VPŽ svijetli primjer u privlačenju sredstava iz EU fondova

Održana završna konferencija projekta „Od carske željeznice do održivog razvoja“
02.06.2014.
Ivan Roštaš i Darko Špoljarić potpisali Sporazum o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju sportske dvorane
03.06.2014.
Održana završna konferencija projekta „Od carske željeznice do održivog razvoja“
02.06.2014.
Ivan Roštaš i Darko Špoljarić potpisali Sporazum o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju sportske dvorane
03.06.2014.

VPŽ svijetli primjer u privlačenju sredstava iz EU fondova

vpzKoliko učinkovita provedba projekata može povećati konkurentnost gospodarstva, razviti regije i da li smo pripremili učinkoviti sustav provedbe za bolju apsorpciju novca iz strukturnih fondova.

U okviru predstavljanja istraživanja „EUčinkovitost ili kako smo proveli EU fondove“ u pretpristupnom razdoblju u organizaciji tvrtke Projekt jednako razvoj (PJR) održana je panel rasprava na kojoj su stručnjaci za fondove EU komentirali same rezultate istraživanja iz perspektive akreditiranih agencija i ministarstava, zatim iz perspektive revizijskog tijela, ali i iz perspektive korisnika, jedinica lokalne i regionalne samouprave koje su u pretpristupnom razdoblju bile najčešći nositelji razvojnih projekata.

Analiza broja ugovorenih projekata po županijama za sve korisnike na razini čitavog IPA programa pokazuje da su Osječko-baranjska županija, Grad Zagreb, Istarska i Međimurska županija vodeće po broju ugovorenih projekata. U slučaju Virovitičko-podravske županije možemo reći da se radi o svjetlom primjeru budući su nositelji projekata s područja ove županije uspjeli ugovoriti i provesti čak 38 projekata što je s obzirom na broj stanovnika iznimno dobar rezultat.

Osim analize uspješnosti povlačenja novca iz fondova EU, sudionici panela razgovarali su o iskustvima koja Hrvatska ima kroz provedbu IPA programa kao i o mogućnostima za efikasniji sustav provedbe koji će potaknuti bolju apsorpciju sredstava iz strukturnih fondova, Kohezijskog fonda, te fondova namijenjenih za ruralni razvoj. Panelisti su razgovarali o potrebi da se smanji vrijeme od prijave projekata do ugovaranja, zatim o tome kako potaknuti održivost projekata, kako premostiti financijski jaz kada korisnici svojim sredstvima trebaju financirati provedbu projekata prije no što dobiju sredstva iz fondova EU i slično.

„Nužno je osigurati da privatni korisnici bespovratnih sredstava iz EU, mali i srednji poduzetnici, dobiju priliku za bržu realizaciju svojih investicija čime će se brže pokrenuti gospodarstvo. Nije prihvatljivo da vrijeme od prijave do ugovora, tj. početka realizacije projekta traje i do 15 mjeseci, u tom periodu privatnik koji je svoj projekt prijavio na EU natječaj može nekoliko puta otići u stečaj. Tako dugo vrijeme ugovaranja nije prihvatljivo niti za javni sektor budući se odgađaju investicije u poslovnu, znanstveno-istraživačku ili turističku infrastrukturu koja indirektno, ali značajno doprinosi povećanju konkurentnosti gospodarstva no i razvoju regija. Ključno je da resorna ministarstva i agencije pojačaju administrativne kapacitete, povećaju kompetencije zaposlenika i smanje vrijeme potrebno za ugovaranje, ali i odobravanje sredstava iz fondova EU“, naglasila je Natalija Havidić, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. (ravidra.hr)

Skip to content