Učenici iz Osijeka, Valpova i D. Miholjca posjetili Slatinu i tvrtku Zlatna nit d.o.o.

Održana 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine, sljedeća 11. po redu bit će u petak 8. lipnja
05.06.2018.
Izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Programu mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine za razdoblje 2018.-2020. godine
07.06.2018.

Učenici iz Osijeka, Valpova i D. Miholjca posjetili Slatinu i tvrtku Zlatna nit d.o.o.

Udruga „Biti – Bolji“ i časopis Poduzetnik, kao medijski pokrovitelj, već 5 godina provode projekt za mlade „Biti Bolji-Be Better“ u okviru kojega su obišli 30 škola u Hrvatskoj, održali više od 95 aktivnosti u kojima je sudjelovalo oko 13000 mladih.
U jednu od novih aktivnosti pod nazivom „Vratimo zaboravljene igre“ uključili su se učenici osnovne škole Tin Ujević iz Osijeka koji su na taj način naučili igre koje su igrali kao djeca njihovi roditelji, a profesorica Tihana Karml Kanaet predložila i osmislila pravila za različite igre poput Gumi-gumi; Školica; Lopovi i žandari, Preskakanje konopca; Klikeranje; Pokvareni telefon; Lanac probijanac; Kaladont…

Kao nagradu mladima koji su sudjelovali u ovom projektu danas je za oko 45 učenika petog razreda OŠ Tin Ujević iz Osijeka te srednjih škola iz Osijeka, Valpova i Donjeg Miholjca organiziran posjet Slatini gdje im je domaćin bila tvrtka Zlatna nit d.o.o. vlasnika Zlatka i Ljiljane Rabik koji su višegodišnji suradnici časopisa Poduzetnik.
Uz domaćine učenike i njihove voditelje dočekali su zamjenica gradonačelnika Slatine Sanja Mrzljak Jovanić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija, direktorica slatinske Turističke zajednice Vanja Lazić, ravnateljica GRAS-a Teodora Fišer, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac i ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Darko Špoljarić.

Dobrodošlicu je na početku izrazio g. Zlatko Rabik koji je potom gostima pokazao pogone za proizvodnju obuće i odjeće, a održao je i dva predavanja o poduzetništvu za učenike gdje im je ispričao kako je njihov obiteljski san postao danas uspješan posao.
S učenicima je podijelio poduzetničku i životnu priču, te im ukazao kako odluke koje treba donijeti i izabrati svoje životno zvanje i zanimanje nije lako.
„Želja nam je potaknuti učenike da vide da i u proizvodnim zvanjima ima interesantnih područja, da će sebe netko vidjeti kao kreatora, ne mora biti radnik za strojem ali može biti kreator, može crtati, posjećivati sajmove, učiti strane jezike, surađivati sa svjetskim dobavljačima, da je svaka industrijska grana na svoj način interesantna i može dati neke konkretne životne sadržaje.“- rekao je g. Rabik te isto tako ukazao i na probleme s kojima se susreću, između ostaloga s pronalaskom obučene radne snage.
Budući da tvrtka kontinuirano zapošljava radnike koji su nerijetko iz različitih usmjerenja, a ne tekstilnog, tom su problemu doskočili primjenom kratkoročne mjere kroz internu prekvalifikaciju, a u suradnji s HZZ-om gdje je već po drugi put djelatnicama različitih usmjerenja omogućena prekvalifikacija kako bi pronašle svoju budućnost i osigurale egzistenciju u poduzeću Zlatna nit.
„Gledajući dugoročno želja nam je da se u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom Slatina dogovori upis 10-15 učenika koji će izabrati zanimanje obućar.
Jako bi nam dobro došao i jedan stipendist u suradnji s Gradom Slatinom koji bi završio tekstilno-tehnološki fakultet u Varaždinu gdje se školuju kadrovi za kožu i obuću, dizajneri i kreatori, koji bi tamo stekao pretkvalifikacije i došao do stručne spreme te nastavio svoju karijeru u poduzeću Zlatna nit.“-zaključio je g. Rabik.

Goste su u ime Grada Slatine pozdravili i zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, te predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija.

U ime časopisa Poduzetnik, urednik Vladimir Mihajlović zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu, a učenicima na dolasku i suradnji na projektu „Biti Bolji-Be Better“ u okviru kojega, pojasnio je, organiziraju obilaske srednjih i osnovnih škola gdje učenicima dovode poznate goste, poduzetnike i javne osobe koji ih uče kompetencijama koje su potrebne ne samo za poduzetništvo nego i život općenito.

Tijekom boravka u Slatini učenici su posjetili obje slatinske srednje škole, a organiziran je i obilazak grada u okviru kojega su obišli Stari podrum gdje je nastao prvi hrvatski pjenušac, Zavičajni muzej, slatinsko kino… (www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content