Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina odobren projekt “Niti zavičaja” Zaklade Slagalica

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom
03.12.2015.
Sakupi, složi i pravilno odloži: Najava edukacija za poljoprivrednike o pravilnom gospodarenju otpadom
03.12.2015.
Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom
03.12.2015.
Sakupi, složi i pravilno odloži: Najava edukacija za poljoprivrednike o pravilnom gospodarenju otpadom
03.12.2015.

Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina odobren projekt “Niti zavičaja” Zaklade Slagalica

U sklopu natječaja „Naš doprinos zajednici“ Zaklada Slagalica odobrila je Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina projekt vrijedan 14.018 kuna, od čega će Zaklada financirati 12.218 kuna. Projekt je osmišljen u suradnji s mještanima Donjih Meljana, u kojima je smještena područna škola Osnovne škole Josipa Kozarca. Naime, mještani su primijetili da se kulturna tradicija u Donjim Meljanima polagano gasi. Budući da u Donjim Meljanima ne postoji kulturno-umjetničko društvo niti aktivnosti kojima je cilj promovirati tradiciju, učenici su o kulturi svog kraja imali priliku saznati jedino od starijih sumještana. Stoga smo odlučili da i naša škola bude izvor informacija o tradiciji, kao i jezgra kulturnih događanja u Donjim Meljanima. Podršku smo dobili od starijih mještana i roditelja naših učenika koji su izrazili želju da se obnovi kulturna tradicija. Tradiciju smo odlučili njegovati revitaliziranjem folklorne skupine koja bi, kao i ostala kulturno-umjetnička društva, imala ulogu povezivanja ljudi i očuvanja baštine naslijeđene od naših starih te bi potakla  međusobno druženje i razmjenu iskustava s drugim školama i folklornim skupinama. Mještanke Donjih Meljana su također dale podršku za ručnu izradu narodnih nošnji koje su neophodne za aktivnost folklorne skupine i njegovanje kulturno-umjetničke tradicije slatinskog kraja.

U sklopu projekta bit će izdana i publikacija s podacima o narodnim nošnjama, tradicionalnoj glazbi i običajima, starim fotografijama koje prikazuju narodne nošnje i načine obilježavanja važnih događaja te tekstovima narodnih pjesama. Također, stariji mještani te vanjski suradnici lokalnih institucija (KUD Dika, Zavičajni muzej Slatina) održat će predavanja za roditelje učenika, učenike, djelatnike škole te širu javnost kojima će informirati prisutne o običajima lokalnog kraja, tradiciji te načinu života u prošlosti. Realizacija projekta predviđena je za razdoblje od 11. siječnja do 11. ožujka 2016., a šira će javnost o svim aktivnostima biti na vrijeme informirana putem medija.

Pozivamo Vas da se uključite u projekt te obogatite svoje znanje o povijesti i tradiciji lokalne zajednice!(OŠ Josipa Kozarca Slatina)

Skip to content