Virovitičko-podravskoj županiji 45 milijuna kuna iz Strukturnih fondova EU

Privremeno zatvaranje prometa za vrijeme proslave Dana grada
28.08.2014.
Dođite 01. rujna na svečano otvorenje novog slatinskog kina
28.08.2014.

Virovitičko-podravskoj županiji 45 milijuna kuna iz Strukturnih fondova EU

Virovitičko-podravska županija kao jedan od prvih korisnika Strukturnih fondova EU razvija drvno-prerađivački sektor kroz realizaciju projekta „Panonski drvni centar kompetencija“

Virovitica – U četvrtak, 28. kolovoza 2014. godine, u organizaciji Virovitičko-podravske županije predstavljen je projekt „Panonski drvni centar kompetencija“, jedan od prvih projekata koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava „Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu“ iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost. Centar će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

Ukupna vrijednost projekta je 44.701.237,17 kn, a 99% vrijednosti projekta bit će financirano iz Strukturnih fondova EU dok Virovitičko-podravska županija financira razliku od 1%. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu.

Panonski drvni centar će se izgraditi u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II i zapošljavat će šest djelatnika visoke stručne spreme. Provedba projekta odvijat će se kroz 24 mjeseca. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, dizajna pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Centar će ujedno biti i poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice. Znanstveni partneri na projektu, Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, kroz projekt će dodatno opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nano tehnologije i nove materijale.

Ovo je projekt strateškog značenja, ne samo za Hrvatsku, već i za regiju. Panonski drvni centar kompetencija bit će prvi hrvatski centar kompetencija usmjeren na jačanje drvno-prerađivačkog sektora. Vjerujemo kako će usluge Centra koristiti ne samo poduzetnici iz Hrvatske, već i korisnici iz drugih zemalja u regiji, prvenstveno iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. Izuzetno sam zadovoljan strukturom financiranja, budući da će gotovo 99% vrijednosti projekta biti financirano iz Strukturnih fondova EU dok Županija financira razliku od 1% od ukupno 45 milijuna kuna koliko je vrijedan ovaj projekt“, rekao je Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije.

Na pripremi ovog zahtjevnog infrastrukturnog projekta radili smo dvije godine, u pripremu je bilo uključeno puno dionika uključujući članove drvnog klastera Viridis i izrađene su analize potreba gospodarstvenika kako bi se identificirale usluge koje će Centar pružati. Takav pristup glavni je razlog što je projekt dobro razrađen u svim segmentima i ocijenjen visokom ocjenom, ali i još jednom potvrđuje da su kapaciteti županijske razvojne agencije iz dana u dan sve razvijeniji i spremni na nove i još veće izazove“, rekla je Natalija Havidić, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA. (vpz.hr)

no images were found

Skip to content