„Dan župnog zajedništva“ u prigodi proslave 100 godina Župe sv. Josipa

U prigodi proslave 100-tog rođendana slatinske Župe sv. Josipa održan Znanstveni skup
05/10/2019
Vijeće srpske nacionalne manjine grada Slatine za novu predsjednicu izabralo Draganu Uvalić
07/10/2019

„Dan župnog zajedništva“ u prigodi proslave 100 godina Župe sv. Josipa

Župa sv. Josipa uz pokroviteljstvo grada Slatine, te svesrdnu pomoć Ogranka Matice hrvatske Slatina i slatinskog Zavičajnog muzeja te ostalih institucija i pojedinaca, povodom 100-tog rođendana župe pripremila je višednevni program koji je službeno započeo u petak 4. listopada svetom misom i koncertom na kojemu su nastupila sva tri župna zbora.

Jučer je vrlo uspješno održan Znanstveni skup pod nazivom „Župa sv. Josipa u Slatini 1919. – 2019.“, a danas je slavlje nastavljeno svetom misom koju je predvodio župnik Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić te se u propovijedi osvrnuo na čvrstoću vjere.
– Kao što su apostoli molili Gospodina da umnoži njihovu vjeru, tako i svaki čovjek razmišlja u jednom trenutku o sebi i svojoj vjeri koju treba njegovati i razvijati od onoga trenutka kada ju krštenjem dobije na dar, da je koristi svakoga dana svog života. U toj nam zadaći pomaže Crkva, roditelji, bake i djedovi, kumovi… koji djetetu trebaju biti primjer. Vjera se jača, vjera se krijepi, u vjeri se raste kroz sakramentalni život, redovitu molitvu, sudjelovanjem na svetoj misi… sve nam to pomaže u jačanju vjere ako joj pristupamo otvorena srca. I danas ćemo svoju ljubav i čvrstu vjeru Gospodinu iskazati Danom župnog zajedništva kao i središnjim euharistijskim slavljem 20. listopada, te se na svečan način zahvaliti za ovih 100 godina vjere i povjerenja u Gospodina, – istaknuo je u propovijedi vlč. Hrgić.

Nakon svete mise u Parku 136. slatinske brigade okupilo se mnoštvo vjernika, župljana slatinskih župa sv. Josipa i bl. Ivana Merza, ali i ostalih vjerskih zajednica u Slatini koji su zajedničkim objedom i druženjem proslavili 100-ti rođendan Župe sv. Josipa.

„Dan župnog zajedništva“ svojim je nastupom uveličalo Kulturno-umjetničko društvo Dika Slatina koje se predstavilo sopjanskim pjesmama i plesovima pod vodstvom Eve Balković, a potom se s nekoliko prigodnih riječi okupljenima obratio dekan Slatinskog dekanata i župnik Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić koji je uz molitvu blagoslovio pripremljeni objed.

– Smatrao sam da je dobro i lijepo da osim onog službenog dijela proslave bude jedan ovakav dan župnog zajedništva i druženja, da se i na ljudski način malo proveselimo, zapjevamo, podružimo, porazgovaramo, jer, složit ćete se, da nam u zadnje vrijeme toga nedostaje. Uvijek negdje žurimo, nemamo vremena jedni za druge, a evo tako je malo potrebno da nam bude lijepo, da se prisjetimo lijepih trenutaka iz prošlosti i da dragome Bogu ali i jedni drugima zahvalimo na ovih 100 godina koje su iza nas. U tih 100 godina ugrađeno je puno vjere, ljubavi, dobrote, puno zajedništva naših baka i djedova, naših predaka, a mi smo plod njihove vjere i njihove ljubavi, i želimo to danas ovdje obilježiti, – istaknuo je vlč. Hrgić koji se tom prigodom zahvalio Gradu Slatini i gradonačelniku Denisu Ostrošiću te svima koji su se na bilo koji način uključili u proslavu 100-te obljetnice župe.

Župa sv. Josipa u suradnji s Gradom Slatinom počastila je Slatinčane pečenom voletinom u kotlovini koja se pripremala u Josipovu, te s 300 litara čobanca koji je pripremio Vinko Blašković, a druženje je nastavljeno uz Tamburaški sastav Fantasia.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content