Savjet mladih Grada Slatine sudjelovao na Godišnjoj konferenciji Savjeta za mlade Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru

Topao doček sudionicima 2.ultramaratona Vukovar- Sunja
23/03/2019
Organizatori Zlatnoga oraha na Radio Slatini
25/03/2019

Savjet mladih Grada Slatine sudjelovao na Godišnjoj konferenciji Savjeta za mlade Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru

Tijekom prošlog tjedna, članovi Savjeta mladih Mario Đurinić i Juraj Randelj sudjelovali su na prvoj Godišnjoj konferenciji Savjeta za mlade Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru pod sloganom „Mladi kao odgovorni i ključni dionici u lokalnoj zajednici: mladi kao važan partner i prioritet Hrvatske”. Od sveukupno 576 jedinica lokalne i područne samouprave trenutno je osnovano 106 Savjeta mladih. Na konferenciji su se okupili mladi u dobi od 15-30 godina prijavljeni iz 65 savjeta mladih s područja cijele Republike Hrvatske, Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske i državni dužnosnici.

Nakon svečanog otvaranja, prigodnim govorom obratili su se sudionicima Tanja Herceg; predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH, Lovro Kuščević; ministar uprave, Nada Murganić; ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, akademik Željko Reiner; podpredsjednik Hrvatskog sabora te mr.sc. Andrej Plenković; predsjednik Vlade Republike Hrvatske. U daljnjem programu sudjelovali smo u panel raspravama („Savjet mladih u Republici Hrvatskoj – postojeće stanje“ , „Sudjelovanje mladih na lokalnoj razini i uloga savjeta mladih u radu JLP(R)S-a“ i „Mladih kao prioritet“ ) te radionici („Sudjelovanje mladih na lokalnoj razini – stanje, izazovi, rješenja“) u kojima smo razmatrali probleme vezane uz rad Savjeta mladih koje predstavljamo te kako naći rješenje tih problema. Među ostalim, najavljeno je kako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pristupilo izradi novog strateškog dokumenta za mlade – Nacionalni program za mlade 2019. – 2025.

Radna skupina već je definirala 10 glavnih područja. Cilj je da se novim strateškim dokumentom prikaže analiza stanja mladih u Republici Hrvatskoj kao i mjere za unaprjeđenje aktivnosti tijela državne uprave i javnih ustanova koje, svojim djelokrugom i nadležnostima, pridonose zadovoljavanju potreba mladih i podizanju kvalitete njihova života sa svrhom njihove društvene integracije. Na kraju konferencije doneseni su zaključci koji će se dostaviti svim sudionicima konferencije . Konferencija je bila prilika za razmjenu iskustava i raspravu o najboljim praksama u sudjelovanju u razvoju politika za mlade na svim razinama vlasti. (mk)

Skip to content