Vinarija Stari podrum Ivana Halasa priprema novi projekt u sklopu kojega se planira izgradnja kušaonice vina

Javni radovi u 2021. godini započeli s radom u Slatini
29.04.2021.
Uređenje interijera zgrade 3. rajona u Slatini u samoj završnici
30.04.2021.
Javni radovi u 2021. godini započeli s radom u Slatini
29.04.2021.
Uređenje interijera zgrade 3. rajona u Slatini u samoj završnici
30.04.2021.

Vinarija Stari podrum Ivana Halasa priprema novi projekt u sklopu kojega se planira izgradnja kušaonice vina

Kada pričamo o Slatini kao turističkoj destinaciji nezaobilazna je priča ona vinarije Stari podrum u čijem je podrumu 1864. godine započela proizvodnja pjenušca od grožđa sorte kadarka koju je slatinski poduzetnik Ivan Halas koji je tu tvrtku preuzeo 2016. godine, obnovio i unaprijedio te proizvodi nekoliko vrsta pjenušaca pod nazivom Slatinski biser, kao turistički brend grada.

Kako bi unaprijedio svoju proizvodnju i kvalitetu vina Ivan Halas se odlučio na jedan novi projekt čija će realizacija cijelom ovom kompleksu dati jednu novu vizuru koja će odisati prošlošću.

Tim povodom vinariju je posjetio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je potpora svakom napretku slatinskih poduzetnika osobito kada su usko povezani s razvojem samoga grada. 

Ivan Halas kao izuzetan domaćin i ovoga puta proveo je gradonačelnika kroz kompleks svoje vinarije te ga upoznao s planovima i projektima u narednom razdoblju ali i s trenutačnim poslovanjem.

– U ovom trenutku u posjedu smo 54 hektara vinograda s tim da se za oko 15 hektara još uvijek vodi rasprava o potrebi krčenja budući da se radi o vrlo starom vinogradu u kojemu su neriješeni i imovinsko-pravni odnosi. U skladu s količinama grožđa s naših trsova godišnje proizvodimo oko 150.000 litara vina, od čega 5.000 boca pjenušaca, a naših šest prepoznatljivih sorti su: Chardonnay, Pinot sivi, Pinot crni, Graševina, Frankovka i Cabernet sauvignon, – rekao je Halas te istaknuo kako se s ciljem podizanja kvalitete proizvodnje vina konstantno nastoji ulagati u mlade snage.

– Trenutačno je u Starom podrumu desetak stalno zaposlenih ljudi dok tijekom sezone zapošljavamo 50-60 sezonaca, a toj se ekipi početkom travnja ove godine pridružila i mlada enologinja Antonija Čeme koja ima jako puno iskustva s proizvodnjom samih pjenušaca klasičnom metodom i proizvodnjom vina, – istaknuo je Halas te najavio i nove projekte.

– Potaknuti uređenjem prostora Sequoie i njenog okoliša danas, 29. travnja predajemo dokumentaciju za prijavu projekta na Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine za mjeru “Ulaganja u vinarije i marketing vina“ u 2021. godini u sklopu kojega planiramo izgraditi, odnosno rekonstruirati postojeći prostor od 344 kvadrata u novu kušaonicu vina, i to u starinskom stilu, koja će biti još jedna prelijepa atrakcija pokraj novouređenog kompleksa Sequoie. U skladu s tim već smo započeli s pojedinim radovima, odnosno uređenjem okoliša, te uklanjamo sve što je metalno, a prebacujemo se više na drvo, odnosno na nekakav stari stil gradnje kakav se koristio u početku nastanka ovoga zdanja.

Što se tiče kušaonice, nacrt, idejno rješenje i glavni projekt izradila je arhitektica Samanta Rešetar, vlasnica tvrtke Modelarch d.o.o. iz Slatine, te i mene i sve ostale stvarno iznenadila predivnim idejama i jedva čekamo realizaciju projekta kada ćemo u stvarnosti vidjeti kako će sve to izgledati, – pojasnio je Halas te dodao:

– Pred nama je jako puno posla na uređenju cijeloga kompleksa vinarije u sklopu kojega će se ugraditi i puno opreme od samog podruma na dalje, tako da će stići nova oprema za proizvodnju vina i pjenušaca koja će se na taj način podići na još viši nivo, kako bi u konačnici dobili još kvalitetnije proizvode. Isto tako to će nam omogućiti i povećanu proizvodnju jer trenutačno nismo u mogućnosti proizvesti one količine kolika je potražnja za našim proizvodima samo na području naše županije, a planiramo se širiti na tržište cijele države pa i izvan nje.

Ukoliko projekt prođe, a ja se iskreno nadam da hoće jer sva je dokumentacija kompletirana i kvalitetno pripremljena, to će jako puno značiti za vinariju, ali i za grad Slatinu u kojoj će se time poboljšati i turistička ponuda budući da će se planiranim uređenjem vinarije Stari podrum zaokružiti cijela priča koja će se povezati praktički u jednu cjelinu s EPIcentrom Sequoia čiji će posjetitelji na taj način na dohvat ruke imati još jedan zanimljiv sadržaj koji će ih vjerujem zadržati u našem gradu na više dana, – zaključio je Halas pohvalivši dosadašnju suradnju s Gradom Slatinom u nadi iste i u narednom razdoblju.

Svoj doprinos razvoju ove tvrtke svakako će dati i novozaposlena enologinja Antonija Čeme koja inače dolazi iz Našica s pet godina vrijednog iskustva rada u podrumu koje je započela u vinariji Feravino, a potom i u Đakovačkim vinima d.d.

– Sklapanjem ove velike suradnje, u vinariju Stari podrum nastojat ću „pretočiti“ svoja iskustva koja će nadam se pomoći unapređenju proizvodnje vina. Naime, duga je povijest ovog podruma, a trenutačno stanje koje sam zatekla je dosta zabrinjavajuće budući da dugi niz godina nije ulagano u samu proizvodnju i adaptaciju opreme u podrumu. S nadom da će spomenuti projekt zaživjeti uspjet ćemo oživjeti i osuvremeniti ovaj podrum te modernizirati samu proizvodnju kako bi brže i lakše mogli konkurirati na samom tržištu vina koje postaje sve zahtjevnije, – istaknula je enologinja Čeme te naglasila kako će i dalje raditi tradicionalnu metodu proizvodnje pjenušavog vina s ciljem povećanja proizvodnje tijekom godina za što je izuzetno bitno ovo opremanje.

– Kušaonica će marketinški zaokružiti cijelu priču gdje će se posjetiteljima moći prezentirati naši proizvodi te im dočarati način proizvodnje kako bi uvidjeli način na koji pristupamo vinu od samog grozda do delicije koju će ovdje moći i kušati, – zaključila je enologinja.

– Grad Slatina koji je prepoznao potencijal Staroga podruma, odnosno ambicije gospodina Halasa pruža punu potporu ovom projektu i nadam se da će on proći na ovoj vinskoj omotnici. Vrijednost je velika, a po svemu onome što projekt nosi kroz viđeno trenutačno stanje i ono planirano vjerujem da će to biti sjajan kompleks koji će se na jedan prekrasan način uklopiti s prostorom Sequoie i sa centrom grada Slatine, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić nakon obilaska kompleksa Starog podruma.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Foto: Obilazak vinarije Stari podrum

Foto: Projekcija buduće kušaonice vina

Skip to content