U sklopu projekta „Istina o pobjednicima 2020.“ HVIDR-a Slatina uredila prostor ispred spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade i kod Križa mučenika na gradskom groblju

Počela edukacija zaposlenih žena u sklopu projekta Grada Slatine „Slatino, zaželi!“
26/05/2020
Slatina priprema najsnažniji razvojni ciklus u svojoj povijesti
28/05/2020

U sklopu projekta „Istina o pobjednicima 2020.“ HVIDR-a Slatina uredila prostor ispred spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade i kod Križa mučenika na gradskom groblju

Na inicijativu Grada Slatine i gradonačelnika Denisa Ostrošića članovi Udruge HVIDR-a Slatina, danas su održali radnu akciju uređenja prostora ispred spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, te uređenju Križa mučenika, spomenika posvećenog hrvatskim žrtvama na slatinskom gradskom groblju.

Druga je to po redu ovogodišnja aktivnost uređenja i obnavljanja spomen obilježja u sklopu projekta slatinske HVIDR-e „Istina o pobjednicima 2020.“ koji se financira sredstvima Grada Slatine i Ministarstva hrvatskih branitelja.

U današnjoj akciji sudjelovalo je 25 članova HVIDR-e koji su raspoređeni u dvije grupe uredili prostor ispred spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade gdje su uklonili dotrajale grmove i obavili pripremu za sijanje trave i sadnju cvijeća. Isto tako obojili su Križ mučenika i ogradu koja ga okružuje te uklanjanjem ostataka voska od svijeća i čišćenjem uredili prostor uz spomenik hrvatskim žrtvama na gradskom groblju.

– HVIDR-a Slatina u suradnji s Gradom Slatinom odazvala se još jednoj radnoj akciji kojom nastavlja s uređenjem spomen obilježja, ali isto tako s uređenjem samoga grada. Današnjim radovima u samom središtu Slatine dobit će se veća površina i ljepša vizura okoliša ispred spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, kao i na gradskom groblju, što će pridonijeti boljem ugođaju pri obilježavanju značajnih datuma i obljetnica, te odavanja počasti polaganjem svijeća i cvijeća, –  rekao je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić.

Tijekom radne akcije članove HVIDR-e obišao je slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka te im se zahvalio na učinjenom.

– Drago mi je da se HVIDR-a odazvala ovoj akciji u kojoj je uklonjeno dotrajalo grmlje koje se počelo sušiti ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, gdje smo odlučili urediti travnjak i posaditi cvijeće kako bismo dobili jedan ljepši izgled ispred zgrade Gradske uprave koji će uskoro nadopuniti i zastave na novim jarbolima.
Vjerujem da će novouređeni okoliš razveseliti Slatinčane već u subotu kada ćemo obilježiti Dan državnosti, a moram napomenuti da smo upravo i u projektiranju novog hortikulturalnog rješenja našeg Parka 136. slatinske brigade.
Nadam se da ćemo uskoro započeti s tim projektom čijom će se realizacijom stvoriti još jedna lijepa slika gradskog središta, kojom će i građani vjerujem biti zadovoljni, – rekao je gradonačelnik Ostrošić, te se tom prigodom zahvalio slatinskoj HVIDR-i na aktivnosti i Slatina komu koji se također uključio u cijelu ovu akciju.

Uz članove slatinske HVIDR-e u akciju se uključio i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš koji je istaknuo kako će se u suradnji s Gradom Slatinom na gradskom groblju organizirati još jedna akcija gdje će se uz pomoć klesarskog obrta obaviti pjeskarenje betona i saniranje oronulog dijela postolja ispred Križa mučenika da taj spomenik uz ovo osvježenje dobije jedno novo značenje i smisao.
(www.radioslatina.hr)