U tijeku kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa na slatinskom području

Održana komemoracija za 500 žrtava 2. Svjetskog rata u Slatinskom Drenovcu
13.06.2018.
U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina svečano otvoren CNC praktikum
13.06.2018.

U tijeku kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa na slatinskom području

Sukladno Zakonu o zaštiti životinja na snagu je stupila obveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, odnosno sve jedinice lokalne samouprave trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovom području mikročipirani.

S prvim danom tekućeg mjeseca komunalni redar provodi kontrolu i obilazi cijelo područje grada Slatine i prigradskih naselja. Prilikom obilaska provjere pasa, skrbnik životinje obvezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.
Inače, cijena mikročipiranja iznosi 90,00 kuna, a kazna za nepoštivanje ove zakonske obveze iznosi i do 6.000,00 kuna.

Kako doznajemo, komunalni redar do 30. lipnja samo će upozoravati na obvezu mikročipiranja i cijepljenja pasa, a nakon tog datuma, sve vlasnike koji nisu izvršili svoju zakonsku obvezu redar će biti primoran sankcionirati novčanom kaznom. Također, pas kojeg redar zatekne bez mikročipa biti će smješten u azil i to sve do udomljavanja, a ukoliko pas koji je zatečen na ulici ili javnoj površini ima mikročip, odnosno nadležnog vlasnika, u tom se slučaju životinja vraća svome vlasniku uz naplatu prekršajnog naloga. Doznajemo i da će u slučaju pravljenja problema od strane vlasnika psa komunalnom redaru dok ovaj obavlja svoju dužnost provjere, doći do ponovnog dolaska redara no ovog puta u pratnji policije, a samim tim i s novim sankcijama.

Inače, mikročip otkriva podatke o skrbniku životinje, kao i podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju životinje i slično. Čipiranje psa nužno je ne samo radi zaštite životinja i ljudi, nego i radi značajnog smanjivanja sredstava koje lokalne zajednice moraju izdvajati za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje pasa zbog onih koji su napustili svoje ljubimce.

Budite odgovorni i odvedite svojeg psa na cijepljenje i mikročipiranje, te održavajte svoj grad čistim i ugodnim mjestom za život – poručuje komunalni redar. (www.radioslatina.hr)

Skip to content