”Dani poslije”
10.05.2013.
„Mislia je da je hrast, a ne breza…“
10.05.2013.
”Dani poslije”
10.05.2013.
„Mislia je da je hrast, a ne breza…“
10.05.2013.

XVI. DANI MILKA KELEMENA

Na inicijativu uglednog hrvatskog kompozitora i muzičkog pedagoga svjetskoga glasa profesora Milka Kelemena 1995. godine utemeljen je u Slatini Međunarodni glazbeni festival DANI MILKA KELEMENA na kojemu se  redovito svake godine u Slatini okupljaju renomirani glazbenici iz Hrvatske i inozemstva. Uz koncerte na kojima se izvode djela slavnoga Slatinčanina, kao i poznata djela svjetske klasike, redovito se organiziraju likovne izložbe, kazališne i plesne predstave, promocije knjiga, tematski skupovi i drugi sadržaji.

Na DMK su u proteklih petnaest  godina nastupili brojni ugledni hrvatski orkestri, komorni sastavi i solisti poput Zagrebačke filharmonije,  Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačkih solista, Baleta HNK, Zbora HRT-a, Zagrebačkog kvarteta, Puhačkog orkestra Hrvatske vojske, Kvarteta Rucner, Art Coregraphique, Djevojačkog zbora Zvjezdice, te niza uglednih solista. Među inozemnim gostima valja istaknuti Ansambl 2e2m iz Pariza, Plesnu skupinu Snehalatha Kandan iz Indije, Interansambl iz Italije i soliste Petera Soave i Donalda Knaaka iz SAD-a, Tizianu Moneta, Milana Sladeka iz Slovačke, Ukija Ovaskainena iz Finske, Mika Swobodu, Stephanie Haas iz Njemačke, Cristine Bioerke iz Danske.
Među likovnim umjetnicima koji su svojim izložbama obogatili DMK predstavili su se istaknuti   slikari i kipari Josip Vaništa, Edo Murtić, Dušan Džamonja i drugi.

Dani Milka Kelemena doprinose deprovincijalizaciji kulturnog života i urbanoj afirmaciji Slatine i Virovitičko-podravske županije.
Od svoga utemeljenja 1995. godine Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelmena najznačajnija je kulturna priredba u Virovitičko – podravskoj županiji i Gradu Slatini o čemu svjedoči i  više od 23 tisuće posjetitelja koji su  prisustvovali koncertima i drugim programima. Raduje što su među njima najbrojniji mladi         ( studenti, učenici gimnazije, glazbene škole ) iz Slatine, Osijeka, Sigetvara, Virovitice, Orahovice i drugih mjesta šire regije.
Festival je značajan jer u njegovoj organizaciji aktivno sudjeluju i druge udruge stvaratelja u kulturi, škole i gradske kulturne ustanove.
Potporu Festivalu od utemeljenja redovito su, uz Grad Slatinu, pružali Ministarstvo kulture, Virovitičko–podravska županija, Grad Zagreb i Hrvatska turistička zajednica kao i mnogi donatori i sponzori što svjedoči kako je ova  manifestacija prepoznata kao značajni kulturni događaj u gradu i županiji

XVI. DANI MILKA KELEMENA
SLATINA – VIROVITICA, 6. – 9. 10. 2010.

POKROVITELJ:
PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE IVO JOSIPOVIć

ORGANIZATOR:
Udruga DMK

SUORGANIZATORI:
ZAVIčAJNI MUZEJ SLATINA
MATICA HRVATSKA OGRANAK SLATINA
GRADSKA KNJIŽNICA SLATINA

Festival se održava uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine, Grada Virovitice i sponzora

Doajen hrvatske i svjetske glazbene avangarde, a spada među rijetke hrvatske umjetnike, koji su ostvarili briljantnu umravskoj Slatini 30. i orden Chevalier des Arts et des lettres (1980.), odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995.), Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo (1984.), ordeni država Mađarske i Argentine.

