnosti HVIDRE Slatina koje su u okviru ovog projekta provode sa sedam osnovnih škola iz Slatine i susjednih općina. 28. listopada na Dan obilježavanja osnutka 136. slatinske brigade, u Zavičajnom muzeju grada Slatine bit će otvorena prigodna izložba sa literarnim i likovnim radovima nastalim na temelju impresija učenika sa ovih terenskih nastava.

Ovaj projekt prate Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina i općine Čađavica, Nova Bukovica, Sopje i Voćin. (hvidra slatina)

no images were found

Skip to content