Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada Slatine

Više o dobitnicima Srebrnih i Zlatnih plaketa Grada Slatine
31.08.2019.
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ostrošić upoznao Slatinčane i goste s brojnim projektima
31.08.2019.

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan grada Slatine

U povodu obilježavanja Dana grada Slatine i 722. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Uoči same svečane sjednice vijence su položili i zapalili svijeće kod Spomenika poginulim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade izaslanstva braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednice RH, Vlade i Sabora RH, Virovitičko-podravske županije, Policijske uprave VPŽ, mađarskog grada Sent Lorinca, Vijeća srpske nacionalne manjine grada Slatine, te Grada Slatine i Općine Murter-Kornati.

Svečanoj sjednici uz domaćine: predsjednika slatinskog Gradskog vijeća Darija Vrbasliju i gradske vijećnike, te gradonačelnika Denisa Ostrošića i njegovih zamjenika Sanju Mrzljak Jovanić i Bojana Plantaka sa suradnicima nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zastupnici u hrvatskom saboru Domagoj Hajduković i Tomislav Žagar, počasni građanin Grada Slatine Vladimir Šeks, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, zamjenici župana Virovitičko podravske-županije Darko Žužak, Marijo Klement i Igor Pavković, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, predstojnica Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji Sanja Bošnjak, zamjenik gradonačelnika prijateljskog Grada Svete Nedelje Davor Nađi, predstavnici gradova Virovitica, Orahovica, Donji Miholjac, Zagreb i Sent Lorinc, načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov, izaslanica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i predstavnica središnjeg koordinacijskog odbora Akcije Gradovi/općine – prijatelji djece, Jadranka Lakuš, kao i predstavnici društvenog, gospodarskog i vjerskog života grada Slatine i županije…

Predsjednik Vijeća Dario Vrbaslija predstavio je povijest grada te istaknuo:

722 godine povijesti zaustavljene u jednom trenutku – ovom sadašnjem u kojem u pamćenje prizivamo događaje i mjesta, arkhitekturu i napredak, prirodu i ljude, koji su obilježili sate i dane, mjesece, godine i stoljeća. Sve to ispisano u vlastoručni potpis našeg grada.

U taj su potpis, istim rukopisom zapisani kultura i šport, vjera i tradicija, običaji i ljudi, svi oni koji su zaslužni da ove godine slavimo velike jubileje koje posebno trebamo istaknuti. 2019. godina je godina u kojoj organiziramo 25. međunarodnu slatinsku smotru folklora i 25. međunarodni festival klasične avangardne glazbe Dani Milka Kelemena i pedeset godina slatinskog radija, dok najveće jubileje, odnosno 100. obljetnice slave slatinski nogomet i župa sv. Josipa.
Slatina je danas grad napretka uz brojene projekte koji su održivi, kojima će se otvoriti nova radna mjesta, te učiniti život ljepšim i ugodnijim kako bismo zaustavili proces iseljavanja, a potaknuli trend povratka. Slatina za to ima potencijala, jer ona već jest grad po mjeri čovjeka, no uvijek postoji prostora za napredak i poboljšanje, pa zašto ne bismo svojim snagama i zajedničkim rukopisom pisali nove, pozitivne stranice povijesti našega grada
, – rekao je Vrbaslija.

U svom je obraćanju gradonačelnik Denis Ostrošić govorio o brojnim projektima za razvoj grada, koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani, odnosno u tijeku realizacije ili u pripremi.

– Kao što je prošla godina, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u investicijskom pogledu, bila za Grad Slatinu najznačajnija jer su otvoreni fondovi za investicijske projekte malih i srednjih gradova za koje smo se nastojali pripremiti i osigurati sredstva, tako je ova 2019. godina, godina početka njihove realizacije, a brojni su projekti završeni ili ušli u posljednju fazu realizacije, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te naglasio kako će Slatina uz već pokrenute, ali i one projekte koji su pred vratima, postati jedno veliko gradilište koje će donijeti nova radna mjesta i boljitak brojnim obiteljima.

