U tijeku je održavanje edukacija za učenike srednjih i tehničkih škola na području Virovitičko-podravske županije

Dječji vrtić “Zeko” obilježio početak jeseni
24.09.2015.
Održana 2. sjednica Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije
24.09.2015.
Dječji vrtić “Zeko” obilježio početak jeseni
24.09.2015.
Održana 2. sjednica Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije
24.09.2015.

U tijeku je održavanje edukacija za učenike srednjih i tehničkih škola na području Virovitičko-podravske županije

U sklopu projekta „Novi sjaj, staro ruho“, čiji je prijavitelj Virovitičko-podravska županija, koji je odobren za neposredno sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  započela je edukacija za učenike srednjih strukovnih i tehničkih škola.
Ukupna vrijednost projekta je 74.100,00 kuna pri čemu doprinos Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 80%, odnosno financijski doprinos prijavitelja iznosi 20%. Realizacijom projekta izvršit će se edukacija za minimalno 75 učenika srednjih strukovnih i tehničkih škola u Virovitičko-podravskoj županiji. Edukacije, koje se sastoje od edukativnih predavanja i praktičnih radionica prilagođenih ciljanoj skupini, provodi Vidra – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Na radionicama učenici od prikupljenog namještaja izrađuju novi proizvod. U cilju što bolje edukacije i podizanju svijesti kod učenika, kroz projekt su izrađeni edukativni priručnici, koji su podijeljeni učenicima.

Provedbom projekta želi se, kako učenicima tako i ostalom građanstvu, ugraditi svijest o važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju. Razvrstavanje otpada mali je doprinos koji svatko od nas može dati za zaštitu okoliša. Značajan utjecaj na količine biootpada ima „stari namještaj“, koji završava kao samljeven i odložen na deponije. Sav taj namještaj tretira se kao otpad, što ne mora biti. Stari namještaj ne mora biti beskoristan. Njegovom obnovom možemo dobiti reciklirani namještaj koji po izgledu i kvaliteti ni najmanje ne zaostaje u odnosu na novi. Ovakvim pristupom postižemo više dobrih efekata. Osim što bi se učinilo nešto što je korisno i ekološki prihvatljivo, ono može biti i estetski primamljivo, te znatno jeftinije u odnosu na novo. Iako je u Hrvatskoj 23. srpnja 2013. stupio na snagu Zakon o gospodarenju otpadom, u kojem je uključeno razvrstavanje otpada u cilju održivog razvoja, zbog nedostatka osviještenosti građana, kod nas se još uvijek nedovoljno primjenjuje. Da bi javnost pravodobno sudjelovala mora biti točno i na vrijeme informirana. Kako bi zaštitili okoliš i uspostavili održivi razvoj za buduće generacije, najbolje je krenuti od onih, koji će u tom razdoblju i živjeti. Stoga su projektom obuhvaćeni učenici srednjih strukovnih i tehničkih škola na području Virovitičko-podravske županije, koji pohađaju edukacije i koji prolaze kroz niz edukativnih radionica.  Učenici na inovativan i kreativan način uče pravilno razvrstavati otpad te ga ponovno iskoristiti.

Jedino postepenim mijenjanjem dosadašnjih, uglavnom loših navika, te usvajanjem i primjenjivanjem ponašanja koja su u skladu s prirodom, omogućuje se zdrav i održiv razvoj. Organiziranim i ciljanim djelovanjem na svim razinama osvijestiti će se i poticati kritičko razmišljanje o problemu štetnog djelovanja otpada na prirodu, životinje i ljude.

no images were found

Skip to content