U Slatini svečano potpisan Sporazum o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina vrijedan 137,5 milijuna kuna

Gradonačelnik Ostrošić još jednom uputio čestitke slatinskom paraolimpijcu Marijanu Presečanu te najavio daljnju potporu
14.09.2021.
21. rujna izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
20.09.2021.
Gradonačelnik Ostrošić još jednom uputio čestitke slatinskom paraolimpijcu Marijanu Presečanu te najavio daljnju potporu
14.09.2021.
21. rujna izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
20.09.2021.

U Slatini svečano potpisan Sporazum o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina vrijedan 137,5 milijuna kuna

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“


Danas je u prostoru EPIcentra Sequoia u Slatini održana svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina između slatinske tvrtke Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti kao korisnika projekta i izvođača radova, zajednice ponuditelja koju čine turske kompanije ERSA INSAAT PROJE TURIZM SANAYI VETICARET A.S. i KARAS ALTYAPI INSAAT TICARET ANONIM SIRKETI.

Radovi u okviru ovog Sporazuma vrijedni su nešto više do 137,5 milijuna kuna te predstavljaju najveći segment projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“.

Rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava te rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uključuje izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju 62 kilometra kanalizacijske mreže, izgradnju i rekonstrukciju 12 km vodoopskrbne mreže, izgradnju pripreme za 2.071 kućni priključak na kanalizacijski sustav, izgradnju 4 kišna preljeva te 33 crpne stanice. Također, izgradit će se i nova vodosprema kapaciteta 1000 m3 te izvesti pripreme za 989 kućnih priključaka na vodoopskrbnu mrežu.

Svečanost povodom potpisa i razmjene Sporazuma uveličao je i Nj.E. Mustafa Babur Hizlan, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj koji je tom prigodom istaknuo zadovoljstvo što su upravo turske kompanije partneri Komradu i Gradu Slatini u ovom vrijednom infrastrukturnom projektu.   

– Danas smo svjedoci još jednog konkretnog ishoda plodne suradnje turskog građevinskog sektora s hrvatskim vlastima. Čestitam tvrtki Ersa što je izabrana za izvođača ovog važnog projekta u Slatini i zahvaljujem hrvatskim vlastima na povjerenju u našu tvrtku. Uvjeren sam da će ovaj projekt Ersa dovršiti na izvrstan način, a to će biti još jedno obilježje tursko-hrvatskog prijateljstva i suradnje, – istaknuo je između ostaloga turski veleposlanik Mustafa Babur Hizlan.

Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom i skorašnjim početkom predviđenih radova ovom su prilikom izrazili i predsjednik Uprave turskog izvođača radova Bülent Saruhan Sarayli, direktor Komrada Mato Miličić, te direktor tvrtke Ersa Zakeriya Ersin Öktem.

– Voda je kroz povijest uvijek bila simbol civilizacije, a danas smo ovdje kako bismo potpisali ugovor o dodavanju još jedne stranice u povijest vode u životu, te kao izvođač radova bili dio ovog velikog razvoja jer smo svjesni činjenice da je ovo ulaganje jedno od najvećih ulaganja u povijesti grada Slatine. Stoga čestitam vodstvu Hrvatskih voda, gradonačelniku Slatine, upravi i radnicima tvrtke Komrad d.o.o. kao našem klijentu te ljudima Slatine na ovom uspjehu, – istaknuo je predsjednik Uprave Bülent Saruhan Sarayli pozvavši Grad Slatinu i gradonačelnika Ostrošića na sklapanje prijateljskih veza između Gradskog vijeća Grada Slatine i Gradskog vijeća Grada Bahçelievlera s ciljem zajedničkog prijenosa kulturnog i tehničkog znanja i iskustava. Time će se obje zemlje bolje upoznati, međusobno će pomoći u zajedničkom stvaranju zajedničkih projekata, kulturnih događaja, kazališta i festivala.

– Konačno smo došli do kraja jednog dijela posla koji smo započeli davne 2014. godine, koji je prolazio kroz svoje uspone i padove, ubrzavao se i usporavao, te je potpisan i zadnji ugovor što me izrazito veseli. Početak radova bit će označen s datumom 22. rujna ove godine, a izvođač je dobio rok za izvođenje radova od 33 mjeseca.
Sve nas u tvrtki Komrad jako veseli taj uspjeh što ćemo konačno Slatinu spojiti na pročistač što će u konačnici svima nama osigurati ljepši i zdraviji okoliš. Komrad je spreman na to, do sada smo sve odradili od javne nabave pa sve do potpisivanja ovog posljednjeg ugovora i moram istaknuti sa svojim ljudima, s vlastitim snagama, a trudit ćemo se da provedba bude što bolja, bez ikakvih šteta. Vjerujem da će tako i biti jer imamo dobru suradnju sa svim dionicima ovoga projekta, složila se jedna dobra i voljna ekipa da se aglomeracija Slatina privede kraju u dogovorenim rokovima i jako smo optimistični, – istaknuo je direktor Komrada Mato Miličić.  

