U Zavičajnom muzeju održana uskrsna radionica “Pisanice moga kraja”

Pripreme za Slatinski proljetni sajam u punom jeku
26.03.2018.
Održan sastanak povjerenika Civilne zaštite grada Slatine
27.03.2018.

U Zavičajnom muzeju održana uskrsna radionica “Pisanice moga kraja”

Turistička zajednica Grada Slatine u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina organizirala je 26. ožujka proljetnu uskrsnu radionicu pod nazivom “Pisanice moga kraja” namijenjenu prje svega djeci, ali i svima onima koji su željeli naučiti kako stare tako i nove tehnike ukrašavanja pisanica.

Gospođa Jana Rastija iz Sopja bila je zadužena za tehniku šaranja pisanica voskom. Kako je pojasnila, nekada su se svježa jaja grijala na rubu štednjaka na drva, te tako zagrijana šarala rastopljenim voskom pomoću alatke koju bi sama izradila od dijelova metle. Danas su se jaja grijala u vrućoj vodi kako bi bila spremna za šaranje. Vosak se brzo suši nakon nanošenja te se tako išarana jaja kuhaju u vodi s ljuskama crvenog luka do željene nijanse crvene odnosno smeđe boje. Nakon kuhanja krpom se ukloni vosak te na taj način nastaju unikatne voskom šarane pisanice.

Udruga žena Josipovo pokazala je nekoliko tehnika ukrašavanja pisanica; heklanjem, svilom i heklanim lančićima.
“Danas smo pokazale tehniku heklanja vunom, a inače se jaja mogu heklati i koncem uz dodatak raznih ukrasa poput perlica. Za heklane pisanice mogu se koristiti ispuhana jaja ili ona od stiropora s kojima je lakše raditi. Ukrašavanje heklanim lančićima radi se isključivo s jajima od stiropora jer se lančići na jaje učvršćuju pribadačama.”-rekla je predsjednica Udruge Marija Čupar.
Udruga koja broji tridesetak članova inače se bavi ručnim radom gdje izrađuju predmete u raznim prigodama, a pokušavaju oformiti i zbor u kojemu za sada pjeva 6 članica. Druženja su češća tijekom zimskog perioda odnosno uoči nastupa na raznim manifestacijama i sajmovima poput Dravskog proljeća, Viroexpa, … i naravno blagdana.
Gospođa Danica Brezec pojasnila je ukrašavanje pisanica svilom. Svilene trakice duljine cca. 4 cm slože se u trokut i pomoću pribadača slažu na jaje od stiropora u više slojeva dok se ne obloži cijelo jaje. Mogu se koristiti razne nijanse i ukrasi ovisno o mašti svakog pojedinca. Na kraju se postavi ukrasna trakica i na taj način nastaju unikatne svilene pisanice.

Tijekom radionice one najmlađe je najviše privukla tehnika bojanja i ukrašavanja pisanica perivim bojama. Pisanice od stiropora se nabodu na štapić te su spremne za bojanje kistom, samo je potrebno uključiti maštu kako bi nastale vesele pisanice raznih boja.

Pisanice ukrašene na ovoj radionici bit će postavljene na uskrsno drvce u parku 136. slatinske brigade, odnosno u veliko gnijezdo koje će također krasiti Slatinu tijekom Uskrsnih blagdana.(www.radioslatina.hr)

no images were found

 

Skip to content