Otkrivanjem spomen-ploče obilježena 27. obljetnica oslobođenja slatinske vojarne

UDVDR Ogranak Slatina obilježio 27. obljetnicu oslobađanja slatinske vojarne tradicionalnom Fišijadom
16.09.2018.
Požeška biskupija poziva na koncert „Otvorite vrata Kristu“ 22. rujna
17.09.2018.

Otkrivanjem spomen-ploče obilježena 27. obljetnica oslobođenja slatinske vojarne

Obilježavanje 27. obljetnice oslobođenja nekadašnje vojarne JNA u Slatini započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade i na spomen-obilježje poginulima Josipu Grahovcu i Zoranu Baliću, na mjestu njihova stradanja kod Srednje škole Marka Marulića Slatina.

Svečanosti otkrivanja spomen-ploče u čast prve oslobođene vojarne na području Virovitičko-podravske županije koju su postavili Koordinacija braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Slatina i Grad Slatina nazočili su uz brojne hrvatske branitelje i predstavnike braniteljskih udruga sa slatinskog područja, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda,  Nenad Križić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i predsjednika Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, načelnik Policijske Uprave Virovitičko-podravske Siniša Knežević, načelnik Policijske Postaje Slatina Krunoslav Sertić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić sa suradnicima, tadašnji zapovjednik 136. brigade hrvatske vojske Josip Černi, gradski vijećnici, načelnici susjednih općina…

Svečanost su uveličali članovi Udruge maratonaca „Glasnici istine“ VPŽ koji su istrčali maraton „Linijom obrane grada Slatine“ do prostora bivše vojarne u Slatini.

Oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula ključni su događaji u obrani Slatine koja je trebala postati središte SAO Zapadna Slavonija. Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost iz središta Slatine od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu sa istočnom Slavonijom, a ujedno je pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada. Slatinska vojarna prva je oslobođena vojarna na velikom području od Koprivnice do Osijeka.

Predsjednik odbora za hrvatske branitelje Slatina i glasnogovornik koordinacije braniteljskih udruga grada Slatine Ilija Nikolić, kao inicijator postavljanja spomen-ploče,  ukazao je na njezinu važnost kako bi se generacije mladih koje nailaze prisjetile 1991. godine i Domovinskog rata, da se nikad ne zaboravi.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić prisjetio se humanitarnog karaktera oslobođenja vojarne, kada su mladi ročnici uz pomoć Crvenoga križa upućeni svojim kućama, ali se u svom govoru okrenuo i budućnosti u kojoj bi se prostor bivše vojarne iskoristio na najbolji mogući način. “Tu su dvije srednje škole i imamo dobru prigodu da ovdje stvorimo srednjoškolski kampus. Dogovoreno je da Grad pokloni Županiji dvije parcele uz Industrijsko-obrtničku školu kako bi se krenulo u njezino proširenje, a sljedeći je korak gradnja đačkog doma u tom kampusu”, najavio je gradonačelnik.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić naglasio je da je oslobađanje vojnih objekata, osim vojnog, imalo i veliko moralno značenje za branitelje. Isto tako ovom je prigodom pozvao hrvatske branitelje na zajedništvo kakvo je bilo tijekom Domovinskog rata, a za boljitak svih, te zaključio:
Neka ova ploča kao sjećanje na 27 godina događanja i 1991. godinu, prekretnicu u životu brojnih Hrvata i Hrvatica bude sjećanje ovdje u Slatini na one hrabre ljude koji su dostojanstveno i s ponosom branili do zadnjega našu Domovinu.“

Hrvatski branitelji Vlado Međumurac i Željko Kolinger, koji su sudjelovali u oslobađanju vojarne, otkrili su na nekadašnjoj vratarnici vojarne spomen-ploču u znak sjećanja na taj događaj.

Nakon otkrivanja spomen-ploče sudionici svečanosti uputili su se u Zavičajni muzej Slatina gdje su razgledali izložbu ribičkog pribora, a potom u Park 136. slatinske brigade gdje je održano 7. otvoreno natjecanje u kuhanju Fiš-paprikaša u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content