Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a započela ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda

Grad Slatina ugovorio postavljanje centralnog grijanja u Mjesnom domu u Kozicama
11/10/2019
Stručno predavanje „Likovnost u partiturama Milka Kelemena“ u sklopu Festivala DMK
11/10/2019

Kroz projekt „Istina o pobjednicima“ slatinska HVIDR-a započela ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt „Istina o pobjednicima“ u okviru kojega se provodi terenska nastava za učenike.
Cilj ovog projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

U ovogodišnjem ciklusu terenske nastave sudjelovat će učenici iz šest osnovnih škola: Josipa Kozarca i Eugena Kumičića iz Slatine, Davorin Trstenjak Čađavica, Vladimir Nazor Nova Bukovica, Osnovna škola Mikleuš i Osnovna škola Voćin.

Prva u nizu terenskih nastava organizirana je danas za učenike 7. r. OŠ Mikleuš u pratnji razrednika Jurice Kraljika i ravnatelja škole Drage Kraljika, te OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica u pratnji razrednice Ivane Pandur, a započela je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

U Zavičajnom muzeju Slatina učenici su posjetili Spomen sobu Domovinskog rata, gdje im je prezentaciju o događanjima tijekom Domovinskog rata na širem slatinskom području održao v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić te ih upoznao sa strahotama koje donosi rat, a koje ne mogu pronaći u svojim udžbenicima.
– Čitajući imena svakog pojedinog poginulog hrvatskog branitelja prisjećamo se njihove žrtve, njihovih mladih života koje su dali za slobodu naše Domovine i to nikada ne smijemo zaboraviti, – istaknuo je Đuričić.

O teškim danima tijekom Domovinskog rata kada su mnogi životi izgubljeni, a uništeni onih koji su preživjeli govorio je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić koji je istaknuo kako je cilj ovog projekta „Da se ne zaboravi“, jer djeca će nakon ove terenske nastave u svojim školama kroz literarne i likovne radove izraziti svoje dojmove, a najbolje radove HVIDR-a Slatina u suradnji s Gradom Slatinom i susjednim općinama i ove će godine nagraditi.

Spomen soba Domovinskog rata u Slatini malo koga može ostaviti ravnodušnim, pa tako sjećanja zarobljena među njezinim zidovima bude emocije svojim posjetiteljima koji nerijetko puste i poneku suzu, osobito kada im ovaj dio tužne povijesti ispriča predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Marija Maračić koja je i ovom prigodom naglasila kako njihova djeca i svi hrvatski branitelji nisu bili agresori, već su svojom srčanom hrabrošću i ljubavlju prema domovini samo branili svoja ognjišta.

Učenike i njihove nastavnike pozdravio je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je također govorio o značaju ovog projekta kojim će se najteže razdoblje Hrvatske povijesti, kada su nažalost brojni životi izgubljeni, sačuvati od zaborava.

Potom su učenici u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije.
Učenici su posjetili i Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje u čiji je obilazak učenike poveo vlč. Ivan Ereiz.

Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.
Tijekom terenske nastave, s putevima 136. slatinske brigade, učenike su upoznali članovi HVIDR-e Slatina Josip Habl i Marko Marković.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt „Istina o pobjednicima“ podržavaju i financijski podupiru: Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.

Terenska će se nastava u sklopu ovog projekta idućeg petka, 18. listopada održati za učenike OŠ Davorin Trstenjak Čađavica.
(www.radioslatina.hr)