Slatina nije uspjela konstituirati Gradsko vijeće Grada Slatine, preostaju još dva pokušaja

Dječji vrtić Zeko jedini vrtić Virovitičko-podravske županije koji je proveo Predškolski CAP program
17.06.2021.
Čestitka gradonačelnika Slatine povodom Dana antifašističke borbe
21.06.2021.
Dječji vrtić Zeko jedini vrtić Virovitičko-podravske županije koji je proveo Predškolski CAP program
17.06.2021.
Čestitka gradonačelnika Slatine povodom Dana antifašističke borbe
21.06.2021.

Slatina nije uspjela konstituirati Gradsko vijeće Grada Slatine, preostaju još dva pokušaja

Jučer je u Hrvatskom domu u Slatini održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine koja je započela intoniranjem himne Republike Hrvatske. Nakon odavanja počasti hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata minutom šutnje, sjednicu je otvorio pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok u nazočnosti svih 15 novoizabranih vijećnika, a sjednici su nazočili i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, te pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić. 

Podsjetimo, rezultati na lokalnim izborima koji su održani 16. svibnja ove godine donijeli su koaliciji HDZ-HSLS 7 mandata, Domovinski pokret osvojio je 4, a Fokus i SDP po 2 vijećnička mandata.

Nakon utvrđivanja kvoruma izabrana je Komisija za mandatna pitanja u sastavu Jovana Prpić i Marija Majer, te predsjednik Ivica Pavin koji je potom podnio izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih vijećnika, podnesenim zahtjevima za mirovanje mandata, te zamjenicima vijećnika koji će umjesto njih obnašati dužnost vijećnika Gradskog vijeća Grada Slatine.

Zbog nespojivosti dužnosti, izabrane vijećnike s liste HDZ-HSLS Sanju Bošnjak koja obavlja dužnost državne tajnice Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, i Antuna Vujića koji obavlja dužnost ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, zamijenili su Ivica Pavin i Marija Majer, dok su vijećnike Josipa Hetriha i Đuru Matovinu koji su svoje mandate stavili u mirovanje iz osobnih razloga, zamijenili Tomo Tomić i Ivana Škrlec. Iz redova HDZ-HSLS vijećnici su i Ivona Balić i Jovana Prpić, te Igor Fazekaš kao nositelj liste.

U klubu vijećnika Domovinskog pokreta došlo je do dvije promjene budući da po sili zakona vijećnički mandat miruje Iliji Nikoliću koji je izabran za zamjenika gradonačelnika Grada Slatine, kao i Denisu Ostrošiću koji obnaša dužnost slatinskog gradonačelnika te će ih zamijeniti Tamara Palčić i Snježana Žilavi, a vijećnici Domovinskog pokreta su i Nikolina Tomić i Damir Jakšić.

Fokus ima dva mandata, a vijećnici su Dario Vrbaslija i Martina Tepeš, dok su SDP-ove vijećnice Sanja Mrzljak Jovanić i Ksenija Plantak.
Isto tako je utvrđeno da je na provedenim izborima u Gradskom vijeću osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine.

Predsjedanje sjednicom nastavio je Igor Fazekaš kao član Gradskog vijeća koalicije HDZ-HSLS čija je kandidacijska lista dobila najviše glasova, te je uslijedila svečana prisega članova Gradskog vijeća Grada Slatine.

Gradski su vijećnici potom izabrali Komisiju za izbor i imenovanja u koju su pod predsjedanjem Tome Tomića izabrani Ivana Škrlec, Ivona Balić, Dario Vrbaslija i Ksenija Plantak.
Njihov prijedlog za izbor predsjednika Gradskog Vijeća bio je Igor Fazekaš koji nije prošao glasovanjem 7 za, 0 protiv i 8 suzdržanih.
Budući da ni Dario Vrbaslija kao drugi prijedlog od strane vijećnika rezultatom glasovanja 6 za, 6 protiv i 3 suzdržana nije izabran za predsjednika Gradskog vijeća, Fazekaš je sukladno Poslovniku o radu Gradskog vijeća raspustio rad konstituirajuće sjednice, te pojasnio kako vijećnici imaju rok od 30 dana za konstituiranje Gradskog vijeća, a ukoliko ni ta sjednica ne bude uspješna imaju i treći pokušaj također u roku od dodatnih 30 dana. Ako se ni tada ne uspiju dogovoriti oko izbora predsjednika Gradskog vijeća, Slatina će imati nove izbore za Gradsko vijeće.

Zahvalivši se svima na suradnji, Fazekaš je uputio apel gradskim službama kako bi se uskladila nazočnost svih vijećnika na sljedećoj konstituirajućoj sjednici budući da je sezona godišnjih odmora.

– Radi se o vrlo ozbiljnoj političkoj situaciji u kojoj svi vijećnici trebaju biti svjesni svoje političke odgovornosti. Predsjednik i zamjenik Gradskog vijeća biraju se većinom glasova ukupnog broja vijećnika, a to je osam, – zaključio je Fazekaš.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content