U sklopu DMK otvorena izložba fotografija Tihomira Pintera

Lokalne akcijske grupe iz cijele Hrvatske okupile se na Višnjici
04.10.2018.
POU Slatina organiziralo radionicu „Mali znanstvenici” u DV Zeko
05.10.2018.

U sklopu DMK otvorena izložba fotografija Tihomira Pintera

Povodom 24. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba Gradskog muzeja Bjelovar čiji je protagonist proslavljeni fotograf Tihomir Pinter rođen u Bjelovaru 1938. godine, zaljubljenik u crno-bijelu analognu fotografiju, a koji živi i radi u Sloveniji.
Na početku svečanog otvorenja posjetitelje je pozdravila ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak te predstavila ravnatelja Gradskog muzeja Bjelovar Milana Pavlovića koji je pokrenuo međumuzejsku suradnju između hrvatskih muzeja i Muzeja i galerija grada Ljubljane.
„Ovom izložbom htjeli smo dati još jedan doprinos međunarodnom karakteru festivala DMK.“ – naglasila je ravnateljica Šuvak.

Govoreći o suradnji s autorom Tihomirom Pinterom koja traje godinama, a koji je dobro poznat ljubiteljima fotografije i stručnjacima u Hrvatskoj, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Milan Pavlović je istaknuo:
Radi se o jednoj retrospektivi izuzetno zanimljivog autora koji je formiran u jednom foto miljeu gotovo iz slikarskog ekspresivnog doživljaja. Njegov kadar je metafizički transformiran, kasnije ulazi u krupni kadar, jedna posebna ekspresija doživljajnosti onoga što je sam vidio i doživio…
Gotovo ni jedna monografija u Sloveniji  koja se izdaje, što likovnih umjetnika, književnika, kompozitora… nije bez njegovih portretnih fotografija i drago mi je da se ova multimedijalnost i ova povezanost fotografije poklopila upravo s Danima Milka Kelemena u Slatini.“

Umjetnički opus ovog  proslavljenog umjetnika pripremila je kustosica muzeja Martina Gavran, a predstavio kustos Srđan Đuričić.
Izložba „Mala retrospektiva“ je sažeti presjek Pinterove bogate karijere u kojoj je uspješno spojio karijeru doktora kemije i fotografa amatera, ne zadržavajući se u samo jednoj kategoriji i temi.
Portreti su psihološki i intimni, pejzaži odaju svu liričnost i enigmatičnost Pinterovog osjećanja, dok u kategoriji life fotografije pokazuje nepoznate ljude, vrlo često marginalce koji žive u teškim životnim prilikama.
Ono što definitivno povezuje Pintera-fotografa i Milka Kelemena-glazbenika je činjenica da su obojica ostvarili svoju karijeru van granica Lijepe naše te predstavljaju svojevrsne ambasadore naše države. Također zajednički nazivnik im je i vrijeme njihovoga djelovanja, odnosno 60-te godine 20. stoljeća kada su obojica u umjetnosti tražili zakonitosti života i odgovore na pitanje Zašto? Oni su svojim medijima bili predstavljani kao filozofi i interpretatori skrivene poruke života.“ – zaključio je Đuričić.

Potom je prigodnim govorom izložbu otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak koji je tom prigodom naglasio kako su Dani Milka Kelemena najvažniji kulturni događaj na području grada Slatine u cijeloj godini, te zahvalio na ovoj izložbi koja će doprinijeti važnosti, veličini i ljepoti Festivala.  

Svečanost otvorenja izložbe kojoj je prisustvovala i direktorica festivala DMK Jadranka Srdoč, svojim su nastupima uveličali učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, učenice 6. razreda flaute,Veronika Tkalčević, Sara Škiljić i Simona Sabljak pod vodstvom mentorice Melite Manjkas Bacinger, te gitarski kvartet Jan Šarko, Fran Kovač, Domink Gaća i Max Pavlica pod vodstvom mentora Siniše Ivčeka.
Prigodni domjenak pripremila je Turistička zajednica Grada Slatine.

Izložba će biti otvorena do 31. listopada, a posjetitelji ju mogu pogledati radnim danom od 9 do 15 sati. Tijekom trajanja izložbe planiran je i jedan poseban susret članova Foto kluba Slatina sa samim autorom Tihomirom Pinterom koji će održati predavanje o crno-bijeloj fotografiji s analognim foto aparatom.
(www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content