MILKO KELEMEN

Skladatelj, pedagog i glazbeni pisac Milko Kelemen svojom djelatnošću svjetske reputacije stoji na čelu skupine hrvatskih skladatelja, koja je u hrvatsku glazbu unijela tekovine apstraktne glazbene umjetnosti  XX. stoljeća. Milko Kelemen je danas, nedvojbeno, i doajen hrvatske i svjetske glazbene avangarde, a spada među rijetke hrvatske umjetnike, koji su ostvarili briljantnu umjetničku karijeru diljem svijeta. Milko Kelemen rođen je u Podravskoj Slatini 30. ožujka 1924. godine. Pučku školu završio je u Slatini, a gimnaziju u Virovitici. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij glasovira i kompozicije.
Usavršavao se na Konzervatoriju u Parizu, na ljetnim tečajevima Accademie Chigiane u Sieni, na tečajevima za novu glazbu u Darmstadtu, na Državnoj visokoj glazbenoj školi u Freiburgu te u Siemensovu Elektronskom studiju u Münchenu. Za svoj bogati skladateljski opus ( oko 130 djela ) i pedagoški rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima među kojima su najznačajnije Europska nagrada za kulturu za 2007. godinu, Njemački orden Großes Bundesverdienstkreuz za kulturu (1973.), Francuski orden Chevalier des Arts et des lettres (1980.), odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995.), Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo (1984.), ordeni država Mađarske i Argentine.
Od 1999. Milko Kelemen počasni je građanin Grada Slatine.
Utemeljitelj  je, organizator i prvi predsjednik Muzičkog biennala Zagreb (od 1961.), počasni predsjednik (od 1981.). Od 1995. godine Kelemenu u čast u Slatini se održava Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena.
U svojoj dugogodišnjoj pedagoškoj karijeri Kelemen je bio asistent i docent za kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; Composer-in-Residence u Berlinu; profesor na konzervatoriju Robert Schumann u Düsseldorfu i profesor na Muzičkoj akademiji u Stuttgartu. Kao gost-profesor predavao je na Sveučilištu Yale, u Portlandu, na Institutu Arnold Schönberg u Los Angelesu, u Chicagu, Montrealu, Rio de Janeiru, Buenos Airesu, Osaki, Tokiju, Hong-Kongu, Bangkoku, Manili, Sydneyu, Melbourneu, Brisbaneu i dr.

ODRŽANI PROGRAM (pretkoncerti)

NEDJELJA 29. kolovoza 2010.
Virovitica
Glazbena škola  J. Vlašimsky , 20 sati
U čast Dana Virovitičko-podravske županije

TRIO PARYON
VEčER KOMORNE GLAZBE

– Yelena Wainman  (Francuska)
– Anthony Wainman  (Francuska)
– Oliver Thorn-Seshold (Australija)

C. Debussy: Trio za klavir, violinu i violončelo u G-duru (L.3)
F. Schubert: Sonatina br.3 za violinu i klavir u g-molu, D.408
C. Debussy: Sonata za violončelo i klavir u d-molu
C. Franck: Sonata za violinu (arr. violončelo) i klavir u A-duru
C.W. Glück: Melodija iz Opere Orfej i Euridika
J.S. Bach: Gigue iz Partite br.2 u d-molu
J.S. Bach: Gigue iz Suite br.2 u D-duru
G. Fauré: Sicilienne za violončelo i klavir, op.78
J. Brahms: Intermezzo n°2, op.118
J. Gade: Jalousie arr. za violinu i klavir

PONEDJELJAK, 30. kolovoza 2010.
Hrvatski dom, 20 sati
U čast  Dana Grada Slatine
TRIO PARYON
VEčER KOMORNE GLAZBE

PROGRAM
SRIJEDA, 6. listopada 2010.
Virovitica
Glazbena škola J. Vlašimsky, 19.30 sati
ZAGREBAčKI KVARTET
I. Brkanović:  Gudački kvartet
P.I. čajkovski: Gudački kvartet u B-duru
D. Šostakovič: Adagio i Allegretto za gudački kvartet
F. Schubert: Quartett-Satz D703

čETVRTAK, 7. listopada 2010.
Gradska knjižnica, 11 sati
Predstavljanje monografije
Zagrebački kvartet / Zagreb string quartet  1919-2009.

Zavičajni muzej, 19 sati
Izložba autorskog  nakita
JULIJANA RODIć OZIMEC
„Mislila je da je hrast, a ne breza…“

Crkva sv. Josipa, 19.30 sati
SVEčANO OTVORENJE XVI. DMK
ZAGREBAčKI KVARTET
Goran Končar
Davor  Philips
Hrvoje Philips
Martin Jordan

W.A. Mozart: Gudački kvartet u A-duru KV 169
– Molto Allegro
– Andante
– Menuetto
– Rondo
M. Kelemen:  Varia melodia

L.van Beethoven: Gudački kvartet Op.18 br 1 u F-duru
– Allegro con brio
– Adagio
– Scherzo
– Allegro

PETAK, 8. listopada 2010.
Hrvatski dom 19.30 sati
RENATA KARŠA, klavir
M. Kelemen: Tema s varijacijama
Projekcija filma
PETAR KRELJA: Fantastične životinje

Hrvatski dom,  21 sat
Butoh plesna predstava
RYUZO FUKUHARA (Japan)
GECKO – DANCE OF MOONLIGHT

SUBOTA, 9. listopada 2010.
Hrvatski dom, 18 sati
MATICA HRVATSKA U DANIMA MILKA KELEMENA
Retrospektiva (video zapisi – izbor)
Predstavljanje Zavičaja, županijskog časopisa za kulturu

Crkva sv. Josipa, 19.30 sati
HRVATSKI KOMORNI ORKESTAR
Solist: MARIO FABIJANIć, klarinet
Dirigent: MARC  CIKES (Švicarska)
Milko Kelemen: Koncertantne improvizacije
Bruno Bjelinski: Koncert za klarinet i gudački orkestar
– Allegro vivace
– Allegretto grazioso
– Andante
– Allegro molto
Eduard Elgar: Serenada

Skip to content