Završen projekt “Zeleni vrtovi za zelenije vrtiće” DV Suncokret

Međunarodni dječji festival duhovne glazbe SlatinaFEST
16.04.2016.
Potpisan Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na slatinskom području
18.04.2016.
Međunarodni dječji festival duhovne glazbe SlatinaFEST
16.04.2016.
Potpisan Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na slatinskom području
18.04.2016.

Završen projekt “Zeleni vrtovi za zelenije vrtiće” DV Suncokret

Projekt “Zeleni vrtovi za zelenije vrtiće” Dječjeg vrtića “Suncokret” završio je jučer, 13. travnja, promocijom eko-vrta u kojoj su, osim djece i njihovih odgojitelja, sudjelovali i članovi Kluba volontera INA-Industrije nafte d.d. iz Zagreba.

Cilj projekta je širenje svijesti o važnosti zaštite okoliša i prirode kod djece predškolskog uzrasta na području Virovitičko-podravske županije a sastojao se od 4 faze: dječje eko-predstave “Djevojčica i stablo”, radionica recikliranja papira, uređivanja eko-vrtova, sadnje sadnice drveta te održavanja edukativnih radionica za roditelje.

U projekt je uključeno 7 dječjih vrtića:  Cvrčak iz Virovitice, Palčić iz Orahovice, Potočnica iz Pitomače, Jelenko iz Voćina, Dječji vrtić Suhopoljete DV Zeko i Suncokret iz Slatine.

Od 136 prijavljenih projekata ovaj je projekt izabran kao jedan od 15 najboljih u sklopu Ininog programa “Zeleni pojas” kojemu je cilj sufinanciranje projekata u području ekologije i održivog razvoja.

Projekt „Zeleni vrtovi za zelenije vrtiće“ sastoji se od sljedećih aktivnosti:

Prikazivanje dječje eko-predstave „Djevojčica i stablo“ kojom se kod djece potiče razvoj ekološke svijesti na njima primjeren način. Pouku o važnosti svega što živi na planetu Zemlji na topao i vrlo dirljiv način osmislila je Umjetnička organizacija „Artmobil“ prema motivima priče „Drvo ima srce“ Shela Silvesteina. Predstava je održana 26.11.2015.g. za djecu iz Dječjeg vrtića Palčić, Jelenko, Suhopolje, Zeko i Suncokret u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini a 27.11.2015.g. za djecu Dječjeg vrtića Potočnica u prostorima njihovog vrtića.

Radionice recikliranja papira koje je krajem veljače i početkom ožujka 2016.g. u Dječjem vrtiću Palčić, Jelenko, Suhopolje i Potočnica održala ravnateljica Dječjeg vrtića Suncokret, Snježana Dupan-Lovrić. Na taj način odgojitelji i djeca u vrtićima educirala su se o tome kako od starog, iskorištenog papira napraviti novi, unikatni papir. Tako je kod  djece započeto s razvojem svijesti o nužnosti recikliranja uopće. Sav pribor i pomagala za izradu recikliranog papira ostavljeni su nakon završetka radionice vrtićima za daljnju uporabu (blender, kadice, vileda-krpe, okviri). Dječji vrtić Cvrčak, Zeko i Suncokret već duže vrijeme s djecom recikliraju papir, ta je aktivnost već zaživjela među djecom i postala je jedna od redovitih aktivnosti u njihovom odgojno-obrazovnom radu, pa u tim vrtićima radionice u sklopu ovoga projekta nisu održavane.

Uređivanje eko-vrta (povišene vrtne gredice ispunjene humusom) održano je u svim vrtićima u prvoj polovici travnja 2016.g. sa ciljem da se kod djece potakne uzgoj organske hrane. Sadnjom, zalijevanjem i okopavanjem biljaka potaknut će se i stjecanje znanja o brizi za biljke i njihovom uzgoju kroz praktična iskustva. Sustavnim educiranjem djece na praktičan će se način razvijati svijest o važnosti, povezanosti i čuvanju svih eko-sustava te usvajanje zdravog načina života, posebno uravnotežene prehrane. U eko-vrtovima uzgajat će se začinsko bilje, povrće i voće a sadnja iznad tla pružit će idealne uvjete za rast biljaka o kojima će se brinuti djeca.

Sadnja sadnice stabla provedena je u svim vrtićima u prvoj polovici travnja 2016.g.. Budući da bez stabala ne bi bilo niti života na našem planetu, sadnjom sadnice stabla u svom dvorištu svaki će vrtić simbolično dati svoj doprinos budućnosti jer stabla stvaraju kisik, filtriraju zagađenja iz zraka, sprječavaju eroziju tla, pružaju dom životinjama a ljudima umirujući okoliš. Tijekom cijele godine stabla će djeci omogućiti da uživaju u promatranju njegovih promjena u smjenama godišnjih doba.

Održavanje edukativnih radionica za roditelje od početka projekta u studenom 2015. pa sve do njegovog završetka u svibnju 2016.g. u svim vrtićima potaknut će se educiranje roditelja o različitim ekološkim tematikama i tematici održivog razvoja na roditeljskim sastancima te putem ostalih oblika suradnje s roditeljima. 

Invalid Displayed Gallery

Skip to content