Održan prvi sastanak koordinacijskog odbora Akcije “Gradovi-općine prijatelji djece, grad Slatina prijatelj djece”

Gradonačelnik Ostrošić posjetio trening Udruge sportske rekreacije “Sport za sve” – “Podravac”
23/08/2017
U utorak 29. kolovoza održat će se 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
24/08/2017

Održan prvi sastanak koordinacijskog odbora Akcije “Gradovi-općine prijatelji djece, grad Slatina prijatelj djece”

Jučer je u dvorani Hrvatskog doma u Slatini održan prvi sastanak koordinacijskog odbora Akcije „Gradovi-općine prijatelji djece, grad Slatina prijatelj djece“.

Predsjednica Društva „Naša djeca“ Slatina Snježana Pačarić u uvodnom dijelu sastanka prezentirala je okupljenima što to akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ konkretno jest i koji su postupci za uključivanje i provedbu Akcije.

Na sastanku su sudjelovali i gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić sa svojom zamjenicom Sanjom Mrzljak Jovanić. Gradonačelnik je tom prilikom istaknuo da Grad Slatina već sada usprkos teškoj gospodarskoj situaciji organizira niz aktivnosti poput sufinanciranja rada raznih sportskih klubova i kao i sudjelovanje u organizaciji kulturnih manifestacija za mlade te da će i dalje fokus biti na razvoju sadržaja i što kvalitetnijeg okruženja za život mladih.

Predsjednica DND Slatina istaknula je kako je put do cilja, a taj je da i Slatina stekne status grada „prijatelja djece“ dug i zahtjevan ali da se od nekuda mora krenuti te da će se iskoristiti i iskustva gradova koji su taj status već stekli da bi se ubrzao sam proces evaluacije. Spomenula je i “optimistični rok” do kojeg se nada da će se to ostvariti, a to je rujan 2019. godine.

Gradovi prijatelji djece (Child Friendly Cities) globalna je UNICEF-ova inicijativa, pokrenuta 1996. godine u cilju stvaranja gradova po mjeri djece, jer je upravo blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okruženja, demokratskog društva i dobrog upravljanja.

U Hrvatskoj je akcija pokrenuta u sklopu Saveza društava Naša djeca početkom 1999. godine pod pokroviteljstvom UNICEF-a, koji je osigurao sredstva za njezino pokretanje. Akcija je službeno prihvaćena 20. studenog iste godine na svečanom skupu povodom obilježavanja desetogodišnjice Konvencije o pravima djeteta.

Od tada akciju provodi Središnji koordinacijski odbor Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece”, koji čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

(mk / Foto: Marijo Kokorić)

 
Skip to content