Gradonačelnik posjetio slatinsku Gradsku knjižnicu i čitaonicu

Natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Gradske Razvojne Agencije Slatine
19.04.2023.
Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u zgradi “Stari hrastovi” u Medincima
19.04.2023.

Gradonačelnik posjetio slatinsku Gradsku knjižnicu i čitaonicu

Početkom godine gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić započeo je obilazak gradskih institucija kako bi se upoznao s njihovim radom i novostima koje donosi ovogodišnji plan i program rada. Tako je red došao i za posjet Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina gdje ga je srdačno dočekala ravnateljica Neda Mađarac.

Tom ga je prigodom upoznala s redovitim radom knjižnice koji se primarno temelji na redovitoj nabavi knjižne i neknjižne građe i organiziranju edukativnih događaja putem kojih se promovira i potiče čitanje.
Ravnateljica ga je upoznala i sa Zavičajnom zbirkom knjižnice koja, kao najvrjedniji dio fonda broji oko pet stotina jedinica knjižne i neknjižne građe, i koja, prema pravilima propisanima Standardom za narodne knjižnice, mora biti čuvana na poseban način. U skladu s tim plan je da se Zavičajna zbirka izdvoji i osigura staklenim policama, posebnoga formata.

Razgovaralo se i o nabavljenoj građi tijekom 2022. godine, kada je knjižnica upotpunjena vrijednim jedinicama, pretežno didaktičkih igara i asistivne tehnologije, a koja je pribavljena u sklopu projekta „Korak kroz kulturu“, financiranoga od strane Ministarstva kulture i medija. Građa se sastoji od visokofunkcionalne didaktičke i asistivne građe kojom će se opremiti posebna taktilna čitaonica u prostoru Knjižnice i koja će biti dostupna svim osobama s teškoćama.
Budući da su nabavljena i dva posebna računalna programa, Clevy Maestro za disleksiju i Boardmaker 7 (za izradu digitalnih interaktivnih materijala), čitaonica će biti dostupna i svim nastavnicima koji rade s učenicima s teškoćama i koji će moći, potpuno besplatno, u prostoru Gradske knjižnice pripremiti materijale za nastavu.

Ravnateljica je upoznala gradonačelnika i s planom uređenja studijskog odjela knjižnice koji će biti opremljen novim računalima, pisačima i skenerima. Studijski bi odjel bio pretežno namijenjen mladima i studentima, a dugoročni plan je opremiti ga i inovativnom tehnologijom za razvijanje kreativnih vještina mladih.

Nakon obilaska knjižnice gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo radom iste, osobito planovima koji će unaprijediti rad ove slatinske kulturne ustanove, a ujedno je iskazao i potporu ideji da se knjižnica preimenuje u „Gradsku knjižnicu Viktora Žmegača Slatina“ kako bi se odala počast našem slavnom, nedavno preminulom znanstveniku. S ovim prijedlogom upoznata je i obitelj Žmegač koja je za isto dala svoje odobrenje budući da je to bila želja njihovog oca koji je svojom ostavštinom darovanom Zavičajnom muzeju Slatina već uspostavio trajnu poveznicu sa svojim rodnim gradom.

– Drago mi je što je Gradska knjižnica postala mjesto redovitih susretanja naših sugrađana kroz različite radionice i igraonice, kao i kulturna i druga događanja, osobito književne večeri koje su osim za upoznavanje zanimljivih književnika prilika i za novi doticaj s knjigom, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content