Vidra prijavila projekt Panonski drvni centar kompetencija vrijedan 6 milijuna eura

Objavljen javni poziv – Konkurentnost turističkog gospodarstva
03.03.2014.
Kreće obnova slatinskog kina koja uključuje novu digitalnu projekcijsku i audio opremu, te rasvjetu i stolice
03.03.2014.

Vidra prijavila projekt Panonski drvni centar kompetencija vrijedan 6 milijuna eura

Projekt vrijedan 6 milijuna eura prijavljen je za sredstva iz EU fondova, a pružat će usluge malim i srednjim poduzetnicima u drvno-prerađivačkom sektoru

Panonski drvni centar kompetencija, projekt vrijedan 6 milijuna eura, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, prijavljen je na prvi natječaj iz strukturnih fondova za razvoj javne poslovne i turističke infrastrukture u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost. Projekt je, uz njih još devet, prijavila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a kroz natječaj će se EU sredstvima sufinancirati projekti od lokalnog i regionalnog značaja.

Panonski drvni centar kompetencija bit će potporna institucija za razvoj inovativnih proizvoda od drva. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu produkt dizajna, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki. Osim usluga direktno povezanih s razvojem proizvoda veće dodane vrijednosti, Centar će u suradnji sa znanstvenim institucijama, a posebno sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu i institutom Ruđer Bošković kreirati specijalizirane programe za podizanje kompetencija radne snage u drvnoj i pratećim industrijama.

Projektom „Panonski drvni centar kompetencija“ obuhvaća se izgradnja, opremanje i razvoj Centra koji će pružati usluge poduzetnicima u drvno-prerađivačkom sektoru u Panonskoj regiji i šire. Centar će se izgraditi na predviđenoj lokaciji u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, a u njemu će se zaposliti 6 djelatnika visoke stručne spreme.

„Projekt Panonski drvni centar kompetencija pripremala je Razvojna agencija VIDRA u suradnji sa tehničkom pomoći Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije. Osim tehničke pomoći u razradu projekta su se uključili i poduzetnici, ali i znanstveni partneri na projektu, te se može reći da je Centar i usluge koje će pružati na tržištu nastao kao stvarna potreba drvno-prerađivačkog sektora. S obzirom na razinu kvalitete prijavljenog projekta, očekujemo njegovu pozitivnu ocjenu za financiranje iz fondova Europske Unije. Nakon realizacije projekta smatramo da će se Panonski drvni centar nametnuti kao ključno mjesto za podršku poduzetnicima u kreiranju inovativnih proizvoda spremnih za zahtjevno globalno tržište“, dodala je ravnateljica VIDRE Natalija Havidić.

„Ove godine iz EU fondova Virovitičko-podravska županija planira povući više od 300 milijuna kuna za razvoj gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, turizma i obrazovanja na području županije. Drvni centar, Centar za razvoj mliječnih proizvoda, obnova dvorca Janković u Suhopolju, samo su neki od projekata kojima stvaramo dobru podlogu za gospodarski rast i razvoj konkurentnosti županije,“ istaknuo je virovitičko – podravski župan Tomislav Tolušić. (vpz.hr)

Skip to content