Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Sportsko-rekreativni turizam u Slatini kroz projekt “Sport 2be” obogaćen novim sadržajima
02.12.2015.
Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina odobren projekt “Niti zavičaja” Zaklade Slagalica
03.12.2015.

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Podjelom promotivnih materijala građanima na štandu ispred gradskog parka UOSI Slatina obilježila je u srijedu, 3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Prigodnim letcima predstavljeni su ciljevi rada udruge i najznačajniji programi i projekti.

Glavni je cilj ove slatinske udruge, koja okuplja više od 400 članova, osiguravanje jednakih mogućnosti osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama te starim i nemoćnim pružanjem socijalnih i drugih usluga i pomoći, zastupanjem, educiranjem i informiranjem te radom na senzibilizaciji javnosti, razvijanju odnosa uzajamnosti, solidarnosti i društvene brige kao i stvaranju uvjeta za neposredno sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim segmentima društvenog, političkog, javnog života, u obrazovanju i tržištu rada, rekreaciji, sportu i razonodi.

U proteklih godinu dana UOSI Slatina provodila i provodi devet programa i projekata: Pomoćnik u nastavi šk.god.2014/2015, Help for “invisible” citizens, Pomoć u kući – prevencija institucionalizacije II – trogodišnji program za razdoblje od 2015. do 2017. godine, Usluge osobne asistencije osobama s najtežim invaliditetom – trogodišnji program za razdoblje od 2013. do 2015., Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom, MOBILNOST – povećanje kvalitete života i prevencija institucionalizacije, Pomoćnik u nastavi šk. god. 2015./2016. (dva projekta) i Javni radovi. Tijekom 2015. godine na svim tim projektima udruga je imala zaposlene 122 osobe dok je u provedbi trenutačno aktualnih projekata zaposleno 62 osobe.

Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za udruge Vlade RH-a, Grada Slatine i općina Čađavica, Voćin, N. Bukovica, Sopje i Mikleuš.

Članovi udruge podijelili su građanima u sklopu današnje kampanje i letak s porukom Zajednice SOIH-a u kojoj se ističe:”Ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se nakon usvajanja ambicioznog Programa za održivi razvoj do 2030. Taj globalni akcijski plan poziva nas na djelovanje u kojemu „nitko ne smije biti izostavljen“.
Izgradnja održivog inkluzivnog okruženja za sve iziskuje puni angažman osoba svih sposobnosti. U Program 2030 uključena su brojna pitanja koja se tiču osoba s invaliditetom stoga trebamo zajedno raditi na ostvarivanju tih ciljeva.
Ranije ove godine, na Trećoj konferenciji Ujedinjenih naroda o smanjenju rizika od katastrofa prepoznato je da osobe s invaliditetom mogu imati ključnu ulogu u promicanju pristupačnije globalne spremnosti na odgovor u slučaju katastrofa. Sljedeće godine, na Konferenciji Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju (HABITAT III) govorit će se o novom programu urbanog razvoja za pristupačnije, inkluzivne i održive gradove. Glas osoba s invaliditetom bit će presudan u tome procesu.
U budućnosti trebamo jačati razvojne politike i prakse kako bi se osiguralo da pristupačnost bude dio inkluzivnog i održivog razvoja. To zahtijeva usvajanje novih saznanja o izazovima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom – uključujući kroz jasne, razvrstane podatke – i njihovo osnaživanje kako bi mogle stvarali i koristiti prilike.
Zajedno s osobama s invaliditetom možemo mijenjati svijet na bolje ne izostavljajući nikoga.”

no images were found

Skip to content