I Grad Slatina potpomaže izgradnju terapijskog bazena u Slatini

U Slatini održan Međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike Hrvatskoga jezika
30.06.2018.
Započeli radovi na energetskoj obnovi zgrade jaslica DV Zeko Slatina
03.07.2018.

I Grad Slatina potpomaže izgradnju terapijskog bazena u Slatini

dav

U Domu zdravlja Virovitičko-podravske županije Ispostava Slatina na Odjelu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu obavlja se praktična nastava za studente Medicinskog fakulteta Osijek i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek pod vodstvom dr. Ivice Foteza koji je asistent u znanstvenom području biomedicina i zdravstvo, znanstvenom polju kliničke medicinske znanosti, znanstvenoj grani fizikalna medicina i rehabilitacija u Katedri za kliničku medicinu na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.
Kako bi se osigurali svi uvjeti za obavljanje kompletne nastave, krenulo se u opremanje adekvatnog prostora i nabavu potrebne medicinske opreme. Do sada je većim dijelom opremljena dvorana za medicinsku gimnastiku, čije se dovršenje u potpunosti očekuje tijekom iduće godine ukoliko budu osigurana financijska sredstva.
Što se tiče provođenja praktične nastave iz fizikalnih procedura, odnosno elektroterapije,  termoterapije, terapije svjetlom, ESWT i pneumatska (limfna drenaža) osigurana je vrhunska oprema.

Dom zdravlja VPŽ u fazi je izgradnje terapijskog bazena tako da je trenutno onemogućeno provođenje hidroterapije, a čijim bi dovršenjem osiguranici imali potpunu rehabilitaciju, te bi se osigurala u optimalnom vremenu sva posttraumatska rehabilitacija kao i postoperativno liječenje osteodegenerativnih bolesti, točnije ugradnja endoproteza što bi u svakom slučaju smanjilo liste čekanja u Toplicama.

Budući da na području Slatine nema ni otvorenog ni zatvorenog bazena ovaj bi bazen isto tako dobro došao djeci predškolskog uzrasta kojoj bi se kroz školu plivanja pomoglo u pravilnom fizičkom razvoju.
Također adekvatna i na vrijeme započeta rehabilitacija osiguranika izuzetno je vrijedna za uspješnost liječenja što bi osiguralo raniji povratak na radno mjesto s bolovanja što bi poslodavcu i državnom proračunu uvelike smanjilo troškove.

Građevinski radovi na izgradnji terapijskog bazena, za čiju su izgradnju procijenjeni ukupni troškovi oko milijun kuna, započeli su krajem 2017. godine,  no zbog podzemnih voda radovi su se produljili i donijeli neplanirane financijske troškove. Glavni projektant je tvrtka Aquachem iz Ivanić Grada.

Dom zdravlja je do sada uložio oko 400.000,00 kn vlastitih sredstava iz DEC-a i za ovu godinu iscrpio sva sredstva, stoga je prema Gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji upućena zamolba za dodatnu financijsku potporu, bez čije bi pomoći izgradnja mogla potrajati godinama.

Imajući u vidu financijsku situaciju u zdravstvu RH, a Dom zdravlja VPŽ je dio navedenog sustava jasno je da izgradnja i kasnije održavanje sustava terapijskog bazena iziskuje znatne financijske troškove, a koje Dom zdravlja teško može servisirati. Ideja je izgradnja multimodalnog bazena kako bi se i lokalna samouprava mogla uključiti u korištenje istoga.“ – rekao je dr. Ivica Fotez te obrazložio tijek daljnjih radova.
Potrebno je osigurati sredstva za keramiku kao i izvođača keramičarskih radova, potrebnu opremu za filtriranje i održavanje vode u bazenu, kao i crpke, zatim osigurati dotok tople vode do izmjenjivača, izgraditi i urediti svlačionice za korisnike bazena,  tuš kabine, sanitarne čvorove, rasvjetu, klimatizaciju/odvlaživanje prostora, urediti prostor oko bazena….“

Tim povodom je krajem prošloga tjedna slatinski Odjel za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Doma zdravlja VPŽ posjetio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada Marina Kokorića koji su u pratnji dr. Ivice Foteza obišli prostorije Odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu u Slatini u sklopu kojih je i budući terapijski bazen za koji je Grad Slatina u svom proračunu za ovu godinu osigurao 150.000,00 kn.
Gradu je stalo da Centar za rehabilitaciju čim prije bude operativan, s posebnim naglaskom na korištenje bazena. Naime bazen bi svojim otvorenjem bio na raspolaganju prije svega onim najmlađim sugrađanima, odnosno vrtićancima.“ – naglasio je gradonačelnik Ostrošić. (www.radioslatina.hr)

no images were found

 

Skip to content