Otvorena izložba „35 godina Zavičajnog Muzeja Slatina – od prošlosti prema budućnosti“

Slatinčanima predstavljena Strategija održivog razvoja Grada do 2027. godine ”Slatina – Pametan grad”
07/09/2019
Ultramaratonci istrčali 86 kilometara od Kladara do Stare Jošave
09/09/2019

Otvorena izložba „35 godina Zavičajnog Muzeja Slatina – od prošlosti prema budućnosti“

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina povodom 35. obljetnice od njegovog osnutka svečano otvorena izložba „35 godina Zavičajnog Muzeja Slatina – od prošlosti prema budućnosti“.

Na samom početku posjetitelje je pozdravio v.d. ravnatelja Srđan Đuričić te ukratko predstavio razvoj Zavičajnog muzeja Slatina.

Od svog osnutka 1984. godine Zavičajni muzej je u prvih nekoliko godina djelovao u prostoru Draškovićeva dvorca gdje je otvorio i svoj prvi stalni postav: „Radnički pokret i NOB na području Podravske Slatine“.
Uslijed ratnih okolnosti na slatinskom prostoru zbog opasnosti od oštećenja ili uništenja, sva građa se pohranjuje u depoe, a sve do 1993. godine Muzej organizira izložbe u raznim prostorima, a potom se smješta u suteren zgrade Pučkog otvorenog učilišta.
Unatoč neadekvatnom prostoru Muzej prikuplja i obrađuje građu, te priprema brojne izložbe. Početkom obnove zgrade starog kotara 1998. godine rađa se ideja seljenja Muzeja u istu, a potom i ideja Muzeja kao samostalne institucije što se ostvaruje 2015. godine otvorenjem sadašnjeg stalnog postava.

Današnja izložba inspirirana je obljetnicom osnivanja, ali i jednim pitanjem s kojim se muzealci svakodnevno susreću, ne samo u Slatini već i širom Hrvatske, a to je Što vi u muzeju radite?

Odgovor na to pitanje nudi upravo ova izložba, koja će posjetiteljima ispričati priču o prošlosti i sadašnjosti Muzeja. Tako su na izložbi uz odnos prošlost – sadašnjost, naglašene primarne djelatnosti muzeja, odnosno Prikupljanje i istraživanje, Stručna obrada, formiranje i briga o muzejskim zbirkama, Čuvanje i zaštita muzejske građe, Pripremanje izložbi i u konačnici Publiciranje tj. objava kao kruna rada.
Ujedno je preko ovih tematskih cjelina ispričan i „životni put“ muzejske građe koja se pomno čuva u optimalnim uvjetima, bilo da se nalazi u stalnom postavu ili je smještena u muzejskom spremištu ili depou s ciljem čuvanja i produžetka vijeka trajanja svakog predmeta gdje su od velike pomoći i muzejski preparatori koji svojim radom predmete tretiraju i obnavljaju.

Zavičajni muzej Slatina tijekom svog djelovanja pripremio je preko 300 izložbi različitog karaktera, a jedan dio izložbi bio je popraćen i publikacijama, a v.d. ravnatelja Đuričić na kraju svog izlaganja zahvalio se svima koji su samoinicijativno darivali predmete i informacije, kao i Gradu Slatini te svim suradnicima, volonterima, ustanovama, udrugama, školama, vjerskim institucijama, koji su sudjelovali u formiranju i unaprijeđenu Muzeja, a zahvalu je uputio i svim bivšim djelatnicima i ravnateljima koji su svojim radom i trudom ostavili trajni trag i ovako lijep muzej u zalog.

– Uz sve ove obljetnice koje imamo ove godine u Slatini, drago mi je da obilježavamo i ovu veliku obljetnicu slatinskog Muzeja i njegovog neprekidnog rada, koji kao kulturni hram održava sve ono što čini i sam grad Slatinu, njenu povijest i kulturnu baštinu, što je prikazano kroz ovu izložbu gdje se možemo prošetati kroz prošlost, sagledati sadašnjost i uputiti pogled prema budućnosti, – rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić otvarajući izložbu.

U nastavku programa održana je i prezentacija imena „Primjena QR-kodova u muzejima“ s posebnim osvrtom na predstavljanje QR-kodova Zavičajnog muzeja Slatina.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content