Virovitičko-podravskoj županiji 45 milijuna kuna iz Strukturnih fondova EU

Privremeno zatvaranje prometa za vrijeme proslave Dana grada
28.08.2014.
Dođite 01. rujna na svečano otvorenje novog slatinskog kina
28.08.2014.
Privremeno zatvaranje prometa za vrijeme proslave Dana grada
28.08.2014.
Dođite 01. rujna na svečano otvorenje novog slatinskog kina
28.08.2014.

Virovitičko-podravskoj županiji 45 milijuna kuna iz Strukturnih fondova EU

Virovitičko-podravska županija kao jedan od prvih korisnika Strukturnih fondova EU razvija drvno-prerađivački sektor kroz realizaciju projekta „Panonski drvni centar kompetencija“

Virovitica – U četvrtak, 28. kolovoza 2014. godine, u organizaciji Virovitičko-podravske županije predstavljen je projekt „Panonski drvni centar kompetencija“, jedan od prvih projekata koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava „Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu“ iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost. Centar će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

Ukupna vrijednost projekta je 44.701.237,17 kn, a 99% vrijednosti projekta bit će financirano iz Strukturnih fondova EU dok Virovitičko-podravska županija financira razliku od 1%. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu.

Panonski drvni centar će se izgraditi u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II i zapošljavat će šest djelatnika visoke stručne spreme. Provedba projekta odvijat će se kroz 24 mjeseca. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, dizajna pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Centar će ujedno biti i poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice. Znanstveni partneri na projektu, Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, kroz projekt će dodatno opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nano tehnologije i nove materijale.

Ovo je projekt strateškog značenja, ne samo za Hrvatsku, već i za regiju. Panonski drvni centar kompetencija bit će prvi hrvatski centar kompetencija usmjeren na jačanje drvno-prerađivačkog sektora. Vjerujemo kako će usluge Centra koristiti ne samo poduzetnici iz Hrvatske, već i korisnici iz drugih zemalja u regiji, prvenstveno iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. Izuzetno sam zadovoljan strukturom financiranja, budući da će gotovo 99% vrijednosti projekta biti financirano iz Strukturnih fondova EU dok Županija financira razliku od 1% od ukupno 45 milijuna kuna koliko je vrijedan ovaj projekt“, rekao je Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije.

Na pripremi ovog zahtjevnog infrastrukturnog projekta radili smo dvije godine, u pripremu je bilo uključeno puno dionika uključujući članove drvnog klastera Viridis i izrađene su analize potreba gospodarstvenika kako bi se identificirale usluge koje će Centar pružati. Takav pristup glavni je razlog što je projekt dobro razrađen u svim segmentima i ocijenjen visokom ocjenom, ali i još jednom potvrđuje da su kapaciteti županijske razvojne agencije iz dana u dan sve razvijeniji i spremni na nove i još veće izazove“, rekla je Natalija Havidić, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA. (vpz.hr)

Skip to content