Stručno predavanje „Likovnost u partiturama Milka Kelemena“ u sklopu Festivala DMK

Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a započela ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda
11/10/2019
Savjetovanje s javnošću u vezi nacrta prijedloga Plana održivog razvoja Grada Slatine za razdoblje od 2020. do 2027. godine.
14/10/2019

Stručno predavanje „Likovnost u partiturama Milka Kelemena“ u sklopu Festivala DMK

U sklopu programa povodom 25. međunarodnog festivala „Dani Milka Kelemena“ danas je u Zavičajnom muzeju Slatina održano Stručno predavanje Marcela Bačića na temu „Likovnost u partiturama Milka Kelemena“, koje je bilo svojevrstan nastavak priče započete otvorenjem njegove izložbe „Crtovlja“.

Okupljene učenike 3. razreda Gimnazije Srednje škole Marka Marulića Slatina pod vodstvom prof. Roberta Nikčevskog, te predstavnike gradskih ustanova i institucija uz koje su predavanju prisustvovali i predsjednik festivalskog odbora Dani Milka Kelemena Antonio Brzica, te ugledna glazbena kritičarka Višnja Požgaj, pozdravio je v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić te kratko predstavio gosta predavača.

U okviru ovog zanimljivog predavanja Marcel Bačić je govorio o muzici Milka Kelemena koju je teško zabilježiti, jer note teško slijede njegovu maštu, i katkad prestaju nalikovati na note i postaju slika.

– Povod ovoga predavanja je bio jedan pogled na Kelemenove partiture, moram priznati da sam zvuk ponešto zaboravio, ali sam najedanput otkrio njegove  likovne kvalitete. Kvalitete koje su sigurno bile i slučajno ovdje prisutne ali i koje su povezane s jednom tezom u sklopu koje sam citirao jedan Shakespearov stih „Da valja slušati i očima.“ Doduše on je rekao da je to veliko ljubavno umijeće, ali to je svakako jedna dimenzija koja prati razvoj moderne muzike, da nije zvuk dovoljan medij koji to prenosi. I onda sam upravo kroz slike zvuka, kroz slike partitura pokušao podsjetiti kroz povijest i partiture Milka Kelemena na činjenicu vizualne organizacije muzike. Podsjetio sam i na to da muzika ima neke veze sa muzama koje štite govor, pjesništvo, pjevanje, sviranje, plesanje… a jedna muza Uranija štiti jednu nečujnost, red u svemiru. To nas upozorava da se zapravo muzika može realizirati i na jedan posve drugi način, – pojasnio je Bačić samu srž svojega predavanja kojim je pokušao dočarati svoja docrtana crtovlja – odnosno izum koji je nečitljive note učinio čitljivima.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content