– Uspješno komuniciramo sa slatinskim poduzećima i obrtnicima, te mjesnim odborima koji kroz male komunalne radove neposredno odlučuju o aktivnostima u svome okruženju, a nastavljamo i redovitu komunikaciju sa svim institucijama, udrugama, klubovima i građanima koji djeluju u Slatini i prigradskim naseljima, županiji, ali i šire s prijateljskim gradovima i općinama u Hrvatskoj i izvan nje. Grad u potpunosti podupire i prati i sve aktivnosti brojnih braniteljskih udruga s područja Grada Slatine i županije.
I dalje se držimo tradicije, ali i kreiramo za naše građane i sve brojnije goste, zanimljive i zabavne sadržaje kroz cijelu godinu, koji obuhvaćaju niz sajmova, jer Slatina oduvijek slovi za sajamski grad, zatim brojne manifestacije, festivale, koncerte…, – dodao je gradonačelnik Ostrošić izrazivši ponos na sve dionike slatinskog društva, te zaključio:

Bogatstvo Slatine su naši ljudi, ljudi koji zaslužuju kvalitetan život u ovom Gradu koji se u protekle dvije godine budi, diže i razvija. Očekujem i obećavam i daljnji napredak koji će mlade zadržati u svom zavičaju, one koji su otišli pozvati kući, a onima starijima vratiti osmijeh na lice. To je cilj koji smo si zadali! Jer nam je svima Slatina u srcu!

Nazočni su ukratko Slatinu mogli upoznati i kroz četiri video zapisa o Slatini u realizaciji Felbar medije, i to kroz prave i žive slike svih bitnih aktivnosti, događaja i projekata koji su obilježili grad od rujna do rujna.

Čelnicima i građanima Slatine Dan grada je potom čestitao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je tom prigodom podsjetio na neke projekte koje je Županija provela i koje planira na slatinskom području. Kao jedan od najvećih provedenih projekata istaknuo je Poduzetnički inkubator u Slatini vrijednosti oko 9 milijuna kuna, koji će uskoro otvoriti svoja vrata mladim poduzetnicima. Isto tako pokrenut je projekt energetske obnove zgrade slatinskog Doma zdravlja Paviljon 4 u vrijednosti više od 4 milijuna kuna, a njegova se realizacija očekuje u idućih godinu dana.
– Nadam se da će svi ovi projekti na kojima radimo i Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija služiti na boljitku svih građana, a sve institucije grada Slatine imaju punu potporu županije za sve one programe i projekte koji će doprinijeti razvoju ovoga grada, -zaključio je župan Andrović.

Čestitku je uputio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić koji je tom prigodom istaknuo želju da zajedništvo i sloga kao i potpora jedni drugima budu i dalje bez obzira na političke boje, cilj napretka Slatine kroz projekte o kojima je govorio gradonačelnik Ostrošić, osobito uz inicijative koje je poduzela Vlada RH zajedno sa Saborom kako bi, kako je rekao, naši gradovi, općine i županije mogli pripremati projekte s dovoljno sredstava za njihovu nominaciju i povlačenje EU sredstava.

Na svečanoj sjednici su Povelju prijateljstva o uspostavi prijateljstva između Grada Slatine i Općine Murter-Kornati razmijenili gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov, kao izraz mogućnosti zajedničkog razvijanja i širenja prijateljskih odnosa te ostvarenja zajedničkih ciljeva na dobrobit svojih građana.

Kako je Grad Slatina svojim radom i zalaganjem te brigom za najmlađe, zaslužio titulu „Grad Slatina – prijatelj djece“, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća predstavnicima grada, plaketu „Grad Slatina – prijatelj djece“ i Odluku Središnjeg koordinacijskog odbora kojom je Gradu Slatini dodijeljen počasni status „Grad Slatina – prijatelj djece“ uručila je izaslanica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i predstavnica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije Gradovi/općine – prijatelji djece, Jadranka Lakuš koja je i članica Izvršnog odbora Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i predsjednica Društva „Naša djeca“ Koprivnica.
Uz gradonačelnika Ostrošića zahvalu su uz nekoliko riječi o Akciji uputile predsjednica Društva „Naša djeca“ Slatina i predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Slatina – prijatelj djece“, Snježana Pačarić i zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić.

Sjednicu su nastupima uljepšali učenici i profesori Glazbene škole Milka Kelemena Slatina: mag.mus. Josip Jagušić, Ena Knežević čiji je učitelj Ivan Manjkas i gitarski kvartet Max Pavlica, Dominik Gaća, Fran Kovač i Jan Šarko pod mentorstvom učitelja Siniše Ivčeka, zatim Gita Špoljarić učenica OŠ Eugena Kumičića Slatina, sestre Virovac Dea i Tea, te sestre Kokorić Dora i Lara učenice OŠ Josipa Kozarca Slatina.

