Započela terenska nastava za učenike kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinske HVIDR-e

Organizacijski odbor dogovorio detalje obilježavanja 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske
13.10.2021.
Matica hrvatska Slatina oplemenila 27. DMK okruglim stolom „Kelemen kao učitelj i pedagog“
14.10.2021.
Organizacijski odbor dogovorio detalje obilježavanja 30. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske
13.10.2021.
Matica hrvatska Slatina oplemenila 27. DMK okruglim stolom „Kelemen kao učitelj i pedagog“
14.10.2021.

Započela terenska nastava za učenike kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinske HVIDR-e

Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom ove je godine nastavila s provedbom svoje tradicionalne aktivnosti u sklopu koje organizira ciklus terenske nastave za učenike 7., a sada i 8. razreda, a u prigodi obilježavanja Dana 136. slatinske brigade.

Tako je danas, na tmuran kišoviti dan započela edukacija učenika kroz terensku nastavu unatoč lošem vremenu, no ni hrvatske branitelje koji su s ponosom stali na prvu liniju obrane naše domovine nije se pitalo kakvo je vrijeme dok su na vrlo nepristupačnom terenu i u nemogućim uvjetima odbijali neprijateljske napade, a osim neumoljive kiše, često ih zasipavala i „kiša metaka i granata“ uslijed čega su na žalost brojni hrvatski ratnici izgubili svoje živote.

Upravo spomen obilježja na mjestima njihove pogibije duž bivše linije obrane grada Slatine obišli su prvoga dana terenske nastave učenici 8. razreda Osnovne škole Davorin Trstenjak iz Čađavice u pratnji svog razrednika, odnosno učitelja geografije i povijesti Tomislava Sabolića koji je najavio kako će učenici u prosincu obići i Vukovar.

Njihovo edukacijsko putovanje započelo je odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu polaganjem lampiona i molitvom ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, gdje su ih dočekali zamjenik gradonačelnika Grada Slatine i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić te članovi iste Josip Habl i Stjepan Trevizan koji su zaduženi za upoznavanje učenika s putevima slatinske brigade.

Nakon kratkog prisjećanja ratnog puta 136. slatinske brigade o kojoj je govorio Josip Habl ispred spomenika podignutog u središnjem gradskom parku njoj u čast, a u značenje, odnosno simboliku samog spomenika ih uputio prof. Petar Žarković, učenici su posjetili Spomen sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina gdje ih je s ratnim zbivanjima na ovim prostorima upoznao kustos Srđan Đuričić.
Nekoliko uvodnih riječi uputio im je slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić koji je i sam bio hrvatski branitelj, sudionik Domovinskog rata kao i muzejski preparator Goran Boršić koji je učenicima održao kratku prezentaciju upoznavanja s oružjem i opremom iz tog ratnog vremena.

Nikolić je istaknuo kako je cilj ovog projekta „Da se ne zaboravi“, jer djeca će nakon ove terenske nastave u svojim školama kroz literarne i likovne radove izraziti svoje dojmove, i na taj način istina će se prenijeti na mlade generacije koje će ju čuvati i onda kada nas više ne bude. Najbolje radove HVIDR-a Slatina će nagraditi u suradnji s Gradom Slatinom i susjednim općinama čije su škole uključene u projekt.

Kako je cilj ovog projekta promicanje istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području kustos Đuričić je učenike proveo kroz povijesne činjenice koje ne mogu naći u svojim udžbenicima, te tom prigodom istaknuo:

–  Čitajući imena svakog pojedinog poginulog hrvatskog branitelja prisjećamo se njihove žrtve, njihovih mladih života koje su dali za slobodu naše domovine i to nikada ne smijemo zaboraviti.

Potom su učenici obišli bivšu liniju obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, a posjetili su i Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković koji je i sam preživio ratno zarobljeništvo, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje.

Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt „Istina o pobjednicima“ ove godine podržavaju i financijski podupiru: Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.

Prema riječima slatinskog dogradonačelnika i predsjednika HVIDR-e Slatina terenska nastava će se u iduća dva dana nastaviti za učenike 7. i 8. razreda Osnovne škole Mikleuš i Osnovne škole Josipa Kozarca iz Slatine, dok će idući tjedan od 20. do 22. listopada bivšu liniju obrane grada Slatine obići učenici osnovnih škola Eugena Kumičića iz Slatine, Vladimira Nazora iz Nove Bukovice i OŠ Voćin.
Isto tako HVIDR-a nastavlja suradnju i sa slatinskim srednjim školama, te će za 50 gimnazijalaca Srednje škole Marka Marulića i isto toliko učenika Industrijsko-obrtničke škole početkom studenog mjeseca ove godine organizirati obilazak Vukovara.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content