Slatini odobreno 150 milijuna kuna za financiranje projekata

Primanje prijava o napuštenim i izgubljenim životinjama s područja Grada Slatine
23.07.2018.
Grad Slatina uputio javni poziv na suzbijanje ambrozije
26.07.2018.
Primanje prijava o napuštenim i izgubljenim životinjama s područja Grada Slatine
23.07.2018.
Grad Slatina uputio javni poziv na suzbijanje ambrozije
26.07.2018.

Slatini odobreno 150 milijuna kuna za financiranje projekata

Slatina među osam dodatnih gradova na depriviranim područjima koji će dobiti vlastiti program za financiranje razvojnih projekata EU sredstvima.

Jučer je u Zagrebu ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dodijelila Odluke o područjima za moguće proširenje provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova gradovima Pleternici, Imotskom, Novoj Gradiški, Popovači, Garešnici, Novskoj, Đakovu i Slatini. Odluku je od ministrice Žalac primio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u prisutnosti pročelnika Marina Kokorića.

Gradonačelnik Ostrošić istaknuo je kako se Slatina priprema od samog početka godine kako bi što spremnija i sa što više gotovih projekata dočekala ovakav povijesni dan za Grad Slatinu gdje će se sa odobrenim sredstvima pokušati realizirati što više projekata koji u svrhu imaju novi izgled, a preko poticanja poduzetništva i boljitak življenja u gradu Slatini, te dodao, kako će Slatina u naredne dvije godine realizacije ovog projekata biti jedno veliko gradilište.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava provodi spomenuti Program u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
Riječ je o pilot programu koji se trenutačno provodi u pet malih depriviranih gradova između 10.000 i 35.000 stanovnika (Knin, Vukovar, Benkovac, Petrinja te Beli Manastir s općinom Darda). U sklopu Programa integrirane regeneracije moguća je provedba infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i sl.) koji su financirani iz  Europskog fonda za regionalni razvoj te “soft” projekata usmjerenih na jačanje ljudskih potencijala financirani iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna alokacija za provedbu projekata u pet malih gradova iznosi 120 milijuna eura.

Pokrenuli smo pripremne aktivnosti za proširenje Programa integrirane regeneracije jer su upravo mali gradovi prepoznati kao generatori razvoja, posebno na područjima zahvaćenima izuzetno nepovoljnim demografskim i ekonomskim trendovima.“, naglasila je ministrica Žalac i dodala kako je cilj u narednom razdoblju kreiranjem posebnih programa, financiranih prvenstveno sredstvima Europske unije, dati još jaču podršku provedbi projekata u tim gradovima.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, zahvalila se u ime svih gradonačelnika i naglasila kako se ovi gradovi susreću s brojnim izazovima te da u Programu integrirane regeneracije vide priliku za osiguravanje potrebne infrastrukture za cjelokupni razvoj.

Sukladno zadanim kriterijima te razini depriviranosti mjerenoj indeksom višestruke deprivacije (IVD) Ministarstvo je izdvojilo ranije spomenutih  osam malih gradova za pripremne aktivnosti za proširenje programa. Temeljem razvijene metodologije i do sada naučenih iskustava, Ministarstvo će pomoći gradovima kod pripremnih aktivnosti za proširenje programa, pa i kroz ugovaranje tehničke pomoći gdje je to potrebno. Osim toga, partnerski i participativni pristup na kojem se temelji priprema i provedba Programa integrirane regeneracije, podrazumijeva uključivanje lokalnih, ali i regionalnih dionika pa se očekuje i značajniji doprinos regionalnih koordinatora u ovim pripremnim aktivnostima. (www.radioslatina.hr)

Skip to content