– Ovaj ugovor je za našu tvrtku od velikog značaja. Iako projekt ima puno segmenata ovdje je najvažnije donijeti što veću kvalitetu vodovoda i odvodnje, a u konačnici će se kilometrima novih cijevi osigurati kvalitetna infrastruktura prema europskim normama što će građanima Slatine osigurati zdraviji način života, – istaknuo je direktor tvrtke Ersa Zakeriya Ersin Öktem.

Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora, kao izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja te Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, naglasili su kako je aglomeracija Slatina najvrjedniji projekt na području grada Slatine kojim će se u potpunosti riješiti odvodnja grada Slatine i okolnih mjesta te unaprijediti vodoopskrbna mreža. Istaknuli su kako je dobra suradnja svih dionika u projektu jamstvo kvalitete provedbe projekta i poštivanja zadanih rokova.

– Ovo je jedan od šezdeset projekata aglomeracija koje provodimo u Republici Hrvatskoj čija je ukupna vrijednost preko 25 milijardi kuna. Sama tri projekta aglomeracije na području Virovitičko-podravske županije, u Pitomači, Virovitici i Slatini vrijedna su preko 693 milijuna kuna. Jedan od tehničkih pokazatelja ovog projekta u Slatini vrijednog preko 266 milijuna kuna je i smanjenje gubitaka što je vrlo važno s obzirom da sama Republika Hrvatska ima oko 50% gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe. Budući da je po nekakvim normama i tehničkim specifikacijama prihvatljiv tehnički gubitak do 25%, ovim projektom očekujemo smanjenje oko 24%. Isto tako građani će aglomeracijom Slatina dobiti priključak na sustav javne odvodnje koji će se sa sadašnjih 56% popeti na 98% priključenja, sama vodoopskrba na području slatinske aglomeracije će se sa sadašnjih 70% popeti na 100% dok će cjelokupno distributivno područje javnom vodoopskrbom biti pokriveno 80%.
Osim toga ugradnjom pročistača 3. stupnja ovdje ćemo dobiti čistiji i zdraviji okoliš, istaknula je izaslanica ministra gospodarstva Elizabeta Kos.

– Vrlo veliki značaj projektima aglomeracija u Pitomači, Virovitici i Slatini dala je Virovitičko-podravska županija i njezin župan Igor Andrović tako što su sve pripreme i akte te sve ono što se događalo u operativnoj razini, na razini tehnike i tehnologije smo imali suradnju upravo i na toj razini.
Moram ovdje pohvaliti i čestitati samom timu ljudi iz tvrtke Komrad i Grada Slatine koji su kao jedan mali tim napravili jedan veličanstven posao i stvorili pretpostavke da taj projekt u onome što predstoji ne snosi nikakve danas-sutra probleme, financijske korekcije i sl.
Hrvatske vode će i nadalje, ne samo kao posredničko tijelo razine 2, nego prvenstveno kao partner sa svim svojim stručnim službama i upravom dati maksimalan doprinos da ovaj projekt u okviru cijena, kvalitete i rokova bude neprikosnoven, – rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić naglasio je kako se svi građani Slatine vesele skorašnjem početku radova na novim kilometrima vodovodne i kanalizacijske mreže koja će značajno podići kvalitetu života u gradu i okolici.

– Ono što je bitno jest da će tek pokretanjem, ovoga segmenta projekta koji je i najveći od svih sedam natječaja, građani Slatine osjetiti. Sada se kreće u ono što će po našim ulicama biti vidljivo, ne samo u Slatini već i u prigradskim naseljima. Ovo je najveći projekt nakon obilaznice koja je bila puno manje vrijednosti, te ovih 266 milijuna ulaganja u Slatinu znače jako puno te se ovim putem zahvaljujem Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskim vodama, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini u onom smislu da je kroz mali tim Komrada doista pripremljen jedan ogroman projekt, te da smo dočekali ovaj trenutak, odnosno potpisivanje posljednjeg ugovora kojim krećemo u izgradnju dugoočekivanih novih kilometara kanalizacije, odnosno vodovodne mreže, – rekao je slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Podsjetimo, projekt aglomeracije Slatina, čiji je korisnik Komrad d.o.o., vrijedan je 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijuna kuna).

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na područje grada Slatine i okolnih naselja (Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac). Realizacijom ovoga projekta omogućit će se priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content