U Slatini otvoren 4. HRVATSKI TRIENNALE KERAMIKE

Slatina priprema najsnažniji razvojni ciklus u svojoj povijesti
28/05/2020
Čestitka gradonačelnika povodom 30. svibnja – Dana državnosti RH
29/05/2020

U Slatini otvoren 4. HRVATSKI TRIENNALE KERAMIKE

Jučer je u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Slatina otvoren 4. Hrvatski triennale keramike, kojega su časni pokrovitelji Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica Republike Hrvatske, te gradovi Osijek, Rijeka, Šibenik i Zagreb.

Organizatori izložbe su Zavičajni muzej Slatina u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slatina i Gradom Slatinom, te Likovni art dizajn centar LADICA iz Zagreba.

Okupljene je na početku pozdravio v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić koji je tom prigodom predstavio autora izložbe Hanibala Salvara, člana Međunarodne akademije za keramiku i utemeljitelja Svjetskog triennala male keramike u Zagrebu, jedne od najznačajnijih likovnih izložbi u Hrvatskoj, pa i šire.

Ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac izrazila je zadovoljstvo što je gospodin Hanibal Salvaro izabrao Slatinu za predstavljanje ove izložbe, te uz zahvalu djelatnicima muzeja na izvrsno pripremljenoj izložbi, izrazila nadu daljnje uspješne suradnje. Naime Zavičajni muzej i POU na jesen pripremaju još jednu zajedničku izložbu, a povod svemu je obilježavanje 100 godina kinematografije u Slatini. Zahvalila se i Gradu Slatini koji cijelo ovo vrijeme prati njihov rad te će pomoći u realizaciji i nekih drugih programa na spomenutu temu ove velike obljetnice. Tom je prilikom najavila kako će se većina  programa realizirati tijekom ljetnih mjeseci kada će se u nešto drugačijem izdanju održati Kino pod zvijezdama, a ponuda će se obogatiti kulturnim programima i kazališnim predstavama.

O samoj izložbi govorio je Hanibal Salvaro koji je tom prigodom istaknuo kako se ovaj Hrvatski triennale keramike prvotno prikazao u Rijeci i do sada je obišao devet gradova, bio je i u Sloveniji, a radovi koji su izloženi birao je Međunarodni žiri priznatih stručnjaka.

Hrvatski triennale keramike osnovan je 2008. godine sa zadaćom da bude poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva, na kojoj se mogu natjecati svi hrvatski umjetnici, neovisno kojeg su društva članovi, ali vrednovana uz pomoć vrlo kvalitetnog međunarodnog žirija, u kojem uvijek ima mjesta i za ponekog svjetski priznatog umjetnika. Time je Triennale dobio svoju međunarodnu umjetničku reputaciju, što olakšava prezentaciju u inozemstvu.

– Iako smo mala zemlja, Hrvatska keramika je dosta cijenjena u svijetu, a sada bilježimo oko 100 godina suvremene keramike, – istaknuo je Salvaro, te najavio kako je u pripremi 5. Triennale koji će se umjesto u listopadu ove godine, zbog pandemije koronavirusa predstaviti tek iduće godine.

5. Hrvatski triennale keramike će biti s međunarodnim sudjelovanjem u kojemu će nastupiti 70-ak zemalja, a što će u konačnici biti jedna odlična kulturna promidžba za Hrvatsku.

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić povezao je ovu izložbu sa Slatinom.

– U sklopu stalnog postava muzeja možemo vidjeti da postoje tri tla koja obilježavaju slatinski kraj. Jedno od njih je glina koja je baza upravo ove umjetničke tehnike kojoj se danas divimo na jednoj višoj razini.
Zahvaljujem što ste za predstavljanje izložbe odabrali Slatinu jer ste očito imali jedno lijepo iskustvo od ranije i drago mi je da to prijateljstvo nastavljamo i dalje,
– istaknuo je gradonačelnik Ostrošić otvarajući izložbu, kako je rekao, prekrasnih internacionalnih radova u kojima jedan dobar dio čini hrvatsko stvaralaštvo.

Na tragu dugogodišnjeg prijateljstva s bivšom ravnateljicom Zavičajnog muzeja Dragicom Šuvak, te ga dovelo u Slatinu, Hanibal Salvaro pripremio je grafike inspirirane Slatinom koje je nakon otvorenja izložbe podijelio posjetiteljima.

Hanibal Salvaro osim izložbe u sklopu 4. Hrvatskog triennala keramike, Slatinčanima je pripremio i iznenađenje, te je u povodu 100 godina slatinske kinematografije izradio skulpturu, odnosno instalaciju od kartonskih kutija nazvanu Exat Slatina (Eksperimentalni atelje) koju je smjestio u paviljonu u Parku 136. slatinske brigade.

Zbog pandemije COVID-19, a sukladno propisanim mjerama o maksimalnom okupljanju osoba, nakon otvorenja izložbe u 16 sati, organizirani su ulasci za posjetitelje u grupama od 10 osoba u nekoliko termina do 18 sati.

Izložba će u slatinskom Muzeju biti otvorena do 28. lipnja do kada svi zainteresirani mogu razgledati izložena djela 24 umjetnika, a posebnost izložbe su i djela iz kolekcije Otto Krauthacker, nastala pedesetih i šezdesetih godina.
(www.radioslatina.hr)