U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina svečano otvoren CNC praktikum

U tijeku kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa na slatinskom području
13.06.2018.
Radovi na sanaciji slatinskih ulica i parkirališta u punom jeku
14.06.2018.

U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina svečano otvoren CNC praktikum

Na inicijativu predmetnih nastavnika strojarstva Ranka Čučkovića i Vedrana Runje, a u suradnji s kolegama Veleučilišta u Karlovcu Indusrijsko-obrtnička škola Slatina nabavila je uz potporu Virovitičko-podravske županije četiri CNC vertikalne glodalice namijenjene za školsku, učeničku te mentorsku obuku i vježbe u zanimanju CNC operater/operaterka.

Nabavljena CNC oprema omogućit će provedbu nastavnog plana i programa ne samo za CNC operatera već i CNC programera, koji škola u budućnosti planira uvrstiti u nastavni program.
Predmetni nastavnik Vedran Runje ing. mech. prošao je edukaciju za održavanje CNC strojeva te njihovo kalibriranje, što omogućuje samostalno održavanje unutar škole.

Danas je u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina upriličeno svečano otvorenje CNC praktikuma koji će učenici strojarstva koristiti u korelaciji s ostalim zanimanjima pri realizaciji nastavnih programa, odnosno Krojačima za izradu amblema, Stolarima za izradu drvenih ukrasa, te Elektroinstalaterima za izradu PCB pločica.

Svečanom otvorenju nazočili su župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović u pratnji zamjenika Darka Žužaka, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u pratnji pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marina Kokorića, ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Darko Špoljarić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac.

Predstavljajući novi CNC praktikum koji trenutno pohađa 6 učenika, ravnatelj Mladen Graovac je rekao:
„To su učila koja su po nastavnom planu i programu i predviđena u praktikumima kao učionicama gdje se radi kombinirana nastava, znači učenici teoretski dio odrade u učionici i potom ga jednostavno prenesu u ovu vježbu. To je idealna nastava jedne suvremene škole, ovo je budućnost, te će se škola sigurno u tom pravcu razvijati. Drago mi je da se i Slatina priključuje lokomotivi ne samo županijskog nego i državnog razvoja te da će ti mladi ljudi sa stečenim znanjem ostati ovdje, tim više što sa obrazovanjem CNC operatera imaju mogućnost otići u srodnu školu na viši stupanj obrazovanja za CNC programere.“

Nakon obilaska škole za goste je upriličen domjenak na kojemu su svoje naučeno znanje ponovno vrhunski iskazali učenici zanimanja Kuhar pod vodstvom mentorice Blaženke Kovač i zanimanja Konobar predvođeni mentorom Goranom Ivezićem.

Namjena i opis CNC vertikalnih glodalica

CNC vertikalne glodalice imaju tro-osni koordinatni stol, male mase i visoke čvrstoće, materijal aluminij, opremljene preciznim (0.05mm) lasersko upravljanim koračnim motorima (step motorima) i trapeznim vretenima s duplim maticama međusobno elastično upregnutim, što eliminira zračnost vretena. Opremljene su  preciznim vodilicama s ukupno 56 linearnih cilindrično-kugličnih ležaja.

GRBL kontrola prepoznaje osnovni G-kod (nc-kod) te je kompatibilan s većinom CAM programa na tržištu (CATIA, Fusion360,  Mastercam, EspritCam, SolidCam,  koje još moramo nabaviti)  a prilagođene su da učenici mogu i ručno pisati i unositi G-kod. Jedna CNC glodalica opremljena je motorom s prihvatom glodala od 3mm što mu omogućuje do 1500 okretaja u min.
CNC je moguće opremiti laserskom glavom, 3D  Printer glavom, zračnom glavom, što CNC glodalicu pretvara u 3D printer, Laserski rezač, Gravirku i td.
Također moguće je postavljanje dodatne rotirajuće osi, pomoću kojeg dobivamo CNC tokarski stroj (koristeći 2 translacijske osi) ili CNC tokarski centar ( ako koristimo 3 translacijske osi). Materijali pogodni za obradu su drvo, plastika, meki metali (aluminij, mjed, bronca i sl.) a uz carbide glodala i malog posmaka čelik. Praktične su za izradu predmeta unutar dimenzija 240x170x70 mm. (www.radioslatina.hr)

no images were found

 

Skip to content