Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ostrošić upoznao Slatinčane i goste s brojnim projektima

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada Slatine
31.08.2019.
Pehar s 13. Otvorenog brzopoteznog šahovskog turnira „Slatina 2019.“ odlazi u Pleternicu
31.08.2019.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ostrošić upoznao Slatinčane i goste s brojnim projektima

Na jučer održanoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine u povodu obilježavanja Dana grada Slatine i 722. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić upoznao je Slatinčane i njihove goste s brojnim projektima za razvoj grada, koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani, odnosno u tijeku realizacije ili u pripremi.

– Kao što je prošla godina, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u investicijskom pogledu, bila za Grad Slatinu najznačajnija jer su otvoreni fondovi za investicijske projekte malih i srednjih gradova za koje smo se nastojali pripremiti i osigurati sredstva, tako je ova 2019. godina, godina početka njihove realizacije, a brojni su projekti završeni ili ušli u posljednju fazu realizacije, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te naglasio kako će Slatina uz već pokrenute, ali i one projekte koji su pred vratima, postati jedno veliko gradilište koje će donijeti nova radna mjesta i boljitak brojnim obiteljima.

Tako je između ostaloga završena cesta za Golenić koja će službeno biti otvorena u ponedjeljak 2. rujna.
U Donjim Meljanima radovi na domu teku planiranom dinamikom, a za projekt Edukativno-posjetiteljsko-interpretacijskog centra EPIcentar Sequoia Slatina dobivena je građevinska dozvola, te je od SAFU-a omogućeno produljenje roka provedbe do 30. studenoga 2020., provedena je javna nabava i ugovorena izrada izvedbenog projekta stalnog postava.

U tijeku su energetske obnove upravne zgrade Grada Slatine i zgrade slatinskog kina i gradske knjižnice.
U svibnju je Grad dobio Odluku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, o dodjeli gotovo 63% sredstava za ulaganje u projekt „Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu Poduzetničke zone Turbina 2 u Slatini“, a ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 15,9 milijuna kuna.
Tijekom iduće godine očekuje se izgradnja kružnog toka koji će povezati poduzetničke zone Turbina 2 i Turbina 3 preko slatinske obilaznice.
Dobivena je i izvršna građevinska dozvola za izgradnju kolno-pješačkog mosta preko vodotoka Čađavica u Gornjem Miholjcu, kao i za rekonstrukciju Ulice Matije Gupca u Sladojevcima.
Podnesen je i zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju spojne ceste između Poduzetničke zone „Trnovača“ i Ulice N. Š. Zrinskog, a u tijeku je izrada geodetskog projekta.

Tijekom proljeća izgrađen je nogostup u Ulici Vladimira Nazora u Slatini, dionica sjeverno od Primorske do kraja ulice, te je izgrđena nedostajuća javna rasvjeta u dijelu Poduzetničke zone Turbina 1 u Slatini.
Uskoro kreće i izgradnju dijela nogostupa u Ulici kralja Zvonimira prema Kozicama, a već su asfaltirane ulice Antuna Mihanovića i Tina Ujevića.

Projekt izgradnje javne rasvjete na Trgu sv. Josipa i Parku 136. slatinske brigade u Slatini je završen, kao i projekt energetske obnove jaslica, u Dječjem vrtiću Zeko obnovljeni su sanitarni čvorovi, zamijenjena unutarnja stolarija, unaprijeđen je sustav grijanja i hlađenja te je izgrađeno dječje fiksno igralište i ograda oko vrtićkog dvorišta.
Sljedeći korak je projekt proširenja jaslica s dva dječja dnevna boravka u prizemlju i izgradnja potkrovlja s pomoćnim i pratećim prostorijama.

Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za program zapošljavanja žena „Zaželi“ u trajanju od 30 mjeseci, a ciljanu skupinu projekta čini 21 nezaposlena žena i to one koje imaju najviše SSS i koje su prijavljene u evidenciju HZZ-a s naglaskom na starije od 50 godina.

Pokrenuli je i projekt biciklističko-pješačkih staza, mosta i biciklističog punkta uz jezero Javorica, sa ziplineom i aromaterapeutskim parkom.

U suradnji sa Zavičajnim muzejom i Turističkom zajednicom prijavljen je i projekt na natječaj iz programa Interreg Mađarska – Hrvatska, imena „Jedna rijeka, dva grada, jedna kultura“, koji obuhvaća uređenje prezentacijskog centra arheološke i prirodne baštine, na lokaciji arheološkog lokaliteta Turskog grada kod Medinaca.

Prijavljen je i projekt „Digitalni multimedijalno interaktivni prikaz poduzetničkih zona grada Slatine“ u sklopu kojega će poduzetničke zone na budućem portalu biti prikazane s naznačenim stupnjem izgrađenosti i opremljenosti infrastrukture, oznakama popunjenosti pojedinih čestica te istaknutim mjerama poticanja investitora…

U srpnju je Grad Slatina dobio potvrdu HAKOM-a o usklađenosti Plana razvoja širokopojasne infrastrukture s Okvirnim nacionalnim programom, u sklopu kojega će putem natječaja zainteresirani privatni operateri graditi mreže sljedeće generacije.
Isto tako putem natječaja Wifi4EU Grad Slatina će odobrenih 15.000 eura utrošiti u osiguranje besplatnog bežičnog interneta u unutarnjim i vanjskim javnim prostorima grada za sve građane.

Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području grada Slatine usvojilo je Gradsko vijeće u ožujku i dio mjera već je u provedbi, a što se tiče programa regeneracije malih gradova, utvrđena je konačna verzija Intervencijskog plana i definirano 15 glavnih projekata.

Dovršavaju se i aktivnosti vezane uz novu Strategiju razvoja grada Slatine. Riječ je o nacrtu Strategije održivog razvoja do 2027. u kontekstu Smart City razvojnog koncepta, a čija će prezentacija biti održana 6. rujna u Hrvatskom domu u Slatini.

Ministarstvo energetike i zaštite okoliša rezerviralo je sredstva za Aglomeraciju Slatina za financijsko razdoblje 2014.-2020. s krajnjim rokom završetka projekta do 2023. Radovi na Aglomeraciji Slatina obuhvatit će izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, 65 km novog kanalizacijskog sustava, proširenje vodospreme, izgradnju vodovoda do Lukavca, sanaciju vodoopskrbe i odvodnje šireg centra Slatine.

Osim toga, osvrnuo se gradonačelnik Ostrošić i na ostale aspekte te istaknuo izuzetnu suradnju sa slatinskim poduzećima i obrtnicima, te mjesnim odborima, sa svim institucijama, udrugama, klubovima i građanima koji djeluju u Slatini i prigradskim naseljima, županiji, ali i šire s prijateljskim gradovima i općinama u Hrvatskoj i izvan nje.

(www.radioslatina.hr)

 

Skip to content