Započela gradnja kapele u Donjim Meljanima

Fotogalerija: Radovi na provedbi projekta EPIcentar Sequoia Slatina ulaze u samu završnicu
16.02.2021.
Javna rasprava o prijedlogu II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Slatine
17.02.2021.
Fotogalerija: Radovi na provedbi projekta EPIcentar Sequoia Slatina ulaze u samu završnicu
16.02.2021.
Javna rasprava o prijedlogu II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Slatine
17.02.2021.

Započela gradnja kapele u Donjim Meljanima

Nakon razgovora održanog u Požegi 16. siječnja prošle godine, između biskupa Antuna Škvorčevića i gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića, Požeška biskupija je pokrenula projekt izgradnje kapele u slatinskom prigradskom naselju Donji Meljani koje pripada Župi sv. Barbare u Sladojevcima.

Budući da vjernici u Donjim Meljanima kao ni i Bakiću nemaju adekvatan prostor za liturgijska okupljanja, Grad Slatina je donacijom od 150.000 kuna omogućio početak gradnje kapele u Donjim Meljanima te je Građevni obrt Bilić u prvoj fazi radova, koji su završili u prosincu prošle godine, izgradio temelje s donjom pločom u vrijednosti od 142.000 kuna.

Gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića, pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada Marina Kokorića i sladojevačkog župnika vlč. Darija Šimića prilikom obilaska gradilišta s izvršenim radovima i daljnjom dinamikom izgradnje upoznali su vlasnik obrta Ivo Bilić i voditeljica gradilišta Željka Rušanac.

Riječ je o projektu vrijednom oko 790.000 kuna za koji je projektnu dokumentaciju izradila tvrtka Termo-projekt d.o.o. Požega, glavna projektantica je Ivana Ferenc, a za Nadzor je zadužena slatinska tvrtka Arhis, vl. Snježane Stipeč.

Budući da se radi o projektu koji će se izvoditi po etapama, sljedeća je etapa izgradnja kapele „do pod krov“ za zaštitu nosivih elemenata građevine za koju je potrebno izdvojiti 340.000 kuna, a koja je planirana u ovoj godini.

– Drago mi je da smo ovu dugogodišnju priču i veliku želju i potrebu vjernika Donjih Meljana konačno pokrenuli. Tijekom 2022. godine, prema najnovijim informacijama koje imam, započet će projektiranje kapele i za Bakić. Zahvaljujem biskupu, msgr. dr. Antunu Škvorčeviću na razumijevanju i inicijativi da se oba projekta napokon realiziraju. Na ovaj način u vrlo bliskoj budućnosti suradnjom i nastojanjima Požeške biskupije i Grada Slatine ostvarit će se i ova potreba mještana dvaju prigradskih naselja koja su jedna od najvećih na slatinskom području, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić, te dodao kako će Grad Slatina istim iznosom participirati i u projektu izgradnje kapele u Bakiću čim bude pripremljen.

Na pokretanje projekta izgradnje kapele u Donjim Meljanima čeka se dvadesetak godina, stoga je projektna dokumentacija morala biti mijenjana u više navrata. Prvobitno je planirana kapela od oko 130 m2, no zbog smanjenja broja žitelja u Donjim Meljanima u kojima trenutno živi 56 obitelji, bit će izgrađena kapela od oko 84 m2 što zadovoljava potrebe ovog naselja.

– Izgradnja temelja zapravo je zasluga Grada Slatine bez čije potpore ni dan-danas ne bismo mogli pokrenuti realizaciju ovoga projekta na čemu se od srca zahvaljujem. Važno je da smo projekt napokon započeli te se nadam da će ova kapela ugledati svjetlo dana kada ćemo je Božjim blagoslovom i otvoriti, – rekao je župnik Šimić, prema čijim će riječima, realizacija cjelokupnog projekta zajedno s gradnjom, opremanjem i uređenjem okoliša biti vrijedna oko milijun i 300.000 kuna.

– Sada se moramo bazirati na 2. etapu radova za koju će Požeška biskupija izdvojiti svega 170.000 kuna budući da je pokrenula i projekt izgradnje nove kuće, odnosno župnog stana u Sladojevcima jer sadašnji zbog urušavanja više nije uporabljiv, tako da se nadam da ćemo uz potporu lokalne samouprave, potreban ostatak sredstava prikupiti donacijama vjernika, kako domaćih tako i onih iz dijaspore te ostalih ljudi dobre volje. Vjerujem da će se moći iskoristiti i dio materijala koji je od ranije pripremljen za izgradnju kapele tako da će se na taj način troškovi nešto smanjiti, – rekao nam je župnik Šimić te istaknuo kako će kapela biti povjerena na zaštitu sv. Ani.

– Budući da na našem području nema kapele kojoj je zaštitnica majka Blažene Djevice Marije tim više što je ona zaštitnica obitelji, odnosno majki koje ne mogu imati djecu, bit će mi drago da se na zagovor sv. Ane naši mladi ostvare sa svojom djecom i obiteljima te da ne odlaze već ostanu na svojim ognjištima, – zaključio je vlč. Šimić.

Na inicijativu Grada Slatine ove je godine biskupija trebala započeti i projekt izgradnje kapele u Bakiću, odnosno pripremu projektne dokumentacije za isti, što će se, prema riječima župnika Šimića, zbog nepredviđene situacije s izgradnjom novog Župnog stana u Sladojevcima morati odgoditi za iduću godinu.
Naime, do urušavanja spomenute kuće došlo je uslijed izgradnje nove drenaže i šteta je ogromna, tim više što je prošle godine ugrađena nova stolarija i zamijenjeno krovište. Čim vremenski uvjeti dozvole kuća će biti srušena s tim da će se pokušati spasiti što više materijala da se smanje troškovi izgradnje nove kuće.
Da nesreća nikada ne dolazi sama dokaz je i što je za vrijeme potresa koji je krajem prošle i početkom ove godine pogodio cijelu Hrvatsku stradala i sladojevačka crkva te su oštećeni svodovi koji će se također morati sanirati.
(mf/Foto: Mihaela Fledi/Arhivska fotografija Robert Turkalj)

Foto: Započela gradnja kapele u Donjim Meljanima

Foto: Zarušena kuća župnog stana u Sladojevcima

Foto: Župna crkva sv. Barbare u Sladojevcima

Skip to content