Održan 2. memorijalni maraton ˝Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!”

Javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup drvenih sajamskih kućica za potrebe Slatinskog sajma cvijeća i slastica
19.04.2018.
Gradonačelnik posjetio tvrtke Honel Slatina i Drvo-trgovina d.o.o.
20.04.2018.

Održan 2. memorijalni maraton ˝Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!”

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ ove je godine, po 2. put organizirala memorijalni maraton od Seone kod Našica do Slatine, pod nazivom “Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!”.

Maratonci su jučer trčali u spomen na Davora Šoplohera, ratnog zapovjednika specijalne postrojbe Policijske postaje Slatina koja je dala značajan doprinos u oslobođenju okupiranog brdskog dijela bivše općine Podravska Slatina i okupiranog Voćina. Davor Šoploher preminuo je od zloćudne bolesti 19. travnja 1999. godine. Od tada se na taj dan svake godine sastaju njegovi suborci, posjećuju njegov grob i odaju mu počast. Na inicijativu jednog od njih, poznatog slatinskog ultramaratonca, člana Glasnika istine Gorana Drakslera, pokrenut je ovaj maraton kao podrška „Šefovim“ suborcima i njegovoj udovici Cvijeti.

Članovi Glasnika istine i drugi maratonci okupili su se u Seoni rodnom mjestu Davora Šoplohera ispred njegove rodne kuće od kuda su započeli maratonsku dionicu dugu gotovo 45 kilometara do Slatine. Na utrci su se maratoncima pridružili članovi motoklubova Speed iz Slatine i Kumovi iz Virovitice.
Po dolasku maratonaca i bajkera na slatinsko gradsko groblje oko 17 sati, predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov zahvalio se svim sudionicima maratona i mnogobrojnim građanima što su svojim dolaskom također dali svoju podršku Davorovim suborcima što je dokaz da će njegov lik i djelo živjeti zauvijek.

Počast preminulom Šoploheru odali su paljenjem svijeća na njegovu grobu ratni zapovjednik Policijske postaje Slatina Sjepan Gojmerac i suborci Davora Šoplohera, zatim pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i ratni zapovjednik 136. brigade HV Josip Černi, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i privremeni pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok, zatim predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Barun Mirko Horvatin, sudionici maratona i članovi Glasnika istine predvođeni Goranom Drakslerom,  te članovi motoklubova Speed iz Slatine i Kumovi iz Virovitice.

Davora Šoplohera prisjetio se tom prigodom ratni zapovjednik PP Slatina Stjepan Gojmerac koji je naglasio veliko značenje pripadnika specijalne policije u Slatini kojima ni danas nije priznat zasluženi status pripadnika postrojbe za posebne namjene što bi se možda promijenilo da Davora nije tako rano odnijela zloćudna bolest.  
Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić zahvalio se svima na ovom memorijalu, te naglasio da je podrška Ministarstva hrvatskih branitelja neizostavna pri ovakvim obilježavanjima obljetnica, ali i kako bi se svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske priznao zasluženi status pa tako i pripadnicima Specijalne policije. Isto tako zahvalio se Glasnicima istine što svojim djelovanjem odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima diljem Hrvatske.
Svoju zahvalu svima koji su došli na ovogodišnju obljetnicu uputila je i Cvijeta Šoploher, nakon čega je grob Davora Šoplohera blagoslovio župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza Nikola Jušić.

Poslije komemoracije na gradskom groblju i ove je godine upriličeno tradicionalno druženje u slatinskom ugostiteljskom objektu Elida.(www.radioslatina.hr)

no images were found

 

Skip to content