Grad Slatina uputio javni poziv na suzbijanje ambrozije

Slatini odobreno 150 milijuna kuna za financiranje projekata
24.07.2018.
Slatina još ljepša uz nove klupe
26.07.2018.

Grad Slatina uputio javni poziv na suzbijanje ambrozije

Slatinsko gradsko komunalno redarstvo svakodnevno obilazi javne zelene površine i privatne parcele na slatinskom području, te poduzima raspoložive mjere za suzbijanje ambrozije kao najviše rasprostranjenog alergena, ali i svakoga drugog alergenog korova i bilja na gradskom području.
Problem ambrozije nije samo slatinski, nego je on znatno širi i mora ga se rješavati temeljito i slojevito, sveobuhvatnim mjerama koje često nisu ni jednostavne ni jeftine.

Grad Slatina je i ove godine od samog početka nicanja i rasta, a sada već i započetoga cvjetanja ambrozije (poznate i pod nazivima limundžik i partizanka) prema zakonskoj obvezi, te proračunsko-financijskim i organizacijskim mogućnostima prionuo na sustavno uništavanje ove alergene biljke.

Slijedom obveza koje proizlaze iz primjene aktualne Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Narodne novine, broj 75/05) koju je donijelo resorno Ministarstvo Republike Hrvatske, na svim gradskim parcelama, ali i javnim zelenim površinama kao općem dobru u javnoj uporabi, već u lipnju ove godine Grad Slatina je košnjom kroz Program javnih radova nastojao neutralizirati rast i umnožavanje stabljika ambrozije.
Košnja javnih i gradskih površina nastavit će se i u narednom razdoblju i to u Poduzetničkim zonama „Trnovača“, „Turbina 1“, „Turbina 2“ i „Mala privreda“,  te na drugim javnim zelenim površinama i površinama u vlasništvu Grada Slatine. Radi se o površini od nekoliko stotina hektara zemljišta na slatinskom području na kojima Grad Slatina kao jedinica lokalne samouprave već godinama sustavno uništava ambroziju.

Ovim putem Grad Slatina poziva građane da na svojim parcelama, vrtovima i voćnjacima također pojačano i bez odlaganja priđu uništavanju ove za mnoge osjetljive osobe vrlo neugodne i iritantne alergene biljke.

Oko Akumulacijskoga jezera Javorica tijekom kolovoza obavit će se redovita kampanja košnje pripadajućih većih površina i obale od strane Hrvatskih voda iz Donjeg Miholjca, a Slatinski Upravni odjel za razvoj grada, u suradnji s gradskom tvrtkom Slatina KOM d.o.o., pored ostalih poslova na ljetnom održavanju javnih zelenih površina, na neutralizaciji ambrozije trenutačno ima angažirane osobe zaposlene po ovogodišnjem Programu javnih radova Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, te pripadajuća sredstva i opremu (redovito se kosi i oko stambenih blokova u gradu, staroga rukometnog igrališta, staroga nogometnog igrališta i sve površine na javnim dječjim igralištima i oko njih).

Privatne parcele, kao i zemljišta u vlasništvu pravnih subjekata, također podliježu obvezi preventivnog i naknadnog uklanjanja ambrozije temeljem navedene Naredbe, a nadzor nad njezinom primjenom provodi slatinski komunalni redar i poljoprivredna inspekcija, koji na saznanja o ambroziji reagiraju po službenoj dužnosti i prema dojavama građana. (www.radioslatina.hr)

 

Skip to content