Sakupi, složi i pravilno odloži: Najava edukacija za poljoprivrednike o pravilnom gospodarenju otpadom

Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina odobren projekt “Niti zavičaja” Zaklade Slagalica
03.12.2015.
Završeni radovi na izgradnji akumulacijskog jezera Seginac vrijednog oko 10.000.000 kuna
03.12.2015.

Sakupi, složi i pravilno odloži: Najava edukacija za poljoprivrednike o pravilnom gospodarenju otpadom

U sklopu projekta „Sakupi, složi i pravilno odloži“, čiji je prijavitelj Virovitičko-podravska županija, a koji je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, provodi se edukacija za poljoprivrednike o gospodarenju otpadom nastalim obavljanjem poljoprivredne djelatnosti. Ukupna vrijednost projekta je 87.750,00 HRK, a 80% tog iznosa sufinancira FZOEU.  Kako je gospodarenje otpadom pod sve strožom kontrolom te postaje sve složenije i tehnološki zahtjevnije, korisno je znati kako uskladiti svoje poslovanje sa zahtjevima tržišta i zakonskim propisima. U toku poljoprivredne proizvodnje dolazi do nastanka različitih vrsta otpada što zavisi od poljoprivredne djelatnosti koja se obavlja, načina proizvodnje, kao i stupnja njenog razvoja. Na osnovu toga, lista poljoprivrednog otpada nije konačna. Vrlo je važno znati da neke vrste otpada imaju opasna svojstva i potrebno je pravilno sa njima rukovati do predaje ovlaštenoj tvrtki za zbrinjavanje. Pravilnim gospodarenjem otpadom obavljamo poslovanje u skladu sa zakonom te znatno smanjujemo ukupne troškove poslovanja zbog smanjenja količine otpada koji nastaje u poljoprivrednoj djelatnosti.

Kako bismo mogli pravilno i adekvatno educirati poljoprivrednike, te im na vrijeme približiti i objasniti sve zakonske regulative, održavanje edukacija je od iznimne važnosti. Edukacija je namijenjena svima koji se bave poljoprivrednom djelatnošću, a fokusira se na problem gospodarenja otpadom u poljoprivredi, kako bi se potaknulo na uvođenje ekoloških mjera u poslovanju i to s ciljem očuvanja kvalitete života za sadašnje i buduće generacije, te pomoći pri ostvarenju kontinuiranoga razvoja poljoprivredne djelatnosti. Predviđeno trajanje radionice iznosi 2 sata, a obuhvatit će najvažnije teme iz područja zaštite okoliša i zakonske regulative:

 Trendovi u gospodarenju otpadom

 Odvojeno prikupi i skladišti otpad!

 Koje kategorije otpada postoje?

 Što napraviti sa neopasnim otpadom nastalim obavljanjem poljoprivredne djelatnosti ?

 Opasni otpad i što s njim?

 Oznake na ambalaži

 Kome ćete predati otpad?

 Kako poslovati u skladu sa zakonom

 Koje sve dokumente i podatke o otpadu morate ispunjavati i prijavljivati ?

Na edukaciji će stručnjaci pružiti informacije kako ekološkim djelovanjem uskladiti poslovnu praksu s najnovijim trendovima u radu, kao i primjenu zakonske regulative. Na taj način će se pokazati odgovorno ponašanje prema okolišu i udovoljiti zahtjevima kupaca koji postaju sve osjetljiviji na pitanja zaštite okoliša.

Termini održavanja:

Orahovica – 9.12.2015, 12:00 sati – Velika gradska vijećnica – Trg pl. Mihalovića 1, Grad Orahovica

Slatina – 10.12.2015, 12:00 sati –  Dvorana za konferencije – Braće Radića 4, Hrvatski dom kulture Slatina

Pitomača – 15.12.2015, 12:00 sati – Dvorana za konferencije – Ljudevita Gaja 26/1, Općina Pitomača

Virovitica – 17.12.2015, 12:00 sati – Dvorana za konferencije – Poduzetnička zona II 18, Poduzetnički inkubator Virovitica

Sudionicima radionice bit će podijeljeni i priručnici (koje će poljoprivrednici moći koristiti kao podsjetnike) sa svim korisnim informacijama o otpadu, zakonskoj regulativi i obrascima, te važnim telefonskim brojevima koje poljoprivrednici mogu kontaktirati ukoliko imaju bilo kakve nejasnoće. (www.ravidra.hr)prikupi---slozi

Skip to content