UOSI Slatina – Početna konferencija projekta – Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 3

Organizatori Zlatnoga oraha na Radio Slatini
25.03.2019.
Radovi na uređenju Dječjeg vrtića „Zeko“ Slatina pri kraju
26.03.2019.
Organizatori Zlatnoga oraha na Radio Slatini
25.03.2019.
Radovi na uređenju Dječjeg vrtića „Zeko“ Slatina pri kraju
26.03.2019.

UOSI Slatina – Početna konferencija projekta – Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 3

Danas je u restoranu Višnjica Udruga osoba s invaliditetom Slatina održala početnu konferenciju projekta – Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 3 (UP.02.2.2.09.0080), kojoj su uz članove UOSI Slatina i osobne asistente, nazočili predstavnici Grada Slatine, gradskih institucija te udruga i ustanova.

Nazočne je na početku pozdravila dopredsjednica UOSI Slatina Ksenija Vujanović Juras koja je i vodila početnu konferenciju, a potom je projekt predstavila predsjednica Dijana Zelenka.

S nekoliko riječi potpore projekt je pohvalio te istaknuo dobru suradnju s Udrugom osoba s invaliditetom Slatina, u ime Grada Slatine, pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, a o suradnji s udrugom i zajedničkim projektima govorila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljana Randelj.

Projekt osobne asistencije osobama s najtežim oblikom invaliditeta UOSI Slatina provodi od 2006. godine, od kada u kontinuitetu pruža njegu, pomoć i podršku korisnicima, a upravo se iz te skupine nastavlja se i ovaj projekt koji će trajati 30 mjeseci s 18 zaposlenih asistenata i 1 voditeljem.
Projekt je realiziran uz podršku jedinica lokalne samouprave, prema Ugovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a financiran je u 100%-tnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnoj vrijednosti 2.179.424,72 kn.

 „Cilj projekta je omogućiti kvalitetniji život osobama s najtežim invaliditetom, olakšati život njihovim obiteljima i senzibilizirati javnost za njihove poteškoće. U ovoj godini udruga provodi 9 projekata na kojima je zaposleno ukupno 66 osoba, a želja nam je osmisliti i nove projekte i programe. Naš je glavni cilj usmjeren neovisnom življenju – viziji pokreta osoba s invaliditetom. Nadamo se da će se ostvariti i ozakoniti usluga osobne asistencije za sve osobe kojima je potrebna, kako je i najavljeno u resornom ministarstvu.“ – naglasila je predsjednica Dijana Zelenka.

Svoja iskustva osobnog asistenta s prisutnima podijelile su osobne asistentice ovog projekta Ljubica Kastaneti, Venka Grgić i Kadira Kožar, koje su u svom obraćanju izrekle dirljive riječi pune hvale za svoje korisnike koji su puni duha, vedre i vesele osobe unatoč svim životnim nedaćama, a ono najvažnije od svega da su prijateljski osjećaji puni ljubavi obostrani, te da jedni drugima uveseljavaju dane. Isto tako je vrlo važno povjerenje koje je teško dati nepoznatoj osobi, a sada, kako kažu, imaju i više od toga jer su postali bliski poput vlastite obitelji.

Vrijednost ovog projekta za korisnike iskazali su i oni sami.

Koliko osobna asistentica znači Filipu Horvatu istaknula je njegova majka Jadranka koja je rekla kako je u asistentici pronašla suradnicu koja s Filipom provodi kvalitetno vrijeme, te mu zajednički olakšavaju život jer mu je uz puno pažnje i nježnosti potrebno i kreativnosti.
Osobna asistentica i meni puno znači jer od kada je s nama, svakodnevno imam četiri sata vremena samo za sebe što prije nisam imala jer sam sve vrijeme uz Filipa.“ – istaknula je majka Jadranka.

Sonja Benak se zahvalila udruzi koja joj je puno pomogla na početku kada joj je bilo teško prihvatiti da joj se cijeli dotadašnji svijet srušio, kada je shvatila da ne može ništa. U početku je imala strah od nepoznatog, a sada je izuzetno zahvalna što ima osobnu asistenticu i uz svu ostalu pomoć njezina joj je ljudska topla riječ od iznimnog značaja.  

Slatinski poznati olimpijac Marijan Presečan također je korisnik Udruge koji ima osobnog asistenta, te je ovom prigodom uputio riječi hvale i naglasio značaj ovog projekta koji mu olakšava život.
„Kada sam dobio osobnog asistenta, dobio sam slobodu. Mogao sam neovisno o obitelji i prijateljima organizirati svoje vrijeme. Počeo sam studirati, baviti se sportom, putovati, uglavnom život mi se promijenio na bolje i nadam se da će ovaj projekt potrajati.“ – rekao je Presečan.

Ivi Petraku i Mariji Knez osobni je asistent također promijenio život na bolje, a svoje su dojmove uz puno emocija podijelili s prisutnima.
Nakon početne konferencije održan je prigodni domjenak. Sve navedeno izričita odgovornost UOSI Slatina.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content