Dječji vrtić Zeko jedini vrtić Virovitičko-podravske županije koji je proveo Predškolski CAP program

Za sutra, 17. lipnja sazvana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
16.06.2021.
Slatina nije uspjela konstituirati Gradsko vijeće Grada Slatine, preostaju još dva pokušaja
18.06.2021.
Za sutra, 17. lipnja sazvana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
16.06.2021.
Slatina nije uspjela konstituirati Gradsko vijeće Grada Slatine, preostaju još dva pokušaja
18.06.2021.

Dječji vrtić Zeko jedini vrtić Virovitičko-podravske županije koji je proveo Predškolski CAP program

Na području Virovitičko-podravske županije ove se pedagoške godine Cap program, jedan od najstarijih i najuglednijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, provodi u 7 škola (Osnovni CAP program) i u COOR-u (Cap za učenike s poteškoćama u razvoju), a jedini vrtić koji je proveo Predškolski CAP program je upravo Dječji vrtić Zeko iz Slatine.

Ovaj veliki korak za Dječji vrtić Zeko omogućio je Grad Slatina koji je financirao seminar edukacije za Predškolski CAP program.

Tako je 7 odgojiteljica vrtića Zeko uspješno položilo ispit za Cap pomagačice i na taj način je ovaj slatinski vrtić dobio, ne jedan, već dva tima Cap pomagača što je veliki korak za sam vrtić, ali i cijeli grad Slatinu.

Ove pedagoške godine u sklopu Cap programa obuhvaćene su sve skupine predškolaca, ukupno 110-ero djece, a prije provedbe samih Cap radionica, on line putem su kroz Cap program prošli svi djelatnici vrtića i roditelji predškolaca. 

– Djeca su odlično reagirala i usvojila Cap program u svim njegovim segmentima, te možemo sa sigurnošću reći da će sva djeca iz Zvjezdica, Bubamara, Vjeverica, Mačića, Pčelica i Psića otići u školu JAKA, SIGURNA I SLOBODNA, – rekla je zamjenica ravnateljice DV Zeko Tamara Dorić.
(www.radioslatina.hr)

Cap program

CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD,1978. godine. International Center for Assault Prevention–ICAP, osnovan 1985. god., proširio je program na većinu država u SAD–u, te 18 država diljem svijeta, među kojima je od 1999. i Hrvatska. Udruga roditelja Korak po korak je Regionalni trening centar ICAP–a za Hrvatsku. Putem mreže educiranih CAP pomagača, u Hrvatskoj se provode 4 varijante CAP programa:

  • Predškolski CAP za djecu predškolske dob
  • Osnovni CAP za djecu mlađe školske dobi
  • Teen CAP za mlade
  • CAP za djecu s teškoćama u razvoju (Special Needs CAP)

CAP program, jedan od najstarijih i najuglednijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, provodi se u Hrvatskoj punih 20 godina. CAP program, je jedan od rijetkih program primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi koji ih poučava prevencijskim vještinama u slučajevima seksualnog zlostavljanja (napad nepoznate i napad poznate odrasle osobe). Ima razrađen kurikulum i brojne prateće materijale za svaku varijantu programa (predškolski, osnovni, Teen i CAP za djecusa teškoćama u razvoju), vrlo strukturirane aktivnosti i obveznu procesnu evaluaciju, te ga stručni suradnici osnovnih škola i vrtića smatraju konkretnim, pouzdanim i kvalitetnim‘alatom’ za primarnu prevenciju zlostavljanja djece. Ciljevi CAP programa su:

  1. Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima nasilja poučavajući ih efikasnim prevencijskim strategijama, te osiguravanjem kvalitetnije podrške njima važnih odraslih (roditelji, zakonski skrbnici i odgajatelji)
  2. Potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno zalaganje za prevenciju nasilja u društvu, a posebno na prevenciju nasilja nad i među djecom
  3. Potaknuti odgojno–obrazovne ustanove na sustavan pristup primarnoj prevenciji nasilja nad i među djecom.

CAP program u Hrvatskoj se provodi od 1999. godine, a zahvaljujući širokoj i dobro razvijenoj mreži CAP pomagača, trenera i seminara svih CAP programa od 2017. godine CAP se provodi na području cijele države u svih 20  županija i Gradu Zagrebu. 1999.– 2019. CAP programom obuhvaćeno je:

  • 23.400 odgojno-obrazovnih djelatnika
  • 72.270 roditelja
  • 113.442 djece i mladih

CAP  program  je  verificiran  od  strane  Ministarstva  znanosti  i  obrazovanja  i  Agencije  za znanosti i obrazovanje. Na taj način provedba programa uvodi se u školski kurikulum te se učiteljima  priznaje  u  radno  zaduženje.  Školske  godine  2012./2013.  godine  uveden  je Kurikulum Zdravstvenog odgoja koji predviđa 4 temeljne cjeline: Živjeti zdravo, Prevencija nasilničkog  ponašanja,  Prevencija  ovisnosti  te  spolna/rodna  ravnopravnost  i  spolno odgovorno  ponašanje. Velikom  dijelu  sadržaja  Kurikuluma,  komplementaran  je  CAP program prevencije nasilja nad djecom te ga dio CAP timova i dalje provodi kao doprinos provedbi programa Zdravstvenog odgoja.

U novom kurikulumu iz 2018. godine za program „Škola za život“ Ministarstva znanosti i obrazovanja  istaknuto je „korisnije  i  smislenije  obrazovanje,  usklađeno s njihovom razvojnom dobi i interesima te bliže svakodnevnom  životu“ s čime se kurikulum CAP programa i sama filozofija CAP-a podudara.

Skip to content