Virovitičko-podravska županija – jedan od najvećih čuvara kulturno- povijesne baštine u Republici Hrvatskoj

Centar za poduzetništvo grada Slatine prerastao u Gradsku razvojnu agenciju Slatine
15.10.2015.
Izmjene i dopune plana nabave za 2015. godinu(8)
15.10.2015.

Virovitičko-podravska županija – jedan od najvećih čuvara kulturno- povijesne baštine u Republici Hrvatskoj

Hrvatska slovi kao „zemlja 1000 otoka“, no malo je poznato da smo i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca i kurija. Na području Virovitičko – podravske županije nalazi se desetak dvoraca i kurija. Tijekom XIX. stoljeća na prostoru županije razne plemićke obitelji podižu dvorce, kurije i ljetnikovce koji danas predstavljaju značajan dio kulturno-povijesne baštine, no uglavnom su u ruševnom stanju. Međutim, ono što neki vide kao ruševinu, Virovitičko-podravska  županija na čelu s županom Tomislavom Tolušićem vidi kao priliku za razvoj kontinentalnog turizma i otvaranje novih radnih mjesta.
Zahvaljujući projektu IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007. – 2013. „Drava4Enjoy“ obnovljena je kurija Janković u selu Kapela Dvor, a u pripremi su i projekti obnove dvoraca obitelji Janković u Cabuni i Suhopolju. Time će Virovitičko-podravska županija biti županija s najviše novoobnovljenih dvoraca u Hrvatskoj.
– Smatram da će ovo biti jedna uspješna priča kontinentalnog turizma. Kurija Janković u Kapela Dvoru obnovljena je u svrhu Turističko-edukacijskog centra i središnja točka biciklističkih staza označenih kroz projekt „Drava4Enjoy“. U planu je i obnova dvoraca Janković u Cabuni i Suhopolju. Na taj način ujedno dajemo svrhu i kulturno-povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama koje naša županija nudi – rekao je župan Tomislav Tolušić.

Kurija Janković u Kapela Dvoru

U selu Kapela Dvor, 7 km sjeverno od Virovitice, donedavno su se nalazili zapušteni ostaci kurije Janković. Kurija potječe iz 19. stoljeća, a današnje odlike dobila je uglavnom u vrijeme vlasnika Geze pl. Jankovića oko 1880. godine, kada je bila sjedište ovećeg vlastelinskog imanja Lukač. No, nakon što se izmijenjalo nekoliko vlasnika, ovo zdanje je ostalo napušteno i prepušteno zubu vremena, sve dok 2012. godine vlasnik nije postala Virovitičko-podravska županija. Županija je obnovu dvorca nominirala za financiranje iz EU fondova u sklopu projekta „Drava4Enjoy” vrijednog 2,1 milijun eura, Kurija je obnovljena u svrhu Turističko-edukacijskog centra, a u sklopu nje bit će turistička info-točka, Wi-Fi, suvenirnica i edukacijske dvorane. Turističko-edukacijski centar u Kapela Dvoru ujedno će biti i središnja točka biciklističkih staza koje su kroz projekt označene, a obuhvaćaju područje Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica i Lukač-Budakovac.

Dvorac Janković u Cabuni

Jedan od dvoraca obitelji Janković svoje je mjesto našao u naselju Cabuna u općini Suhopolje. Unatoč činjenici da je riječ o dvorcu koji je zaštićen kao kulturno dobro, u izuzetno je lošem i derutnom stanju i svakoga dana sve više i više propada. Dvorac je počeo propadati već u razdoblju između dvaju svjetskih ratova, dok je u 60-im godinama 20. stoljeća potpuno uništen – od dvorca je preostala jedino njegova vanjska ovojnica i unutrašnji pregradni zidovi. Ruševni dvorac je 2012. godine kupila Virovitičko-podravska županija s namjerom obnove i prenamjene u prvi hospicij u kontinentalnom dijelu Hrvatske, sufinanciran iz EU fondova. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 43 milijuna kuna, a uključuje izvođenje radova i opremanje hospicija.Uvođenjem novih sadržaja u kulturno povijesnu znamenitost omogućit će pravovremeno reagiranje na potrebe palijativne skrbi u Hrvatskoj te će u prostorima opremljenim po visokim standardima postati prvi hospicij u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Dvorac Janković u Suhopolju

Dvorac Janković u Suhopolju, koji je u potpunosti vlasništvo Virovitičko-podravske županije, zaštićeni je spomenik kulture iz sredine 18. stoljeća, dok je povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen kao objekt prirode i kao spomenik vrtne arhitekture. Kroz godine se izmijenjalo nekoliko vlasnika, a 2012. godine, vlasnik je postala Virovitičko-podravska županija. Nažalost, današnje stanje dvorce i perivoja je izuzetno loše – kompleks je napušten, bez namjene i posve devastiran. Kako bi se zaustavilo daljnje propadanje tog vrijednog kulturnog dobra, Virovitičko-podravska županija kandidirala je projekt vrijedan osam milijuna eura na natječaj iz strukturnih fondova EU.
Objektom će upravljati Virovitičko-podravska županija i Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, a u njemu će se obučavati i školovati učenici srednjih ugostiteljskih i turističkih škola, kao i studenti iz Virovitice te okolnih gradova i općina. U sklopu dvorca bit će i prvi Slavonski centar kompetencija za selektivne oblike turizma koji bi trebao obrazovati specijalizirane kadrove koji će pridonijeti razvoju inovativnog turističkog proizvoda kako bi se pridonijelo razvoju gastro turizma, lovnog i ribolovnog turizma, cikloturizma i slično te se istovremeno upotpunila turistička ponuda Županije.

Dvorac Pejačević Virovitica

Osim navedenih dvoraca Janković u Cabuni i Suhopolju, u planu je i obnova Dvorca Pejačević Virovitica u sklopu projekt „5 do 12 za Dvorac“. Grad Virovitica će projekt prijaviti za financiranje u sklopu natječaja Europskog fonda za regionalni razvoj “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”. Dvorac Pejačević nalazi se u središtu Virovitice i jedan je od niza slavonskih dvoraca znamenite plemićke obitelji Pejačević. Dvorac je sagrađen između 1800. i 1804. godine.Danas se u dvorcu nalaze Gradski muzej i druge kulturne institucije te je u izuzetno lošem stanju. Oko dvorca je njegovani perivoj, djelomično devastiran izgradnjom gradskog bazena.

no images were found

Skip to content