Dario Kovač novi je predsjednik Pčelarske udruge “Lipa” Slatina

Dobivenim sredstvima od Ministarstva kulture POU Slatina će urediti “Malu art dvoranu”
19.02.2017.
Godišnji financijski izvještaj Grada Slatine za 2016. godinu razina 22 i razina 23
20.02.2017.
Dobivenim sredstvima od Ministarstva kulture POU Slatina će urediti “Malu art dvoranu”
19.02.2017.
Godišnji financijski izvještaj Grada Slatine za 2016. godinu razina 22 i razina 23
20.02.2017.

Dario Kovač novi je predsjednik Pčelarske udruge “Lipa” Slatina

U nedjelju, 19. veljače, u restoranu Stari podrum u Slatini održana je redovna izborna Skupština Udruge pčelara „Lipa“ Slatina.

Skupštini su osim članova udruge, odnosno slatinskih pčelara, prisustvovali i brojni gosti među kojima su bili i gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš, dopredsjednik udruge pčelara „Pčelica“ Orahovica Duško Grdić, predsjednik udruge pčelara „Papuk“ Voćin Milanko Jelenčić, predsjednik Udruge „Bagrem“ Pitomača Zdenko Capan, Slavko Švraka vlasnik tvrtke „Medena“, voditelj Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica Željko Vrbos, predsjednik Udruge pčelara Virovitica Dubravko Milanović i mnogi drugi gosti.

Sada već stari predsjednik, Dario Gmiza, iznio je izvješće o radu udruge  u 2016. godini. U izvješću je spomenuta još jedna teška godina za slatinske pčelare koji su zbog obećavajućeg stanja očekivali visoke prinose, a koje im je uskratio mraz, zbog čega je u konačnici bila proglašena i elementarna nepogoda. Također cijene otkupa meda su pale, što je bio dodatni udarac na pčelare. Varoa i američka gnjiloća kao dominantne bolesti su prouzročile probleme na razinama iz prošlih godina. Ono po čemu će se 2016. pamtiti je sigurno po gubitku pčelinjih zajednica zaključio je Gmiza. Udruga je od aktivnosti organizirala nabavku lijekova za pčelinje bolesti, a Gmiza je naglasio da model potpora koji je prošle godine korišten nije održiv. Udruga je dva puta organizirala redovnu godišnju prijavu broja pčelinjih zajednica, organiziran je odlazak na godišnju skupštinu Hrvatskog pčelarskog saveza u Zagreb, organizirana je nabava lijeka protiv varoe i  u OŠ J.Kozarac organizirana je mala pčelarska radionica. Udruga je sudjelovala na „Danima meda“ Valpovštine, organizirani su tradicionalni „Dani livade“, organizirano je sudjelovanje na sajmu Agroexpo 2016., sudjelovanje na sajmu povodom obilježavanja Dana Grada Slatine, organiziran je posjet pčelarskom sajmu u Beogradu, sudjelovanje na Danima kruha u Slatini i sudjelovanje u organizaciji i podjeli šećera za sve pčelare sa područja grada.

Dario Gmiza je iznio i prijedlog potpora i pomoći pčelarima koji je Hrvatski pčelarski savez poslao prema Ministarstvu poljoprivrede i za koje uskoro očekuje odgovor. Istaknuo je da su te mjere veoma važne za sve pčelare, posebice ako se uzme u obzir zadnjih 5 godina koje su bile zaista loše za pčelare.

Nakon podnošenja izvješća za 2016. godinu isti su od strane Skupštine i usvojeni, a nakon čega je održan i izbor za novog predsjednika udruge. Udrugu pčelara Lipa Slatina će dalje voditi pčelar i profesor povijesti i geografije u SŠ Marka Marulića, Dario Kovač. Novoizabrani predsjednik zahvalio se na povjerenju i iznio plan rada i financijski plan za 2017. godinu koji je također izabran jednoglasno.

Skupštini se tijekom konstruktivne rasprave obratio i Željko Vrbos,  voditelj Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica koji je sumirao glavne probleme zbog prekomjernog i nepovoljnog uvoza meda loše kvalitete u Republiku Hrvatsku: „Uvoz meda je iznosio negdje 900 tona 2015, a u prvih 10 mjeseci 2016. godine ekipa koja se bavi uvozom, uvezla je rekordnih 1182 tone. Pritom je izvoz samo 351 tona. Znamo da Hrvatska u prosječnim godinama nema objektivne potrebe za  uvozom meda i da smo čak suficitarni u proizvodnji meda  i možemo 50% proizvodnje izvesti. Dakle, ovo su čisto špekulativni razlozi zašto se med uvozi, a kada nastavim dalje vidjet ćete i zašto.  Prosječna cijena meda koji je uvezen u RH je 17,43 kn, to je sa svim zavisnim troškovima  i to je mahom med egzotičnih zemalja gdje prednjači naravno Kina, Argentina, Čile pa i neke druge zemlje. Pri tome med koji ide van iz Hrvatske, tu moramo čestitati kolegama koji med izvoze naš med, izvezli su 351 tonu po prosječnoj cijeni od 29.05kn. Ono što zaključujemo prema statistikama je  rapidno pada cijena koja se postiže u izvozu meda. Prije četiri godine bila je 39kn prosječna cijena meda koju su hrvatski  izvoznici izveli u Europu, međutim sada je 29kn. Dakle 10 kuna je pala prosječna cijena meda u izvozu. Ono što je jako loše je da pada cijena meda i u uvozu što znači da je trgovina medom u RH sve liberalnija i med sve manje vrijedi, a naravno to nije zbog proizvodnje.“– naglasio je Vrbos.

Dotaknuo se i kvalitete uvezenog meda – Med koji dolazi iz tih zemalja je med jer odgovara minimalnim standardima  koji su dopušteni za uvoz u RH. Oni koji se time bave znaju koji su to parametri. Dakle to nije ni  sekunda više od onog minimalno dopuštenog. Naši medovi su debelo iznad toga. – istaknuo je Vrbos pritom naglasivši da se jako teško boriti sa lobijima i da je jedini način zaustavljanja širenja meda loše kvalitete sa istočnih tržišta kroz edukaciju potrošača.

Skupštini se obratio i gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš koji je naglasio da je upoznat sa problemima koji muče pčelare te je  obećao učiniti što je u njegovoj moći kako bi neke od njih umanjili, a neke i potpuno eliminirali. Gradonačelnik je istaknuo da udruga u potpunosti može računati na resurse odjela za gospodarstvo Grada Slatine, Lokalne akcijske grupe Marinianis te Gradske razvojne agencije Grada Slatine  gdje se u svakom trenutku mogu obratiti za pomoć pri pripremi projekata, kako za udrugu  tako i za pojedinačne članove udruge. Istaknuo je da napokon imamo kvalitetnog ministra poljoprivrede gospodina Tomislava Tolušića koji će sigurno imati razumijevanja za probleme sa statusom s kojima se pčelari, kako  u Slavoniji, tako i u cijeloj Hrvatskoj, susreću. Gradonačelnik Roštaš je također naglasio da će uskoro biti osiguran i prostor za udrugu kako bi se djelovanje udruge pčelara  „Lipa“ olakšalo i da se sa kvalitetnom radom nastavi u budućem radu.

Na kraju su se Skupštini obratili i prisutni gosti pritom čestitavši novo izabranom predsjedniku  i poželjeli svim pčelarima mednu 2017. godinu. (mt, foto: Marko Telišman, Robert Turkalj)

no images were found

Skip to content