U zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba ribičkog pribora

Slatini za rođendan Gala programu KRG „Pirueta“
05.09.2018.
Svečano otvoren Poštanski ured Slatina na novoj lokaciji
06.09.2018.
Slatini za rođendan Gala programu KRG „Pirueta“
05.09.2018.
Svečano otvoren Poštanski ured Slatina na novoj lokaciji
06.09.2018.

U zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba ribičkog pribora

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba na kojoj je izložena kolekcija starog i antikvitetnog ribolovnog pribora Slatinčanina i kolekcionara starog ribičkog pribora Branka Marendića.

Na početku otvorenja izložbe prisutne je u ime ravnateljice Zavičajnog muzeja Slatina Dragice Šuvak, pozdravila kustosica Martina Gavran.
Potom je izložbu predstavio Branko Marendić koji je ukratko objasnio motive za skupljanje antikvitetnog ribičkog pribora starosti u rasponu od početka 20. st. pa sve do osamdesetih godina 20. st.

Branko Marendić rođen je u Našicama, a kao osnovnoškolac seli se s roditeljima u Slatinu gdje se ubrzo upoznao sa slatinskim Bajerom na kojemu je i potekla njegova ljubav prema ribolovu, naravno kasnije i pecanjem na Dravi.
Bavi se ribolovom od malih nogu, a živjet će vjerojatno, kako kaže, 100 godina jer dani u ribolovu se ne računaju u životni vijek čovjeka.
Stari i antikvitetni ribolovni pribor sakuplja proteklih 25 godina, a najmlađi ribolovni pribor u kolekciji stariji je od 40 godina. Kolekcija između ostaloga sadrži preko 1000 primjeraka rolera, 600 štapova, 5000 varalica, 500 plovaka i ostalog sitnog ribičkog pribora.
Do sada je sudjelovao na brojnim mini izložbama, a već četiri godine u svibnju izlaže i na Izložbi ribolovnog pribora u zagrebačkoj Dubravi u organizaciji HVIDR-e. Izložba u Slatini mu je prva samostalna izložba.
Ovu moju kolekciju želio bih približiti mladoj generaciji da vide s čim se nekada lovila riba, što je nekada bilo i kako bi ih zainteresirao za ovaj sport i boravak u prirodi, kako bi se bar na neko vrijeme odmakli od računala, te da im poviješću dočaram sadašnjost i budućnost. Planiram napraviti i vlastiti muzej u kojemu ću moći čuvati sve ovo prikupljeno blago, uz potporu obitelji na koju sam neizmjerno ponosan.“ – rekao je Branko Marendić uz poruku „Ribolov je san koji će vas odvući u jedan sasvim drugačiji svijet.“

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je tom prigodom naglasio kako se ova izložba lijepo uklopila u proslavu Dana grada Slatine, tim više što je na neki način predivan uvod u tradicionalnu Fišijadu koja će se u Slatini održati 16. rujna.
Drago mi je da je ova kemija između Grada Slatine i specifičnih pojedinaca poput g. Branka koji srcem živi za ovaj sport i njegovu povijest, urodila plodom te da je napokon i u Slatini izašlo na vidjelo ovo blago koje će vjerujem brojni posjetitelji doći pogledati, tim više što je Slatina grad brojnih ribiča koji će znati prepoznati vrijednost ove izložbe.“ – rekao je gradonačelnik Ostrošić otvarajući izložbu.

Otvorenju izložbe nazočio je i predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever koji je tom prigodom istaknuo kako će izloženi primjerci starog ribičkog pribora mnoge, uz emocije, potaknuti na sjećanja davnih ribičkih dana i početke mnogih ribičkih priča.
Ovo što se danas na izložbi u Slatini imalo prilike vidjeti je sigurno jedinstveno u Hrvatskoj jer vjerujem da ni jedan ribič u svojoj privatnoj kolekciji nema ovako široku kolekciju kao g. Branko.
Meni je jako drago što Hrvatski športski ribolovni savez upravo radi na projektu ribolovnog muzeja Saveza gdje će nam g. Branko sigurno biti jedan od ključnih ljudi u organizaciji te priče, gdje će na taj način svi budući naraštaji na jednom mjestu moći vidjeti cijelu priču vezanu za športski ribolov koji je na prostoru Hrvatske službeno prisutan već preko 125 godina, a stariji je čak i od nekih europskih športskih ribolovnih društava.“
– rekao je predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever te naglasio kako je kroz Ribolovni savez Hrvatske, koji postoji već više od 80 godina, a preko brojnih ribolovnih udruga diljem Hrvatske u sportski ribolov uključeno preko 40 000 ribolovaca.

Atmosferu na otvorenju izložbe, osim dobro raspoloženog kolekcionara Branka Marendića i njegove obitelji koja mu je pomogla pri postavljanju izložbe, podignuli su tamburaši i hrana koju je, između ostaloga, pripremila obiteljska prijateljica Ljiljana Peretin uz koju se ovom prigodom Branko zahvalio i Gradu Slatini, Zavičajnom muzeju Slatina, prijatelju Ivici Kroupi, tamburašima i svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji ove izložbe.

Posjetitelji izložbu postavljenu u dvije izložbene dvorane Zavičajnog muzeja Slatina mogu vidjeti do 18. rujna, radnim danom od 09.00 do 15.00. (www.radioslatina.hr)

Skip to content