Pehar s 13. Otvorenog brzopoteznog šahovskog turnira „Slatina 2019.“ odlazi u Pleternicu

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ostrošić upoznao Slatinčane i goste s brojnim projektima
31.08.2019.
Guralice, bicikli, romobili, role… preplavili danas središnji gradski park
31.08.2019.

Pehar s 13. Otvorenog brzopoteznog šahovskog turnira „Slatina 2019.“ odlazi u Pleternicu

Danas je u maloj dvorani Vatrogasnog doma DVD-a Slatina održan turnir u brzopoteznom šahu, a u organizaciji Šahovskog kluba Slatina, dok je suorganizator Županijski šahovski savez Virovitičko-podravske županije.
Na turniru koji se tradicionalno održava povodom obilježavanja Dana grada, ove se godine okupilo rekordnih 26 šahista koji su svoje umijeće u ovom sportu koji uz puno znanja i malo sreće, zahtijeva veliku koncentraciju, pristigli iz Garešnice, Pleternice, Našica, Orahovice, Đurđevca, Cirkvene, Virovitice, Nove Gradiške, Pakraca, Lipika i Slatine među kojima je bio i šahist najjače kategorije, FIDE majstor Matko Ognjen iz Garešnice.

Turnir je otvorio zamjenik slatinskog gradonačelnika Bojan Plantak, koji je nakon završenog turnira i uručio nagrade pobjednicima, dok je dužnost glavnog suca turnira obavio Renato Vince, državni šahovski sudac iz Osijeka.
Šahiste je obišla te im dala podršku i dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić.

Turnir je odigran u 9 kola prema švicarskom sustavu uz kompjutersko sparivanje, a prema pravilima FIDE za brzopotezni šah u sklopu kojega su natjecatelji imali na raspolaganju 7 minuta plus 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez.

13. izdanje ovog renomiranog turnira prošlogodišnjeg je pobjednika, našeg Slatinčanina Marijana Špoljara sretno ili nesretno svrstalo tek na četvrto ali izvrsno mjesto u jakoj konkurenciji s osvojenih 6 bodova.
Na trećem mjestu slavio je član Šahovskog kluba Slatina Matej Jusup, a na drugom Mihael Jakrlin iz Šahovskog kluba Stari graničar iz Cirkvene koji su imali isti broj bodova.
Pobjednik Otvorenog brzopoteznog šahovskog turnira „Slatina 2019.“ sa 8 bodova bio je gost iz Pleternice Mile Maras koji dolazi iz Šahovskog kluba Vina Markota.
Medalju u kategoriji kadeta osvojio je Dominik Milinković iz Nove Gradiške.
Organizatori su za prva četiri mjesta osigurali novčane nagrade, a ukupni pobjednik osvaja i pehar.

Predsjednik Županijskog šahovskog saveza VPŽ Miroslav Tot pohvalio je domaćine, članove Šahovskog kluba Slatina na organizaciji turnira koji je i ove godine osigurao promociju ovog drevnog sporta gdje su mladi pokazali starijim natjecateljima da se mogu ravnopravno nositi s izazovima šaha koji donosi razne situacije u kojima se može dogoditi, kao danas, da FIDE majstor ne osvoji turnir.
– Nije danas lako igrati šah, jer šah zahtijeva znanje, koncentraciju, brzinu… u svakodnevnom životu pravimo krive poteze no oni se teže ili lakše mogu ispraviti, a u šahu jedan krivi potez dovodi do gubitka i nema povratka, – zaključio je Tot uputivši čestitke pobjednicima.

Predsjednik Šahovskog kluba Slatina Antun Srbić zahvalio se na potpori gradonačelniku Ostrošiću i Gradu Slatini koji je i ovogodišnjim pokroviteljstvom turnira pokazao aktivnu podršku ovakvoj vrsti promocije šaha, te uputio poziv mladima da se uključe u rad slatinskog Šahovskog kluba.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content