Gradonačelnik Slatine s poduzetnicima u posjeti Burgenlandu (Gradišće)

Grad Slatinu posjetili predstavnici tvrtke Urbanista Kft iz Republike Mađarske
09.05.2013.
Javni poziv za poticanje samozapošljavanja mladih osoba podizanjem nasada jagoda na području VPŽ
09.05.2013.
Grad Slatinu posjetili predstavnici tvrtke Urbanista Kft iz Republike Mađarske
09.05.2013.
Javni poziv za poticanje samozapošljavanja mladih osoba podizanjem nasada jagoda na području VPŽ
09.05.2013.

Gradonačelnik Slatine s poduzetnicima u posjeti Burgenlandu (Gradišće)

Gradonačelnik Grada Slatine, Ivan Roštaš, u pratnji Pročelnice za gospodarstvo, Vere Radaš, vanjskog suradnika Matije Perkovca, te nekoliko poduzetnika koji upravo na području Grada Slatine realiziraju projekte vezane uz obnovljive izvore,  posjetili su 31. ožujka, 2011. godine  mali austrijski gradić Güssing  (cca 3.500 stanovnika) u pokrajini Burgenland (Gradišće), poznatoj, prije svega  po brojnoj hrvatskoj dijaspori, ali i prebivalištu obitelji grofa Draškovića, nekoć veleposjednika slatinskih imanja.

Cilj posjete bio je upoznavanje sa razvojnom strategijom Grada Güssinga  koji je postao primjer male sredine koja je svoj strateški razvoj usmjerila na razradu koncepta koji počiva na korištenju obnovljivih izvora energije (uglavnom šumska bio-masa) iz 30-tak  energana  koje proizvode električnu i toplinsku energiju.
Delegaciju Grada toplo je primio i pozdravio Grof dr Karl Drašković, koji sa obitelji živi u dvorcu usred Güssinga. Gostima se pružila prilika da razgledaju živopisni dvorac koji  ima bogatu povijest, i to u pratnji mladog grofa Nikolausa Draškovića, koji je na dobrom hrvatskom jeziku ispričao  najinteresantnije crtice vezane uz život obitelji u dvorcu.
Posjet samom EEC-u (Centru za obnovljive izvore) u Güssingu bio je poseban događaj, jer je ova  impozantna zgrada građena sredstvima EU, austrijske Vlade  i pokrajine Burgenland- u sklopu koje se nalazi nekoliko prezentacijskih dvorana i ureda za zaposlenike (12).

MODEL REGIJE  GÜSSING

Implementacija inovativnog regionalnog koncepta razvoja bazirana je obnovljivim izvorima energije čime je  ova siromašna regija, nekada u neposrednoj blizini  “željezne zavjese”   sada postalo područje s najvišim standardom i kvalitetom života u Austriji, i to sve u zadnjih petnaestak godina. Güssing  je, pored ostalih, nositelj priznanja “Ekološki najosvješteniji Grad” kao i “ najinovativnija sredina Austrije”.

Koncept razvoja baziran na obnovljivim izvorima, velike količine (jeftino) proizvedene toplinske energije, kao i el.energija,  privukli su cca 50 velikih svjetskih kompanija  koji su ovdje otvorili preko tisuću radnih mjesta. Najviše je prisutna drvno-prerađivačka industrija, te tehnologije za zaštitu okoliša.

Delegacija Grada Slatine iskoristila je priliku i posjetila nekoliko energana koje kao input koriste bio-masu. Tako je organiziran posjet elektrani snage 0,5 MW koja koristi kukuruzni i travnu silažu; druga elektrana koristi klasično spaljivanje drvne  bio-mase  za proizvodnju električne i toplinske energije. Svakako, najznačajnija tehnologija  koja je prezentirana bio je postupak uplinjavanja drveta (energana 2 MW) koja kao rezultat postupka proizvodi plin koji se koristi za proizvodnju električne i toplinske energije. Električna energija odlazi u mrežni sistem  Austrije, dok se toplina distribuira cjevovodima do potrošača.

Ovaj tehnološki postupak omogućuje da se kao konačni proizvod dobije plin koji se prema potrebi skladišti   u cisterne (umjesto da stvara toplinu), zatim za postupak dobivanja tekućih goriva te za proizvodnju metana.

Interesantno je da na području Grada i okolice radi nekoliko desetina elektrana koje toplinom snabdijevaju sva kućanstva  te prerađivačku industriju.  Važno je napomenuti da  se toplinom snabdijeva 100 % kućanstava te 56 % prerađivačke industrije, čime je  Güssing  daleko nadmašio kriterije EU-a (20% iz obnovljivih izvora).

Tijekom razgovora sa predstavnicima EEC- istaknuta je želja za uspostavom poslovne suradnje i realizacije nekoliko zajedničkih projekata na području Grada Slatine.  Predstavnici  EEC-a  sudjelovat će u izradi koncepcije rada budućeg Centra za obnovljive izvore u kojemu žele sudjelovati u nekoliko energetskih projekata, što je obostrano prihvaćeno, te najavljeno  uskoro potpisivanje Pisma namjere.

Na kraju, posjet Güssingu bio je  u svakom pogledu koristan za sve sudionike te potvrdio da Slatina slijedi aktualne svjetske trendove  u svome osloncu  na  prirodne resurse i veće korištenje energije iz obnovljivih izvora.

Skip to content