U spomen sobi Milka Kelemena predstavljen program festivala DMK

Vretenci za autizam
30.03.2019.
Neponovljivi Ryuzo ponovno u Slatini u čast velikom maestru
31.03.2019.

U spomen sobi Milka Kelemena predstavljen program festivala DMK

Danas je u prostoru Zavičajnog muzeja, konkretnije u spomen sobi Milka Kelemena predstavljen program festivala Dana Milka Kelemena, a ujedno i konferencija za novinare kojoj su nazočili svi relevantni mediji za ovo područje.

Predstavljanju programa kao i konferenciji prisustvovao je i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i sam član festivalskog odbora.

Po prvi puta program je sačinjen nekoliko mjeseci prije samog festivala, a prezentirali su ga Antonio Brzica, predsjednik festivalskog odbora, Hrvoje Felbar ispred udruge Milka Kelemena Slatina, Zorica Varga ispred Matice hrvatske Ogranak Slatina, ispred TZ Grada Vanja Lazić, te ispred Zavičajnog muzeja Martina Gavran, kustosica muzeja, koja je u ime ravnateljice muzeja Dragice Šuvak na samome početku i pozdravila sve prisutne.

Organizator ovogodišnjeg festivala, također po prvi puta, je Glazbena škola Milka Kelemena Slatina.

Danas su predstavljeni glavni  izvođači samog festivala.

Festival će tako otvoriti Cantus ansambl, koji se bavi suvremenom glazbom, nastupiti će dva djevojačka zbora, zbor iz Osijeka Brevis i svima znane Zvjezdice koje vodi maestro Zdravko Šljivac, pobjednici PAPANDOPULA, natjecanja koje se održava u rujnu i na kraju sam festival će zatvoriti dva talijanska umjetnika iz Firence Roberto Fabriziani na flauti i gospodin Romano na gitari.

Osim glazbenog programa, u ostalom programu sudjeluje Zavičajni muzej Slatina kroz izložbu koja će se održati na sam dan otvaranja festivala. Tom prilikom predstaviti će se akademski slikar Marcelo Bačić, zatim će Matica hrvatska Ogranak Slatina imati svoje predavanje, a ukratko objašnjeno, zapravo sve kulturne institucije koje u ovom gradu nešto znače će sudjelovati u samom festivalu.

Antonio Brzica, predsjednik festivalskog odbora Dana Milka Kelemena je ovom prilikom zahvalio Udruzi Milka Kelemena i Jadranki Srdoč-počasnoj predsjednici festivalskog odbora Dana Milka Kelemena koji su kroz sve protekle godine organizirali ovaj festival.

Ovogodišnji cilj je festival koji će se održavati od 10. do 19.listopada dići na još veći nivo.

„Pozivam naše sugrađane kada dođe vrijeme trajanja festivala Dana Milka Kelemena, da se odazovu, jer puno veći gradovi zaista bi željeli imati takvu jednu osobu kao što je Milko Kelemen. Mi nismo niti svjesni koliko je taj čovjek napravio u glazbenom pravcu suvremene glazbe u svijetu, a i u nas“, rekao je Brzica.

Članovi festivalskog odbora DMK su podijeljeni na programsko vijeće koje čine profesor Berislav Šipoš, inače predsjednik Hrvatskog društva skladatelja; profesor Goran Končar, vrhunski violinist; Jadranka Srdoč kao počasna predsjednica te Antonio Brzica, ravnatelj slatinske Glazbene škole Milko Kelemen.

Festivalski odbor čine osim gore navedenih Zavičajni muzej Slatina, POU Slatina, TZ Grada, Matica hrvatska ogranak Slatina i Slatinski informativni centar.

Na kraju današnje prezentacije programa festivala Dana Milka Kelemena predstavljen je i pretprogram ovoga festivala a dio kojega će biti i večerašnja predstava u izvedbi Japanca imena Ryuzo Fukuhara koji je po treći puta u Slatini.

Predstava se može pogledati u Hrvatskom domu od 20 sati.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content