Gradonačelnik Denis Ostrošić i predsjednik Vijeća Dario Vrbaslija uručili su zahvalnice i plakete dobitnicima ovogodišnjih javnih priznanja Grada Slatine, a u ime nagrađenih zahvalio se jedan od ovogodišnjih dobitnika zlatne plakete, župnik Župe sv. Josipa i dekan slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić.

Ovogodišnji laureati su:

Odlukom Gradskog vijeća Zahvalnicom Grada Slatine nagrađeni su:

 1. Zlatko Šomođi, za dugogodišnji aktivan rad te doprinos razvoju obrtništva na području Grada Slatine.
 2. Miljenko Brekalo, za doprinos u promicanju vrijednosti Domovinskog rata.
 3. Jadranka Grbac, za nesebičan volonterski rad na poboljšanju kvalitete života umirovljenika Grada Slatine.
 4. Darko Špoljarić, za izniman doprinos unapređenju i razvoju srednjoškolskog obrazovanja te doprinos promidžbi Grada Slatine.
 5. Noa Fazekaš, za ostvarene izvrsne rezultate tijekom osnovnoškolskog obrazovanja.
 6. Eva Gal, za doprinos razvitku taekwondoa te za iznimne uspjehe u športskim natjecanjima.
 7. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje, za aktivno sudjelovanje u društvenim aktivnostima na području Grada Slatine.
 8. Udruga Ličana „Vila Velebita“ Slatina, za uspješan rad, sudjelovanje u društvenim aktivnostima te promidžbu Grada Slatine.
 9. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Vretenac“, Slatina, za nesebičnu pomoć osobama s intelektualnim teškoćama.
 10. Malonogometni klub „Slatina“, za ostvarene rezultate na natjecanjima te poticanje razvoja športa među djecom i mladima.
 11. Odred izviđača Lisice, za predan rad na okupljanju djece i mladih Grada Slatine te promicanje volonterskog rada.
 12. Tvrtka BIOINTEGRA d.o.o., za uspješno poslovanje i doprinos razvoju gospodarstva na području Grada Slatine.
 13. i Tvrtka KRASA METALI d.o.o., za uspješno poslovanje i doprinos razvoju gospodarstva na području Grada Slatine.

*Odlukom Gradskog vijeća Srebrnom plaketom Grada Slatine nagrađeni su:

 1. Dragan Klement, za dugogodišnji rad u području društvenih djelatnosti, doprinos kulturnom razvitku te promidžbi Grada Slatine.
 2. Industrijsko-obrtnička škola Slatina, za ostvarene rezultate i uspjehe, osvojene nagrade i priznanja te promidžbu Grada Slatine.
 3. Taekwon-do klub Slatina, dobitnik je Srebrne plakete, za poseban doprinos razvitku taekwondoa, iznimne uspjehe ostvarene na natjecanjima te promidžbu Grada Slatine.
 4. Udruženje obrtnika Slatina, dobitnik je Srebrne plakete, za dugogodišnji rad na promicanju, zastupanju i predstavljanju zajedničkih interesa obrtnika i poduzetnika Grada Slatine.
 5. i Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakić, dobitnik je Srebrne plakete, za kontinuirani aktivni rad te obilježavanje 90-te obljetnice rada.

*Odlukom Gradskog vijeća Zlatnom plaketom Grada Slatine nagrađeni su:

 1. Župa svetog Josipa Slatina, u prigodi obilježavanja 100 godina nesebičnog rada u službi Crkve i župne zajednice.
 2. Slatinski informativni centar d.o.o. Slatina, dobitnik je zlatne plakete u prigodi obilježavanja 50. godina postojanja radija u Slatini te izniman doprinos medijskoj promociji značajnoj za ugled i promidžbu Grada Slatine.
 3. Lions club „Slatina“, također je dobitnik zlatne plakete, u prigodi obilježavanja 20. obljetnice rada i izniman doprinos u pokretanju humanitarnih aktivnosti te doprinos promidžbi i ugledu Grada Slatine.

Više o ovogodišnjim srebrnim i zlatnim laureatima doznajte u prilogu ispod:

(www.radioslatina.hr)

Skip to content