Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu uvertira 24. Dana Milka Kelemena u Slatini

Dan otvorenih vrata u slatinskoj Udruzi umirovljenika
21.06.2018.
U Slatini obilježen Dana antifašističke borbe
21.06.2018.
Dan otvorenih vrata u slatinskoj Udruzi umirovljenika
21.06.2018.
U Slatini obilježen Dana antifašističke borbe
21.06.2018.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu uvertira 24. Dana Milka Kelemena u Slatini

Festival Dani Milka Kelemena utemeljen je 1994. godine te se na njemu redovito svake godine okupljaju renomirani glazbenici iz Hrvatske i inozemstva.
Uz koncerte na kojima se izvode djela slavnoga Slatinčanina, kao i poznata djela svjetske klasike, redovito se organiziraju likovne izložbe, kazališne i plesne predstave, promocije knjiga, tematski skupovi i drugi sadržaji.

Kako su pripreme za ovogodišnji festival u punom jeku danas je u maloj vijećnici Grada Slatine održan još jedan radni sastanak kojemu su uz gradonačelnika Denisa Ostrošića i pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka prisustvovali, potpredsjednik Udruge DMK Hrvoje Felbar, ispred Turističke zajednice Grada Slatine Dario Vrbaslija i ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica.

24. po redu Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena će se održati od 4. – 21. listopada, a kao uvertira vrlo bogatog programa, 8. rujna će se u Slatini predstaviti Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu koji je osnovan s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture te jačanja gospodarskih veza između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine. 

Tako će Slatinčani i njihovi gosti kroz ovu manifestaciju koja će se održati u sklopu Dana Grada Slatine imati priliku upoznati dio kineske kulturne baštine.
Pripremaju se radionice kineske kaligrafije, taichija i glazbeno-scenski nastup, ali i gastro ponuda kineske kuhinje.

Kineska kaligrafija je umjetnost pisanja kineskih znakova tušem i kistom od mekane kozje dlake po poroznom rižinom papiru. Kinesko pismo vrlo je rano bilo prepoznato ne samo kao nositelj informacija, već i kao izuzetna umjetnička disciplina. Kineska kaligrafija vježba se kopiranjem starih majstora koji su bili i ostali pojam izuzetnog dostignuća u pojedinom stilu pisanja.

Taiji (taijiquan) je tradicionalna kineska borilačka vještina koja se dijeli na četiri glavna stila – chen, yang, wu i sun.
 Taiji je graciozan, opuštajuć, polagan i fluidan s tek ponekim brzim pokretom, tzv. fajin. On jača imunitet, usporava proces starenja, snižava povišen tlak, smanjuje posljedice stresa i depresije, pomaže protiv boli i krutosti, poboljšava koncentraciju i memoriju, poboljšava ravnotežu i koordinaciju, izgrađuje snagu mišića i izdržljivost, poboljšava cirkulaciju, funkciju srca i pluća i povećava protok qi-a. Taiji je dokazano jedna od najefikasnijih vježbi za izgradnju ravnoteže i koordinacije na svijetu.(www.radioslatina.hr)

Skip to content