Župan VPŽ Igor Andrović predao novo vatrogasno vozilo zapovjedniku JVP Slatina Stjepanu Venusu

Gradonačelnik Ostrošić potpisao Ugovor o financiranju projekta „Slatino, zaželi“
19.06.2019.
OBAVIJEST GRADA SLATINE – Očitovanje povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda o mogućnosti proglašenja elementarne nepogode – poplave za područje grada Slatine
20.06.2019.

Župan VPŽ Igor Andrović predao novo vatrogasno vozilo zapovjedniku JVP Slatina Stjepanu Venusu

Temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. godini, Ministarstvo poljoprivrede je nabavilo 74 vozila za vatrogasce te financiralo osposobljavanje 6.000 vatrogasaca. U završnoj fazi je nabava 2.200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce.

Naime, nakon 2017. godine, jedne od najzahtjevnijih godina kada je u pitanju zaštita šuma od požara, dogovorena je veća zaštita šuma kroz preventivu – odnosno podizanje operativne sposobnosti naših vatrogasaca. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede iniciralo izmjenu Pravilnika temeljem kojega se iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ) financira dio aktivnosti vatrogasnih zajednica. Izmjenama Pravilnika je povećano izdvajanje za vatrogasne djelatnosti s dotadašnjih 5 posto na 20 posto od ukupno prikupljenih sredstava OKFŠ-a, što je godišnje povećanje s dotadašnjih 10 milijuna kuna na 40 milijuna kuna.

Tijekom 2019. godine planira se izrada novog programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica te se razmatra sklapanje novog četverogodišnjeg programa između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna.

Prošloga tjedna vozila su stigla u DVD Stari Gradac i JVP Slatina koje je odmah potom u  pratnji zapovjednika JVP Slatina Stjepana Venusa došao pogledati i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, a prema riječima zapovjednice VZ VPŽ Mateje Fras Venus, uskoro će nova vozila osvanuti u prostorima DVD-a Suhopolje, Gradina i Špišić Bukovica.

Svečanost službene primopredaje održano je danas u Slatini gdje je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, u pratnji svog zamjenika Marija Klementa i zapovjednice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateje Fras Venus, nakon smotre vatrogasaca i vatrogasnih vozila Javne vatrogasne postrojbe Slatina, predao novo vatrogasno kombi vozilo zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Slatina Stjepanu Venusu.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Željko Palković, pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok te gradski vijećnik i predsjednik Upravnog vijeća JVP Slatina Dragan Jovanić koji su također iskazali riječi zahvale na ovoj vrijednoj donaciji Ministarstvu poljoprivrede i Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije.
Novo vatrogasno vozilo blagoslovio je slatinski župnik, vlč. Dragan Hrgić.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content