U Slatini svečano obilježena 29. obljetnica osnutka 136. slatinske brigade

U prigodi Dana 136. slatinske brigade u Gornjem Miholjcu otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima
29.10.2020.
Pohvalnice i nagrade Grada Slatine najboljim učenicima slatinskih osnovnih i srednjih škola uručene i ove godine
30.10.2020.
U prigodi Dana 136. slatinske brigade u Gornjem Miholjcu otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima
29.10.2020.
Pohvalnice i nagrade Grada Slatine najboljim učenicima slatinskih osnovnih i srednjih škola uručene i ove godine
30.10.2020.

U Slatini svečano obilježena 29. obljetnica osnutka 136. slatinske brigade

Nakon što je u Gornjem Miholjcu svečano otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, program u prigodi proslave 29. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade nastavljeno je u Slatini gdje je na samom početku istaknuvši nemjerljivo značenje slatinske 136. brigade u Domovinskom ratu, o njezinom ratnom putu govorio zamjenik ratnog zapovjednika 136. brigade Josipa Černija, a potom i drugi, odnosno posljednji zapovjednik 136. slatinske brigade, pukovnik Radenko Pavić.

– Brigada je osnovana 28. listopada 1991. godine no njezin ratni put počinje nešto ranije. Brigadu ne čine niti datumi niti prosti brojevi, nego njezini pripadnici. Ratni put njezinih pripadnika je i ratni put brigade kojega su krojile vremenske i ratne okolnosti u slatinskom kraju tijekom Domovinskog rata, – istaknuo je pukovnik Pavić, te se prisjećajući cjelokupnog ratnog puta brigade dotakao svih važnih odluka tadašnjega zapovjedništva i kriznog štaba prisjetivši se svih relevantnih čimbenika koji su doprinijeli uspjehu ratnog djelovanja brigade koji je u konačnici rezultirao oslobođenjem ne samo slatinskog kraja već i ostalih područja diljem Hrvatske na kojima su se za slobodu svih nas borili pripadnici slatinske 136. brigade.

28. listopada 1991. godine kojega pamtimo kao dan ustrojavanja 136. brigade prisjetio se i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Cijela naša domovina tih je dana bila izložena strahovitim ratnim razaranjima i konstantnim agresorskim napadima koji su za rezultat imali velika stradanja nevinih žrtava. Samo hrabrost, srčanost, vjera i ljubav prema domovini u srcima svakog hrvatskog branitelja, svakog pripadnika 136. slatinske brigade, uspjele su sačuvati naša ognjišta, naše obitelji, našu djecu, našu budućnost.
Uspjeli smo obraniti Slatinu i cijeli slatinski kraj, a Podravska je magistrala i dalje ostala žila kucavica koja je omogućila obranu i ostalih područja domovine nam Hrvatske, – rekao je gradonačelnik te dodao kako je rat sa sobom nažalost odnio i mnoge ljudske živote, žrtve kojih se i ovom prigodom prisjećamo.
Zahvalio se svim hrvatskim braniteljima, pripadnicima slatinske brigade, ali i građanima koji su im davali moralnu i logističku potporu, istaknuvši kako danas  vodimo drugačiji rat, ovoga puta protiv nevidljivog neprijatelja.

– Hvala vam što se svojom odgovornošću i distancom borite protiv koronavirusa, te se nadam da ćemo sljedeće godine jubilarnu 30. obljetnicu brigade dočekati u boljim epidemiološkim uvjetima, svečano, ponosno i dostojanstveno. Čuvajmo naše najmilije i danas kao što smo to činili i 91. i tijekom cijelog Domovinskog rata.„Neka uspomena ne izblijedi“.

Prisjetivši se devedesetih godina kada je osnovana slavna 136. slatinska brigada izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuo je kolika je bila važnost ove postrojbe hrvatske vojske na ovim prostorima u specifičnim okolnostima koje je sa sobom donio rat.

– Te devedesete godine prošloga stoljeća u podravsko slatinskom kraju obilježene su konstantnim gušenjem svega onoga što je hrvatsko od strane pobunjenih Srba i nametanja velikosrpske ideologije na svakom koraku što je rezultiralo sve brutalnijim nasrtajima na sve što je disalo hrvatskim duhom. Sve je to u konačnici rezultiralo da se ojača crta obrane, a formiranjem 136. slatinske brigade 28. listopada 1991. godine kao dio Operativne zone Osijek, počinje slavni ratni put ove brigade, – istaknuo je izaslanik Andrović, a o podvizima slavne slatinske brigade govorila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Upravo se na slatinskom, orahovačkom, virovitičkom i požeškom području vodila operacija Papuk 91, u kojoj su se borili branitelji s krunicom oko vrata, hrabrim srcem i htijenjem da oslobode ovaj prostor, da oslobode obiteljska ognjišta… Upravo zbog svojih junaka, pripadnika 136. brigade, grad Slatina je proglašen Gradom junakom Domovinskog rata, a zadaća svih nas koji baštinimo slavnu povijest ove brigade, koji baštinimo mir i slobodu, je pamtiti žrtvu njezinih branitelja koji su položili svoje živote na oltar domovine, pamtiti žrtvu njihovih majki i njihovih obitelji, podsjećati na prošlost i učiti o Domovinskom ratu našu djecu i buduće generacije. Neka njihova slavna povijest bude svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života i glasnica istine, – zaključila ja izaslanica Bedeković.

Članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ na čelu s predsjednikom Pavom Tutenovom i ovom su prigodom dali svoj obol obilježavanju Dana 136. slatinske brigade pretrčavši dionicu dugu 10 kilometara od novog spomen-obilježja u Gornjem Miholjcu do spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Slatini. Nakon što su dotrčali na cilj maratonci Božidar Smokrović, Robert Knapić, Goran Draksler, Zlatko Milošević i Pavo Tutenov dočekani su velikim aplauzom i čestitkama na ustrajnosti čuvanja istine o Domovinskom ratu svojim memorijalnim utrkama.

Potom su polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona počast poginulim hrvatskim braniteljima odali izaslanici Hrvatskoga sabora i Vlade, Vesna Bedeković i Igor Andrović. Zajednički su vijenac položili izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, načelnik Sektora za stambeno zbrinjavanje Željko Motik i izaslanik ministra obrane RH Marija Banožića, časnik za doktrinu i razvoj roda pri Zapovjedništvu za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, brigadir Robert Horvat.
Zatim su počast odali predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica predvođeni predsjednikom Tomom Grahovcem i ostalih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata na čelu s predsjednicima županijskog i gradskog Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem i Ilijom Nikolićem, predstavnici legendarne 136. slatinske brigade na čelu s predsjednikom Hrvatskog časničkog zbora grada Slatine Vladom Međumurcem i ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade, pukovnikom Radenkom Pavićem, predstavnici policije na čelu sa zamjenikom načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenadom Križićem, te u ime Grada Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić i u ime Virovitičko-podravske županije predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

Nakon zajedničke molitve koju je predvodio župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza, vlč. Nikola Jušić i mirozova koji je na trubi izveo Dražen Nemet, svečanost je nastavljena u crkvi sv. Josipa misom zadušnicom koju je predvodio župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content