U prigodi proslave 100-tog rođendana slatinske Župe sv. Josipa održan Znanstveni skup

Župan Igor Andrović potpisao sporazum s načelnicima i gradonačelnicima o sufinanciranju radnih bilježnica, atlasa, likovnih mapa za učenike osnovnih škola s područja VPŽ
05/10/2019
„Dan župnog zajedništva“ u prigodi proslave 100 godina Župe sv. Josipa
06/10/2019

U prigodi proslave 100-tog rođendana slatinske Župe sv. Josipa održan Znanstveni skup

U prigodi proslave 100-tog rođendana slatinske Župe sv. Josipa danas je u Hrvatskom domu u Slatini održan Znanstveni skup pod nazivom „Župa sv. Josipa u Slatini 1919. – 2019.“, a u organizaciji Župe sv. Josipa Slatina, Ogranka Matice hrvatske u Slatini, Zavičajnog muzeja Slatina i Grada Slatine koji je i pokrovitelj skupa.

Na samom početku nazočne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu, domaćin, dekan Slatinskog dekanata i župnik Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić, a potom su uz čestitke povodom 100-tog rođendana župe, pozdrave uputili, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorica Varga, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i požeški biskup msgr. Antun Škvorčavić koji je Znanstveni skup i otvorio.

– Postoji jedna povijest koja se istražuje po arhivskim dokumentima, po drugim predmetima koji su opipljivi i u kojima možemo prepoznati prošlost. Međutim postoji jedna povijest duša koja se događala osobito u slatinskoj crkvi i ona je taj temelj Božjega djelovanja među nama koji bi trebalo prepoznati i na ovom simpoziju… Želim vam da ovaj simpozij traga za onom mudrošću Božjom koja se očitovala u mnogim Slatinčanima i prije osnutka župe, a osobito od njenog osnutka do danas, – istaknuo je biskup Škvorčević.

Skupu su, između ostalih, nazočili predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, župnici Slatinskog dekanata, časne sestre, uzvanici iz javnog, društvenog, gospodarskog i vjerskog života s područja grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, te mnogi drugi.

Skup, čiji je moderator bio dr.sc. Oliver Jukić, održan je u dva dijela.
U prvom je dijelu dr. sc. Stanko Andrić iz Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu, govorio o najstarijem razdoblju župe, na temu „Srednjovjekovna župa Svih svetih u Slatini“. Potom je o sladojevačkom župniku dr. Marku Lončariću, potonjem zagrebačkom kanoniku i gorljivom poticatelju izgradnje crkve sv. Josipa u Slatini, govorio dr. sc. Stjepan Razum iz Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu.
Slatinski prof. Petar Žarković koji je riječju i fotografijom zabilježio dio slatinske suvremenosti, govorio je o Slatinskom dekanatu u čijem sastavu se nalazi i župa sv. Josipa, dok je na kraju prvog dijela Znanstvenog skupa o okolnostima osnutka rimokatoličke Župe sv. Josipa u Slatini 1919. godine na temelju arhivskog gradiva pohranjenog u Nadbiskupijskom arhivu u Zagrebu govorio slatinski sin, dr. sc. Zoran Grijak iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Na početku drugog dijela skupa kroz prezentaciju je o restauraciji vitraja na crkvi sv. Josipa u Slatini” govorila prof. pov. umj. Tatjana Kostelić iz Radionice vitraja u Osijeku. Potom je slatinski prof. Dario Kovač predstavio svih jedanaest svećenika u slatinskoj crkvi sv. Josipa te im se na taj način zahvalio za svaku skrb o crkvi u ponekad teškim i Crkvi nesklonim povijesnim vremenima.

Radovi prezentirani na skupu bit će objavljeni u zborniku 2020. godine u kojemu će se naći i radovi dr. sc. Žarka Španičeka na temu „Gradnja i uređenje crkve sv. Josipa u Slatini“, mr. sc Borisa Vučić-Šnepergera na temu „Graditeljska obnova crkve sv. Josipa u Slatini“, prof. Ive Prpić na temu „Konzervacija i zaštita zidnih oslika u crkvi sv. Josipa“, te dr. Josipa Tržeca na temu „Kome zvone crkvena zvona“.

Na kraju Znanstvenog skupa u ime organizatora gostima predavačima, kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli razvoju župe te svim župljanima bez kojih sve ovo ne bi imalo smisla, zahvalu je uputila prof. Dragica Šuvak.

Proslava stotog rođendana slatinske Župe sv. Josipa nastavlja se sutra od 12.30 sati Danom župnog zajedništva, uz ručak i druženje župljana slatinskih župa sv. Josipa i bl. Ivana Merza te ostalih vjernika u Parku 136. slatinske brigade gdje će biti upriličen i prigodni kulturno-umjetnički program na kojemu će nastupiti KUD-a Dika Slatina.

Središnji događaj proslave bit će euharistijsko slavlje u nedjelju, 20. listopada s početkom u 10.30 koje će predvoditi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u koncelebraciji sa svećenicima Slatinskoga dekanata, a bit će pozvani i svi svećenici koji su određeno vrijeme djelovali u Slatini kao kapelani ili u nekoj drugoj službi.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content